ΓΓΑ: Πρόταση στην Ε.Ε. για την κοινωνική ένταξη προσφύγων

Σε ακόμη ένα αθλητικό πρόγραμμα δήλωσε συμμετοχή το Υφυπουργείο Αθλητισμού, καταθέτοντας σήμερα σχετική πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο της πρόσκλησής της για χρηματοδοτούμενες δράσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων», υποβλήθηκε η πρόταση «OLYMPIA».

Tο πρόγραμμα «OLYMPIA», μέσα από τη διοργάνωση αγώνων επτάθλου και συμπληρωματικών αθλητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των προσφύγων στις τοπικές κοινότητες υποδοχής, στην ανάπτυξη της σωματικής τους δραστηριότητας και στη διάδοση των βασικών αξιών του Ολυμπισμού και της κοινωνίας των πολιτών.

Δεδομένου του ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που επιχειρούν να εγκατασταθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνεται και η ανάγκη για πρωτοβουλίες αποτελεσματικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης. Σε επίπεδο κρατών-μελών, ή και στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναληφθεί ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή καινοτόμα σχέδια.

Ο αθλητισμός, μάλιστα, είναι ένα από τα προνομιακά μέσα διευκόλυνσης της ένταξης των προσφύγων στις νέες κοινότητες, αποτελώντας πηγή μετάδοσης αξιών και μέσο κοινωνικοποίησης.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επηρεάζεται περισσότερο από την προσφυγική κρίση τα τελευταία χρόνια, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Ο όρος «πρόσφυγας» αναφέρεται στα άτομα τα οποία έχουν επίσημο καθεστώς πρόσφυγα, καθώς και στα άτομα που έχουν υποβάλει επισήμως αίτηση αναγνώρισης καθεστώτος πρόσφυγα και των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί.

Το πρόγραμμα «OLYMPIA» και η κατάθεση της πρότασης του Υφυπουργείου Αθλητισμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δράσεις στον τομέα «Ο αθλητισμός ως μέσο για την ενσωμάτωση και την κοινωνική ένταξη των προσφύγων», έρχεται ως συνέχεια εκείνης προ 40 ημερών για το πρόγραμμα «Erasmus+ Sport 2020».

Υπενθυμίζεται, λοιπόν, ότι στις 22 Απριλίου κατατέθηκε -για πρώτη φορά με επικεφαλής τη χώρα μας- πρόταση διακρατικής κοινοπραξίας για την «Εφαρμογή κανόνων χρηστής διακυβέρνησης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, το Υπουργείο Νεότητας και Αθλητισμού της Ρουμανίας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να αναδείξει τη σημασία εφαρμογής καλών πρακτικών στο πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τον πρότυπο αθλητικό ρόλο που μπορούν να επιτελέσουν οι διοικητικοί παράγοντες ερασιτεχνικών σωματείων.

Παράλληλα, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευση της εξωστρέφειας και στο πεδίο του αθλητισμού, εντάχθηκε ως μέλος στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Καινοτομία στον Αθλητισμό (EPSI).

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, για ένταξη στην EPSI, δημιουργούνται νέες προοπτικές συνεργασίας με φορείς και οργανισμούς από την Ευρώπη, με σκοπό την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και πρακτικών στους τομείς της φυσικής δραστηριότητας, του αθλητισμού, της υγείας, της ευεξίας και της υγιεινής διατροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η αποστολή του Παναθηναϊκού ενόψει Άγιαξ

Την αποστολή του Παναθηναϊκού για το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άγιαξ ανακοίνωσε ο Αντρέα Στραματσόνι. Στους «εκλεκτούς» βρίσκονται οι Γουακάσο και Ιμπάρμπο, οι οποίοι προπονήθηκαν κανονικά, ενώ αποκλείστηκαν οι Λέτο και Εμποκού. Αναλυτικά η αποστολή του «τριφυλλιού», που θα αναχωρήσει την Τετάρτη για το Άμστερνταμ: Στιλ, Κοτσόλης, Ξενόπουλος, Χουλτ,[…]

Περισσότερα »

Ψυχωμένη ισοπαλία 1-1 η ΑΕΚ κόντρα στην Σέλτικ

Ισόπαλη 1-1 στο πρώτο ματς με την Σέλτικ, που διεξήχθη στο «Σέλτικ Παρκ», στο πλαίσιο του γ’ προκριματικού γύρου του Champions League, αναδείχθηκε η ΑΕΚ. Οι Καθολικοί άνοιξαν το σκορ στο 17’ με τον ΜακΓκρέγκορ, ενώ για την Ένωση ισοφάρισε στο 44’ ο Κλωναρίδης. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ αγωνίστηκε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *