Γι’  αυτό δεν γίνονται έργα…

Μπορεί να λένε οι κυβερνώντες ότι στόχος τους είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά οι πράξεις τους άλλα δείχνουν.

Παράδειγμα ο νόμος 4412 που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 και αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, τον οποίον μέχρι στιγμής έχουν ακολουθήσει άλλοι 19 τροποποιητικοί νόμοι! Μιλάμε, δηλαδή, για ένα απίστευτο αλαλούμ, που κανένας δεν μπορεί να βρει άκρη. Η τελευταία τροποποίηση με την υπουργική απόφαση ΔΝΣ 61034/ΦΝ 466/2017 ουσιαστικά βάζει φρένο στην υλοποίηση έργων σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Κι αυτό διότι προβλέπει ότι για να γίνει κάποιο έργο προϋπολογισμού έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ανεξαρτήτως από τον τρόπο χρηματοδότησής του, θα πρέπει να προκηρυχθεί από Επιτροπή Διαγωνισμού, την οποία θα απαρτίζουν τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, που υποχρεωτικά θα είναι τεχνικοί υπάλληλοι του οικείου δήμου ή της περιφέρειας (για έργα άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της υπουργικής αυτής απόφασης αναφέρεται ότι «κάθε υπάλληλος ο οποίος κληρώνεται ως μέλος Επιτροπής Διαγωνισμού αποκλείεται αυτόματα από κληρώσεις για το επόμενο τρίμηνο»! Κάτι που σημαίνει πως μια περιφέρεια ή ένας δήμος για να κάνει τέσσερα έργα τον χρόνο θα πρέπει να διαθέτει 12 τεχνικούς υπαλλήλους.

Τέτοιον αριθμό υπαλλήλων όμως έχουν οι μεγάλοι δήμοι και οι κεντρικές περιφέρειες. Οι πιο πολλοί δήμοι της κατηγορίας αυτής έχουν έναν-δύο τεχνικούς υπαλλήλους. Πώς θα βρουν τους έξι για να κάνουν τον διαγωνισμό; Οπότε δεν μπορούν να κάνουν διαγωνισμό και φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κανένα έργο.

Νίκος Παρασκευάς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να τα λέμε κι αυτά “γύφτο… γύφτο… τον καημό μου…”

Τον μετράω και πονώ. Που ΔΕΝ έγραψε και ο Μίκης Θεοδωράκης. Και βέβαια δεν εννοώ την καταγωγή περί τσαντίρι, καρπούζια, πιπόνια, εδώ οι καλές κορτίνες καλέ κυρία και καστανόχωμα έχομε καλέ! Ομιλώ μετά πόνου ψυχής για όλη την επίδειξη της Αθάνατης Νεοελληνικής Γυφτιάς που καθημερινώς – Κυριακάς και Εορτάς για[…]

Περισσότερα »

Ε. Κουντουρά: Tο 2016 είναι μια καλή χρονιά για τον τουρισμό

Ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του τουρισμού στο 7μηνο μετά από μια χρονιά-ρεκόρ το 2015 δήλωσε η Ελενα Κουντουρά, αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, στη Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ. Η ίδια εξέφρασε την πίστη ότι το 2016 θα κλείσει καλά, προσθέτοντας ότι καλύτερη εικόνα θα υπάρχει το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν θα γίνει ο απολογισμός.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *