Kαιρός να επιστρατεύσουμε όλο μας το κουράγιο

Του Νίκου Μπουρσινού… 

Στέκομαι μπροστά στη λευκή επιφάνεια εργασίας του λάπτοπ και δεν ξέρω πως να αρχίσω. Η φωνή μέσα μου,λέει: ξεκίνα ανθρώπινα… ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ!

Αυτό, νομίζω, θα ήθελα να μου πουν κι εμένα, Μόνο αυτό; Πρώτα αυτό.

Γιατί πρέπει, για άλλη μια φορά, να επιστρατεύσουμε όλο μας το κουράγιο. Αυτό που μας απέμεινε ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης, αυτό που νομίζουμε πως μας εγκατέλειψε, αλλά είναι κρυμμένο σε μια μικρή, κρυφή μας γωνιά, μας χαμογελάει και περιμένει να το καλέσουμε, να φανερωθεί, να μας φορέσει την πανοπλία την πανοπλία μας, να συστρατευθεί στο πλάϊ μας, αυτήν την ώρα της μάχης, άλλης μιας μάχης, που κανείς, σχεδόν, δεν φανταζόταν ότι θα ήμασταν αναγκασμένοι να δώσουμε.

Δεν το πιστεύω ακόμα μέσα μου, ότι πολεμάμε με κάποιον που δεν βλέπουμε. Τώρα, θαρρώ, καταλαβαίνουμε, ίσως, τους συνανθρώπους μας,αυτούς που ονομάζουμε με τον απρόσωπο όρο: ΑμΕΑ. Είμαστε ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΑμΕΑ, μπροστά στον κοινό εχθρό. Ψάχνουμε μεσ΄ το σκοτάδι να πιαστούμε από κάπου, που δεν το βλέπουμε. Είναι μέσα μας αυτό “το κάπου”. Από εκεί θα το ανασύρουμε, θα το βγάλουμε στο φως και θα το κάνουμε σύμμαχό μας.

 Έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας, ακόμα, αλλά έχουμε ήδη αρχίσει να τον περπατάμε

Σκέψη θετική, όσο κι αν σε κάποιους ακούγεται σαν ανέκδοτο. Στηρίζουμε όσο γίνεται, όσο μπορούμε, ο ένας τον άλλον και προχωράμε.

Το σπίτι, τα σπίτια μας, πρέπει να γίνουν τα στρατηγεία της μάχης. Με ηρεμία, καταστρώνουμε το σχέδιο της κάθε μέρας, της επόμενης μέρας, των επόμενων ημερών. Βρίσκουμε τους τρόπους εκείνους, που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα μέσα στα τετραγωνικά του εγκλωβισμού μας.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία, ρωτάμε-αν δεν ξέρουμε, όπως εγώ- τα μυστικά της τους γνωστούς και τους φίλους, να μας κατευθύνουν. “Μα, αν δεν ξέρει κανείς στο σπίτι; Απ΄ το τηλέφωνο;” Ναι, παιδιά, απ΄ το τηλέφωνο, απ΄ όπου μπορούμε. Είπαμε, είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες, άλλοι σ΄ αυτόν τον τομέα, άλλοι στον άλλον.

Αύριο, θα σας πω, τι κάνω του λόγου μου, για να μπορώ να αισθάνομαι στοιχειωδώς ήρεμος μέσα στο σπίτι, ώστε να μη με πιάνει το τρελό άγχος, να μπορώ να αισθάνομαι μια στάλα ήρεμος, για να μπορώ να σκεφτώ κάπως ψύχραιμα και να δράσω αποτελεσματικά, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Επιτρέψτε μου, τέλος, μια μικρή “συμβουλή”, που κάποιες φορές, μπορεί να κρατήσει την ψυχική μας υγεία σε ανεκτό επίπεδο: Πάρτε χαρτί και στυλό, όχι κομπιούτερ, και γράψτε! Γράψτε τις σκέψεις σας, τα συναισθήματά σας, κι όταν τελειώσετε, διαβάστε τα και δείτε τι έχετε γράψει.

Προσπαθήστε να καταλάβετε και να κάνετε λέξεις, τι αισθάνεστε. Μπορεί να εκπλαγείτε από αυτά που θα διαπιστώσετε, μπορεί να αρχίσετε μια καινούργια σχέση με τον εαυτό σας και τους άλλους. Στο κάτω-κάτω,τίποτα δεν έχετε να χάσετε. Ούτε τον χρόνο σας, αφού από χρόνο, κλεισμένοι στο σπίτι, έχουμε δα μπόλικο.

Ο καλύτερος σύμμαχος, ο χειρότερος εχθρός μας, είναι, σχεδόν πάντα, ο εαυτός μας. Μια χαρά το είχε γράψει ο Ακης Πάνου.

Ας αρχίσουμε από εκεί. Ας αρχίσουμε από μέσα μας, για να πλησιάσουμε τους γύρω μας, να δώσουμε τα χέρια που θα φτιάξουν την μεγάλη αλυσίδα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, που θα μας βγάλει στο ξέφωτο.

Λυπάμαι τους μοναχοφαγάδες, τους “ανθρώπους” εκείνους, που πάντα προσπαθούν να επιβιώσουν εις βάρος των άλλων. Είναι τόσο μόνοι τους!

Να το ξαναπούμε; Θα επιβιώσουμε, ο ένας χάρις τον άλλον και όχι εις βάρος του άλλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεργούν την Τετάρτη οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας – Πειραιά

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ενάντια στις διαθεσιμότητες και απολύσεις στο Δημόσιο  

Περισσότερα »

Σενάρια-σοκ για περικοπές έως 20% σε συντάξεις άνω των 700 ευρώ

Το σενάριο των κλιμακωτών περικοπών στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ έχει βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο περιορισμός της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Στο μέτωπο των συντάξεων μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο είναι οι κλιμακωτές[…]

Περισσότερα »

2 comments

  1. Για αυτούς που ΔΕ δουλεύουν με το λαπτοπάκι από το σπιτάκι τους και τους εκβιάζουν να πάνε δουλίτσα, τι έχεις να τους πείς;

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *