ΓΣΒΕΕ: Πλειστηριασμοί μόνο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

«Το 2017 μπορεί να έκλεισε με θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, όμως μια περισσότερο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων και των δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευάλωτη», επεσήμανε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, στις εργασίες της 50ης γενικής συνέλευσης της συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Μαρτίου 2018 στην Αθήνα.

Στο απολογιστικό δελτίο της συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ στην πίεση των «θεσμών» για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στη θέση του χρηματοπιστωτικού τομέα ως τροφοδότη της ανάκαμψης που εξακολουθεί να είναι περιθωριοποιημένη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρική, αλλά και με δεδομένο ότι η κρίση δημοσίου χρέους του 2010 γρήγορα μετασχηματίστηκε σε τραπεζική κρίση, ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβε και επωμίστηκε η ελληνική κοινωνία υπό τη μορφή του δημοσίου χρέους ήταν χρέος των τραπεζών. Σήμερα ο τραπεζικός τομέας όχι μόνο δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει με τρόπο αποτελεσματικό το ρόλο του τροφοδότη της ανάπτυξης, αλλά φαίνεται να είναι αρκετά ευάλωτος».

«Η θέση της συνομοσπονδίας» συνέχισε ο κ. Καββαθάς αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, «είναι η εξής: Πριν προχωρήσει η διαδικασία των fast track ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η καθεμιά τράπεζα ξεχωριστά και όλες μαζί οφείλουν, έχοντας υποχρέωση στους Έλληνες πολίτες που επωμίστηκαν τα χρέη τους, να διακρίνουν ανάμεσα στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και σε αυτούς που έχουν πραγματικά αδυναμία εξυπηρέτησης. Ακολούθως, να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς στις περιπτώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών και παράλληλα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις για εκείνη την κατηγορία των δανειοληπτών που δείχνουν ότι έχουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους. Το βάρος, επομένως, πέφτει στις τράπεζες και όχι στους δανειολήπτες. Και τούτο ενισχύεται από την περίεργη διστακτικότητα που έχουν δείξει μέχρι τώρα σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, έναν θεσμό άλλωστε τον οποίο οι ίδιες είχαν προτείνει. Οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να επωμιστούν επιπρόσθετα βάρη για χάρη των τραπεζών είτε αυτά θα προκύψουν μέσω της «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» είτε αυτά θα είναι στο μέλλον αποτέλεσμα άλλων μηχανισμών».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δεν παρέλειψε ολοκληρώνοντας την ομιλία του να αναφερθεί στον ΣΕΒ «Η πρόσφατη «στροφή» του ΣΕΒ του μέχρι σήμερα και για πολλές δεκαετίες κατ’ εξοχήν εκπροσώπου των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δείχνει ότι προσανατολίζεται με ένα τρόπο αποφασιστικό στις ΜμΕ» και συνέχισε λέγοντας «Και αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα η συνομοσπονδία μας και το 2018 αλλά και τα χρόνια που έρχονται. Ο προγραμματισμός μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην προστασία όσων είναι οιονεί μισθωτοί απασχολούμενοι, μολονότι η μέριμνά μας πρέπει κατά προτεραιότητα να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς, αλλά την ίδια στιγμή οφείλουμε να επικεντρωθούμε και στις επιχειρήσεις αυτές που παρόλο που είναι μικρού μεγέθους δείχνουν δυναμισμό. Αυτές οι δύο κατηγορίες επιχειρήσεων είναι και οι δύο παιδιά της ΓΣΕΒΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για το Κυπριακό

Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα ενημερώσει αναλυτικά, στις 5.00 μ.μ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Κοτζιάς συγκαλεί το ΕΣΕΠ τρεις μέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξήχθη[…]

Περισσότερα »

Τσίπρας από Καλάβρυτα: Ηθικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες Καλαβρυτινούς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, απέδωσε τη Δευτέρα (03/12/2018) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας λουλούδια στον τόπο της θυσίας, στον λόφο του Καπή. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *