Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γλυπτά Παρθενώνα: Αδύνατη η επανένωση λένε οι Βρετανοί – Κατά συρροή κλοπή απαντά η Μενδώνη

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Του Σπύρου Μιχαλόπουλου

Την είδηση της έναρξης συζητήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατά τη συνεδρίαση της σχετικής Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO, ακολούθησε ο ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου ότι τα περισσότερα από τα αγάλματα, που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν, βρέθηκαν «στα χαλάσματα», γύρω από το μνημείο και δεν εκλάπησαν, καθώς και ότι είναι αδύνατη η επανένωσή τους με τον Παρθενώνα. Η Λίνα Μενδώνη, με δηλώσεις της στον Guardian, έκανε λόγο για κατά συρροή κλοπή των Γλυπτών αλλά και για τη διεθνή συγκυρία επαναπατρισμού θησαυρών και μνημείων.

Στις εργασίες της 23ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης συζητήθηκε το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών υποστήριξε δυναμικά το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ξεκινά νέος διάλογος μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου για το σημαντικό αυτό ζήτημα που κρατά χρόνια.

Ένας νέος όμως ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου καθιστά δύσκολη όχι μόνο την πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, ακόμη και την έναρξη διαλόγου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, το Βρετανικό Μουσείο ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα από τα αγάλματα, που αφαιρέθηκαν από τον Λόρδο Έλγιν, βρέθηκαν «στα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο.

Στην επίμαχη αυτή δήλωση προχώρησε στον Guardian, ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, δρ. Τζόναθαν Ουίλιαμς. Μάλιστα, ο Ουίλιαμς προσθέτει ότι η επιθυμία της Ελλάδας να δει τον Παρθενώνα ολοκληρωμένο είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί, καθώς μεγάλο μέρος του είχε καταστραφεί πολύ πριν φτάσει ο Έλγιν στην Ελλάδα.

Ο ισχυρισμός αυτός, σημειώνει ο Guardian, προσέθεσε μια νέα τροπή στη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη και ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει με σθένος ότι τα γλυπτά αποσπάστηκαν βίαια από τον ναό εν γνώσει του Έλγιν, του τότε πρεσβευτή της Βρετανίας στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Η χρήση πριονιών και άλλων μηχανημάτων εμφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην αλληλογραφία μεταξύ του Σκωτσέζου διπλωμάτη και του Giovanni Battista Lusieri, του Ιταλού ζωγράφου στον οποίο ανέθεσε να επιβλέψει την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων το 1801.

Σε μια επιστολή, ο Lusieri παρακαλούσε τον Έλγιν «να στείλει στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν δώδεκα πριόνια μαρμάρου διαφόρων μεγεθών».

Ο Guardian αναφέρεται και σε μια άλλη επιστολή του Lusieri που αντικρούει τους ισχυρισμούς του Βρετανικού Μουσείου. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έγραψε στον Έλγιν το 1802, παραδέχτηκε ότι «αναγκάστηκε να γίνει λίγο βάρβαρος» κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης για την απομάκρυνση ενός γλυπτού ανάγλυφου πίνακα.

Η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, θέλησε να πάρει θέση στο θέμα, και σε δήλωσή της στον Guardian, κατηγόρησε τον Έλγιν για κλοπή κατά συρροή.

«Εδώ και χρόνια, οι ελληνικές αρχές και η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχουν παρουσιάσει με αδιάσειστα επιχειρήματα, τα πραγματικά γεγονότα για την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα και άδικα μέσα για να αρπάξει και να εξάγει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς πραγματική νομική άδεια για κάτι τέτοιο, σε μια κατάφωρη πράξη κατά συρροή κλοπής», αναφέρει η Ελληνίδα υπουργός.

Η κ. Μενδώνη επέμεινε ότι η καμπάνια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα θα συνεχιστεί ειδικά τώρα, σε μια διεθνή συγκυρία κατά την οποία διάφοροι θησαυροί και μνημεία επαναπατρίζονται στις χώρες τους.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ουίλιαμς, του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, ο διάσημος κλασικός αρχαιολόγος Άντονι Σνόντγκρας, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο πρώτος στόχος του Lusieri, – οι μετόπες στη νότια πλευρά του Παρθενώνα – είχαν «αποκολληθεί βίαια» και επικαλέστηκε τις τρομαγμένες μαρτυρίες ταξιδιωτών που είδαν αυτό που περιέγραψε ως «ανεπανόρθωτη ζημιά» που προκλήθηκε στο κτίριο.

Ο Σνόντγκρας, ο οποίος είναι επίτιμος πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι η έλλειψη τεκμηριωμένων στοιχείων καθιστά «αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί ή έστω να τεκμηριωθεί» ποιο ποσοστό των γλυπτών βρισκόταν ανάμεσα στα ερείπια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που η ομάδα του Έλγιν εργαζόταν στο χώρο.

«Για να μειωθεί το βάρος για τη μεταφορά, ο Lusieri έβαλε να πριονίσουν και να πετάξουν το πίσω μέρος των περισσότερων όγκων, ώστε να μείνει άθικτο μόνο το μπροστινό, το γλυπτό πρόσωπο» είπε για την μνημειακή ζωφόρο που απεικονίζει την πομπή της Παναθηναϊκής γιορτής και θεωρείται ένα εξαίσιο παράδειγμα ποίησης σε πέτρα.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα στο επίκεντρο των συνομιλιών της Downing Street με τον Μπόρις Τζόνσον,, τον Νοέμβριο και η νέα αυτή προσπάθεια θεωρείται ευρέως πως έθεσε το Βρετανικό Μουσείο σε θέση άμυνας. Επίσης σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού της Χώρας μας διευκρινίζει ότι:

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο με καλή πίστη εντός του νομικού και του ηθικού πλαισίου που θέτουν οι συστάσεις και οι αποφάσεις της UNESCΟ». Παράλληλα όμως, «εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το γεγονός ότι η επίλυση του θέματος παραμένει σε εκκρεμότητα για μεγάλο διάστημα».

Κι όλα αυτά, ενώ πριν λίγες ημέρες είχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αυτήν της απόφασης μόνιμης επιστροφή στην Αθήνα του θραύσματος Fagan από το Παλέρμο της Σικελίας και της επανένωσής του με την ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Μία απόφαση, η οποία έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από το σύνολο των κρατών- μελών της Διακυβερνητικής Επιτροπής.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:,