Γεννηματά: Ο νόμος για την Πολιτική Προστασία είναι ανενεργός

Mε εισαγωγική παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης η ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Συμμετείχε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εισηγητής του προγράμματος RescEU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Παρασκευή Μίχου, γενική διευθύντρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Κινήματος Αλλαγής, υπεύθυνος για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, Λίνα Λιάκου, διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του Δικτύου για την Ανθεκτικότητα των Πόλεων (Global Resilient Cities Network), Στέφανος Σπανέας, αντιστράτηγος ε.α Πυροσβεστικού Σώματος, χημικός μηχανικός, Manos M. Tentzeris, Ken Byers Professor in Flexible Electronics, School of Electrical and Computer Engineering, Georgia Tech, USA.

Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, π. βουλευτής, γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ο νόμος για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε πριν έξι μήνες είναι στην ουσία ανενεργός ενώ επεσήμανε ότι με την πανδημία του covid-19, αναδείχθηκε ο ρόλος της σχετικά με την Δημόσια Ασφάλεια.

«Η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, παγκοσμίως, είναι η μετάβαση από την διαχείριση των φυσικών καταστροφών στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Η έννοια της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί την ομπρέλα υπό την οποία ομαδοποιούνται οι σύγχρονοι κίνδυνοι και απειλές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας επιπλέον, παρουσιάζονται σοβαρές επικαλύψεις με άλλες πολιτικές που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη (επικουρούμενα από μια ντουζίνα νομικών προσώπων και οργανισμών με επικαλυπτόμενες και συχνά, δυσδιάκριτες αρμοδιότητες) και μεγάλη υστέρηση σε πόρους συγκριτικά με άλλες χώρες. Στη χώρα μας, ο νόμος 4662/2020Ο έξι μήνες μετά την ψήφισή του, παραμένει ανενεργός στα βασικά του σημεία».

Kαθοριστικός o ρόλος του Πυροσβεστικού Σώματος

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι καθοριστικός ρόλος στη σύγχρονη Πολιτική Προστασία έχει το Πυροσβεστικό Σώμα τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό πολλά ν’ αλλάξουν κι εκεί. Πολιτικές που δίχασαν, που διαίρεσαν και περιθωριοποίησαν το Σώμα, πρέπει να κοπούν με μαχαίρι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πελατειακών διευθετήσεων και τοπικισμών. Όπως δεν μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιρέσεις και αδιαφάνεια στην εξέλιξη και τον εργασιακό βίο των πυροσβεστών».

Επεσήμανε ακόμη τις δράσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνοντας ειδική μνεία στη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος RescEU.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Σαμαράς: «Δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο…»

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ  εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ν.Δ., καταλογίζοντάς του αθεράπευτο λαϊκισμό και πως παίζει με πράματα που είναι πιο πάνω από το μπόι του. «Φανατίζουν κάποιους, αλλά τρομάζουν πολύ περισσότερους», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τον[…]

Περισσότερα »

«Παράθυρο» Μαξίμου για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι η Συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό «παράθυρο» για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *