Γιασένοβατς: Εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια του “Κροατικού Άουσβιτς”

Εβραίοι, Σέρβοι και Ρομά της Κροατίας συμμετείχαν σήμερα Τετάρτη στην τελετή για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα του στρατοπέδου Γιασένοβατς, που αποκαλείται το «Κροατικό Άουσβιτς», για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια που μποϊκόταραν τη σχετική εκδήλωση για να καταγγείλλουν την άνοδο του «αναθεωρητισμού» στη χώρα.

Το στρατόπεδο τελούσε υπό την ηγεσία του καθεστώτος των Ουστάσι, που είχε συμμαχήσει με τους Ναζί και είχε καταδιώξει και αφανίσει στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, Ρομά και Κροάτες αντιφασίστες.

Σήμερα, ημέρα που σηματοδοτεί την 75η επέτειο από τη διάλυση του στρατοπέδου, εκπρόσωποι των Σέρβων, των Ρομά, των Εβραίων, αλλά και των Κροατών αντιφασιστών, συμμετείχαν στους εορτασμούς στο πλευρό υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κροατικού κράτους, για να τιμήσουν τα θύματα μπροστά στο μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη τους κι έχει σχήμα πετάλων λουλουδιού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους αυτούς, η φετινή συμμετοχή τους στην τελετή μνήμης έχει το νόημα να δείξουν την αλληλεγγύη τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ο διάλογος με τις αρχές για τη μισαλλοδοξία που κυριαρχεί στη χώρα.

«Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει, όμως δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που έχει προκληθεί από την πανδημία (…) αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην τελετή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Όγκνιεν Κράους, επικεφαλής μιας οργάνωσης – ομπρέλας που περιλαμβάνει εβραϊκές ενώσεις.

«Επίσης, έχουμε τείνει χείρα φιλίας (στην κυβέρνηση) ώστε να συζητήσουμε για τα φλέγοντα ζητήματα (…) και για να διαγράψουμε τις κηλίδες που ο ιστορικός αναθεωρητισμός έχει αφήσει πάνω στην Κροατία. Θέλουμε δράσεις, όχι λόγια», πρόσθεσε.

Η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας δέχεται τα τελευταία χρόνια πολλούς μύδρους για τη βραδύτητά της να αντιδράσει απέναντι στην αναβίωση της ιδεολογίας των Ουστάσι.

Η αναμνηστική πλάκα που προκάλεσε αντιδράσεις

Οι οργανώσεις των θυμάτων της φασιστικής θηριωδίας, οι οποίες διοργανώνουν τη δική τους, ξεχωριστή, τελετή μνήμης από το 2016, εξέφρασαν ιδιαίτερα την αγανάκτησή τους όταν στο Γιασένοβατς αναρτήθηκε μια αναμνηστική πλάκα, που αναπαρήγε ένα σύνθημα του φιλοναζιστικού καθεστώτος των Ουστάσι, το Za Dom Spremni (σε ετοιμότητα για την πατρίδα).

Η πλάκα, την οποία τοποθέτησαν πρώην παραστρατιωτικοί υπερεθνικιστές Κροάτες, έχει απομακρυνθεί μεν από το στρατόπεδο, αλλά έχει επανατοποθετηθεί σε άλλη τοποθεσία σε απόσταση περίπου 10 χλμ από αυτό.

Στο έδαφος του βραχύβιου Κροατικού Ανεξάρτητου Κράτος (NDH) υπό το φασιστικό καθεστώς των Ουστάσι, που περιλάμβανε επίσης όλη τη Βοσνία κι είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία, υπήρχαν περίπου 80 στρατόπεδα κράτησης. Το στρατόπεδο θανάτου του Γιασένοβατς ήταν το μεγαλύτερο και πιο βάναυσο από αυτά. Πολλοί κρατούμενοι εκτελέσθηκαν με σφυριά, με μαχαίρι ή με λιθοβολισμό.

Αμφιλεγόμενος ο αριθμός των θυμάτων

Ο αριθμός των θυμάτων αποτελεί ακόμη ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ιδίως μετά τους αιματηρούς πολέμους που κατέληξαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα χρόνια του ’90.

Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται από περίπου 83.000, σύμφωνα με το Μουσείο Γιασένοβατς, έως τα 700.000 θύματα, όπως υποστηρίζουν οι σερβικές πηγές.

Από την πλευρά του, το Μουσείο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων σε 100.000.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό εκλογικό σύστημα: Πρωτότυπο -περίπλοκο- αλλά και δίκαιο

Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι μεν περίπλοκο, λόγω του τρόπου κατανομής των εδρών αλλά και δίκαιο, αφού εξασφαλίζει την είσοδο στο Κοινoβούλιο / Κάτω Βουλή (Bundestag) και κομμάτων ή ανεξάρτητων υποψηφίων που δεν συγκέντρωσαν το ελάχιστο προβλεπόμενο ποσοστό του 5% – το όριο αυτό καθιερώθηκε το 1953 λόγω του κατακερματισμού[…]

Περισσότερα »

Νόμος Μακρόν κατά των fake news

Με έναν νέο νόμο σκοπεύει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, γνωστές ως fake news, οι οποίες κατακλύζουν τα κοινωνικά δίκτυα και είναι ικανές να αποσταθεροποιήσουν και να αποπροσανατολίσουν τις μάζες, κυρίως κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Ο ίδιος άλλωστε είχε την πικρή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *