ΓΣΕΒΕΕ: Πρόταση συμπληρωματικών μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων

Μία σειρά από συμπληρωματικά μέτρα σε εκείνα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών  και πολύ μικρών επιχειρήσεων προτείνει η ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να  λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την διατήρηση ενός ελαχίστου επιπέδου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητο και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

Σε επιστολή της προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών  Υποθέσεων, Υγείας  κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα, Α. Γεωργιάδη, Ι. Βρούτση, Β. Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πανδημία από το κορωνοιό (COVID-19) θα έχει σοβαρές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα δοκιμάζοντας τις αντοχές εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων.

Στην παρούσα φάση ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ συναισθανόμενη την σοβαρότητα της κατάστασης καλεί όλους τους συναδέλφους εργοδότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους να επιδείξουν ψυχραιμία και αλληλεγγύη σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε.

Οι προτάσεις αφορούν κατ’ αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες του εξάπλωσης της πανδημίας».

Tα συμπληρωματικά μέτρα

Με βάση τα παραπάνω η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:

 1. Η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων, πληρωμής ΦΠΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των δόσεων ρυθμίσεων λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο να επεκταθεί στους 6 μήνες.
 2. Η αναστολή πληρωμής των εισφορών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων να επεκταθεί στους  6 μήνες. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο με την δυνατότητα είτε εξαγορά τους είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.
 3. Να δοθεί η δυνατότητα χορήγησης του επιδόματος ύψους 800 € για τον Απρίλιο που έχει προβλεφθεί για τους εργαζόμενους και στο σύνολο των ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων μετά από αίτημα τους.
 4. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς ΕΒΕ στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.
 5. Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 4 μήνες.
 6. Πλήρης προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές (ιδιώτες ή Δημόσιο και ΟΤΑ).
 7. Αναστολή καταβολής δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους. Οι τράπεζες που έχουν στηριχθεί υπέρμετρα κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να επιμεριστούν ένα σημαντικό βάρος για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε.
 8. Άρση των ποινικών κυρώσεων για την σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
 9. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.
 10. Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.
 11. Αναστολή διαδικασίας-μηχανισμού καθορισμού κατώτατου μισθού βάσει του  Ν. 4172/2013.
 12. Δυνατότητα εκ νέου επιλογής, μετά το πέρας των έκτακτων μέτρων, για όλους τους ΕΒΕ, ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει του Ν. 4670/20.
 13. Εκ νέου ενεργοποίηση και επέκταση του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας για αυτοαπασχολούμενους, για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με απόφαση της Πολιτείας.
 14. Αναστολή των κατασχέσεων και αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.
 15. Μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλη την εστίαση.
 16. Ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.
 1. Μέριμνα για τις εποχιακά λειτουργούσες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.
 2. Αυτόματη παράταση όλων των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολών όλων των υποχρεώσεων, ΦΠΑ, συγκεντρωτικές καταστάσεις, βεβαιώσεις αποδοχών, δημοτικοί φόροι, εργοδοτικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΑΠΔ, παρακρατούμενοι φόροι, διαβίβαση στοιχείων στη ΓΓΠΣ, κλπ. αυτών που ήδη λήγουν ή θα λήξουν μετά από 60 μέρες και μέχρι νεωτέρας.
 3. Αύξηση της αστυνόμευσης λόγω των κλειστών καταστημάτων για την προστασία της περιουσίας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
 4. Μηδενισμό χρεώσεων για συναλλαγές μέσω POS και μείωση των χρεώσεων των τραπεζών για συναλλαγές μέσω e-banking.
 5. Αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας ή αναστολής δραστηριότητας για επιχειρήσεις με πολλαπλούς ΚΑΔ, κύριους και δευτερεύοντες.
 6. Εξειδίκευση χρηματοδοτικών εργαλείων για τις Μικρές Επιχειρήσεις και Αυτοαπασχολούμενους.
Τηλεδιάσκεψη ΓΣΕΒΕΕ-Τσίπρα

Οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία αλλά και σε όλο το εύρος της οικονομικής  δραστηριότητας συζητήθηκαν στη τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά με τον πρόεδρο του Σύριζα  Αλέξη Τσίπρα, την Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και τον Τομεάρχη Οικονομίας Νίκο Παππά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποσαφήνισης και διεύρυνσης των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Παράλληλα ενημέρωσε τον κύριο Τσίπρα για την επιστολή που απέστειλε η Γενική Συνομοσπονδία στη κυβέρνηση στην οποία προτείνει μία σειρά από συμπληρωματικά μέτρα σε εκείνα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

 

Αθηνά Δαβαρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν έχουμε υποχρέωση για εφαρμογή ΕΝΦΙΑ το 2016»

Το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για εφαρμογή ΕΝΦΙΑ το 2016», δηλώνει ο αν. υπουργός και τονίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο που θα επιβάλλεται[…]

Περισσότερα »

Η Ακτοπλοΐα, σε Ελλάδα και Ευρώπη, σε αριθμούς

Του Νίκου Μπαρδούνια Το 15% του συνολικού θαλάσσιου μεταφορικού έργου επιβατών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιείται στην Ελλάδα έναντι 16% που πραγματοποιείται στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα διακινούνται 32 εκατ. επιβάτες ακτοπλοϊκώς έναντι 35 εκατ. επιβατών στην Ιταλία όταν συνολικά σε όλη την ΕΕ το ετήσιο θαλάσσιο μεταφορικό έργο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *