Γιατί ο Τσίπρας επέλεξε τον Αποστολάκη ως τον επόμενο ΥΕΘΑ

Η επιλογή του Α/ΓΕΕΘΑ για τη θέση του επόμενου ΥΕΘΑ, δεν ήταν έκπληξη, όπως ίσως ορισμένοι θεωρούν. Οι μετοχές του Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη ήταν ψηλά στο “χρηματιστήριο” του Μεγάρου Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό. Όχι τυχαία, ούτε λόγω καλών “δημοσίων σχέσεων” του Α/ΓΕΕΘΑ. Είχαν δοκιμαστεί πολλές φορές σε δύσκολες συνθήκες και σ΄ όλες ο Ναύαρχος είχε “βαθμολογηθεί” με άριστα.

Η συνεργασία του με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο ήταν πάντα εξαιρετική και μέσω αυτής υπήρχε ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το πρωθυπουργικό γραφείο. Πολύ σύντομα δεν χρειαζόταν ούτε η μεσολάβηση Καμμένου γι΄ αυτές τις επικοινωνίες. Κάποιες απ΄ αυτές έγιναν σε δύσκολες ώρες, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη επεισόδια . Άλλα απ΄ αυτά τα ΄χουμε μάθει. Κάποια δεν έχουν γίνει γνωστά. Όλα όμως χρειάζονταν τη κατάλληλη διαχείριση η οποία κι έγινε.

Όλα αυτά ,αλλά και η ικανότητα του Α/ΓΕΕΘΑ να σκέφτεται και πολιτικά “έχτισαν” μια πολύ καλή σχέση Τσίπρα-Αποστολάκη. Μια λεπτομέρεια στην οποία λίγοι έδωσαν σημασία ,είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ νοσηλεύθηκε για κάποιες ημέρες στο 251 ΓΝΑ ο Τσίπρας έσπευσε να τον επισκεφθεί κι έμεινε μαζί του για να συζητήσουν σχεδόν δυο ώρες!

Η προώθηση του Ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του ΥΕΘΑ, είχε συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό, με τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου. Μόλις αποφάσισε οριστικά ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών θα αποχωρούσε από το ΥΠΕΘΑ, το πρώτο και μοναδικό όνομα που είχε συζητήσει με τον Τσίπρα ήταν αυτό του Αποστολάκη.

Δεν ήταν πάντα ανέφελη η σχέση της “τριάδας” Τσίπρα-Καμμένου-Αποστολάκη. Υπήρξαν σε κάποιες περιπτώσεις και εντάσεις και διαφωνίες. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης έπαιξε με επιτυχία το ρόλο του “αμορτισέρ”.

Η επόμενη μέρα για το ΥΠΕΘΑ με τον Ναύαρχο Αποστολάκη στο τιμόνι εύκολη δεν θα ΄ναι. Ωστόσο είναι σημαντικό ότι ανέλαβε ένας άνθρωπος που ξέρει πολύ καλά όλα τα θέματα, έχει άποψη για τις λύσεις τους και το κυριότερο δεν φοβάται να πάρει αποφάσεις.

Αυτό το έχουν αποδείξει τα γεγονότα. Ο Αποστολάκης όταν ήταν Α/ΓΕΝ έπαιξε κυριολεκτικά το κεφάλι του κορώνα γράμματα, αναλαμβάνοντας να ολοκληρώσει τη ναυπήγηση των υποβρυχίων 214, στον Σκαραμαγκά, με ευθύνη του ΠΝ και μοναδικό “‘οπλο” τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων. Όλοι είχαν στοιχηματίσει στην αποτυχία. Τα υποβρύχια ολοκληρώθηκαν και πλέουν στο Αιγαίο.

Τόλμησε ακόμη να κλείσει το θέμα των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας που χρόνιζε.
Έχει άποψη από πρώτο χέρι για το τι πραγματικά χρειάζονται και τι όχι οι ΕΔ και πως οι ανάγκες τους μπορούν να καλυφθούν.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με τα ελληνοτουρκικά. Ο Αποστολάκης έχει αποκτήσει πλέον πολύτιμη εμπειρία από τη θητεία του στις θέσεις του Α/ΓΕΝ και του Α/ΓΕΕΘΑ.

Έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να τους “διάβάζει” και το κυριότερο έχει ψυχραιμία. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες κλιμάκωσης των Τούρκων ,αξιοποιώντας κάθε διπλωματικό και πολιτικό δίαυλο που είχε στη διάθεσή του. Την ίδια ώρα είχε δώσει εντολές για την προετοιμασία όσων έπρεπε να προετοιμαστούν στις ΕΔ.

Μπορεί η επιλογή ενός εν ενεργεία Αρχηγού να ξένισε ένα μέρος της κοινής γνώμης. Ωστόσο τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν νομίζουμε ότι υπήρχε καλύτερη επιλογή.

militaire.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπεγράφη η Υπ. Απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο υπ. Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας για τις τέσσερις άδειες ιδιωτικών καναλιών. Στην ΚΥΑ, με ημερομηνία 12/4/2016, η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις τέσσερις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου[…]

Περισσότερα »

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ συνεπάγεται τη στρατηγική νίκη της νέας Κεντροαριστεράς

«Δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα μίας οποιασδήποτε κυβέρνησης, χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο», επιμένουν στην Χαριλάου Τρικούπη, εκτιμώντας ότι την ευθύνη στα κόμματα θα την κατανείμουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις εθνικές κάλπες. «Όπου μας κατατάξουν οι πολίτες, αναλόγως παίρνουμε και την ευθύνη. Κανένας δεν μπορεί να βγάλει την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *