Γκ. Χορν: Λανθασμένη η στρατηγική της λιτότητας στην Ελλάδα

«Με τη στρατηγική της λιτότητας δεν μπορεί η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Χωρίς την αλλαγή αυτής λανθασμένης στρατηγικής η οικονομική ύφεση απειλείται να γίνει μια μόνιμη κατάσταση στην Ελλάδα», είπε ο Γκούσταβ Χορν,  διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του ιδρύματος Hans Buckler, το οποίο πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, σε συνέντευξή του στη Saarbrucker Zeitung. 

Κατά τον διακεκριμέενο Γερμανό οικονομολόγο, τα πακέτα λιτότητας «ήταν κακά διότι συνοδεύονταν από ακραίες παράπλευρες συνέπειες: από υψηλή ανεργία έως και την αδυναμία της απλής επιβίωσης ευρέων στρωμάτων της κοινωνίας. Τώρα τουλάχιστον δεν θα πρέπει να γίνεται πια συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, διότι υφίσταται πλέον.  Κοιτάξτε την αναζωπύρωση της τουριστικής έκρηξης. Περισσότερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία ενός συνολικού κοινωνικού συστήματος, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν και εκείνοι των οποίων περικόπτονται οι συντάξεις. Πρέπει όμως να συνοδεύονται (οι μεταρρυθμίσεις) από τη δημιουργία μιας βασικής κοινωνικής ασφάλισης».

Ο κ. Χορν τονίζει όμως ότι τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να γίνουν διότι δεν υπάρχουν οι πόροι. «Από πού να προέλθουν τα χρήματα όταν οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν στις περικοπές», διερωτάται. «Υπό τις παρούσες συνθήκες η Ελλάδα θα αποκτούσε προβλήματα στον προϋπολογισμό της με τέτοιες μεταρρυθμίσεις», όπως λέει χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Απαραίτητη η συμμετοχή των Δήμων στις εξελίξεις…”

Για τις εξελίξεις στο θέμα της παραχώρησης του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, ενημέρωσε σε ευρεία σύσκεψη ο Υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και τους Δημάρχους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Περάματος και Σαλαμίνας. Ο κ. Δρίτσας δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 μετά τη σύσκεψη ότι υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί από την πλευρά των[…]

Περισσότερα »

Αύξηση των κατασχέσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Στόχος οι μικροοφειλέτες

Τον φόβο της κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων βάζει μπροστά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πιέσει τους φορολογούμενους να καλύψουν τις «παραφουσκωμένες» υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ρυθμός επιβολής του μέτρου των κατασχέσεων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα στο οκτάμηνο του έτους να έχουν αυξηθεί σε σχέση με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *