Γι’  αυτό δεν γίνονται έργα…

Μπορεί να λένε οι κυβερνώντες ότι στόχος τους είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας αλλά οι πράξεις τους άλλα δείχνουν.

Παράδειγμα ο νόμος 4412 που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2016 και αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, τον οποίον μέχρι στιγμής έχουν ακολουθήσει άλλοι 19 τροποποιητικοί νόμοι! Μιλάμε, δηλαδή, για ένα απίστευτο αλαλούμ, που κανένας δεν μπορεί να βρει άκρη. Η τελευταία τροποποίηση με την υπουργική απόφαση ΔΝΣ 61034/ΦΝ 466/2017 ουσιαστικά βάζει φρένο στην υλοποίηση έργων σε όλη την ελληνική περιφέρεια.

Κι αυτό διότι προβλέπει ότι για να γίνει κάποιο έργο προϋπολογισμού έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ανεξαρτήτως από τον τρόπο χρηματοδότησής του, θα πρέπει να προκηρυχθεί από Επιτροπή Διαγωνισμού, την οποία θα απαρτίζουν τρία τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη, που υποχρεωτικά θα είναι τεχνικοί υπάλληλοι του οικείου δήμου ή της περιφέρειας (για έργα άνω του 1 εκατ. ευρώ).

Στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της υπουργικής αυτής απόφασης αναφέρεται ότι «κάθε υπάλληλος ο οποίος κληρώνεται ως μέλος Επιτροπής Διαγωνισμού αποκλείεται αυτόματα από κληρώσεις για το επόμενο τρίμηνο»! Κάτι που σημαίνει πως μια περιφέρεια ή ένας δήμος για να κάνει τέσσερα έργα τον χρόνο θα πρέπει να διαθέτει 12 τεχνικούς υπαλλήλους.

Τέτοιον αριθμό υπαλλήλων όμως έχουν οι μεγάλοι δήμοι και οι κεντρικές περιφέρειες. Οι πιο πολλοί δήμοι της κατηγορίας αυτής έχουν έναν-δύο τεχνικούς υπαλλήλους. Πώς θα βρουν τους έξι για να κάνουν τον διαγωνισμό; Οπότε δεν μπορούν να κάνουν διαγωνισμό και φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κανένα έργο.

Νίκος Παρασκευάς 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά εν όψει Πάσχα

Την εντατικοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων στην αγορά κρέατος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, εν όψει των εορτών του Πάσχα. Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτισόρλας, ο οποίος θα έχει την Πέμπτη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και[…]

Περισσότερα »

49ο Ράλι ΔΕΘ: Νεκρός θεατής που παρασύρθηκε από αγωνιστικό αυτοκίνητο

Θεατής, πρώην οδηγός αγώνων, που παρακολουθούσε την ειδική διαδρομή Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης, του 49ου Ράλι της ΔΕΘ, σκοτώθηκε, όταν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του. Προανάκριση διενεργεί το τμήμα Τροχαίας Πολυγύρου. Ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και τα αυτοκίνητα επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη. Bio Latest Posts thpapan Latest posts by thpapan[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *