H εργασία 4 ημερών την εβδομάδα (με πλήρη αποζημίωση) έρχεται και στην Ευρώπη

Toυ Νίκου Σηφάκη…

Η επέκταση του μοντέλου της εργασίας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα με πλήρη αποζημίωση που σκέφτεται πλέον πολύ σοβαρά η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, φαίνεται ότι πλέον ανοίγει κύκλο συζητήσεων και στη Γερμανία!

Οπως είναι γνωστό, πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι μισθωτοί να έχουν περισσότερες ημέρες αργίας αλλά και η εργάσιμη εβδομάδα να αποτελείται από τέσσερις ημέρες, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία που επλήγη από τα μέτρα περιορισμού και την καραντίνα. Σύμφωνα με την ίδια, η «ευελιξία» θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, η οποία επλήγη ανεπανόρθωτα από το lockdown.

Οπως αναφέρει η The New Zealand Herald, το σκεπτικό αυτό της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας πηγάζει από τη μεγαλύτερη εταιρεία νομικών συμβουλών Perpetual Guardian, η οποία στους 200 εργαζομένους της έχει εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία (Δευτέρα έως και Πέμπτη) εδώ και περίπου δύο χρόνια, με εξαιρετικά αποτελέσματα

“Ακούω πολλούς ανθρώπους να προτείνουν ότι θα πρέπει να έχουμε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας”, είχε δηλώσει η κυρία Αρντερν, ενώ πολλοί νέοι της Νέας Ζηλανδίας απάντησαν ότι εάν είχαν πιο ευέλικτες ώρες εργασίας θα ταξίδευαν περισσότερο στη χώρα τους, γεγονός που θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεισέφερε αποτελεσματικά στην τουριστική οικονομία σε ολόκληρη τη χώρα.

Και ενώ αυτονόητα η Νέα Ζηλανδία έχει ενεργήσει παρόμοια με πολλές άλλες χώρες μέχρι τώρα διοχετεύοντας δισεκατομμύρια στην οικονομία, η ιδέα της χορήγησης μεγαλύτερου αριθμού επίσημων αργιών και μείωσης των ωρών εργασίας για έξοδο από την κρίση, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Το ερώτημα που ωστόσο τίθεται, είναι το εάν και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, εκείνο που έχει δημιουργήσει αίσθηση, είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο σκέφτεται πολύ σοβαρά να το εφαρμόσει και η γερμανική κυβέρνηση, ενδεικτικό των τεράστιων αλλαγών που πραγματοποιούνται στον κόσμο τόσο απρόσμενα, καθώς η «επέλαση» του κορωνοϊού οδηγεί τον πλανήτη σε νέα δεδομένα και σε αλλαγές που μέχρι τώρα μάλλον δεν μπορούσαμε καν να διανοηθούμε.

Ισορροπία εργασίας και ζωής

Στη Γερμανία λοιπόν, η συζήτηση περί εβδομάδας εργασίας τεσσάρων ημερών έφτασε μέχρι και τα κυβερνητικά κλιμάκια.

Κυρίως ανώτατα στελέχη των οικονομικών υπουργείων της χώρας, έθεσαν το θέμα αυτό στην κυβέρνηση, η οποία δια της Ανγκελα Μέρκελ όχι μόνο δεν φάνηκε να το απορρίπτει, αλλά το έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με την απερχόμενη πρόεδρο Ανεγκρετ Κραμπ – Καρενμπάουερ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προκαταρκτικές συζητήσεις θα διεξαχθούν το προσεχές διάστημα ακόμη και τα τοπικά Κοινοβούλια των Ομοσπονδιών της χώρας.

«Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να οραματιστούμε ασυνήθιστες ιδέες», ισχυρίζονται όσοι υποστηρίζουν τα εγχείρημα. Και αυτό ακριβώς το «ασυνήθιστο», αφορά στο ότι εάν τελικά αυτό πραγματοποιηθεί από την ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα το υιοθετήσει και το σύνολο των υπολοίπων χωρών, καθώς οι οικονομίες τους είναι αρκετά εξαρτημένες προκειμένου να μην ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο…

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στη Γερμανία, ορισμένες εταιρείες όπως η Tandemploy που ξεκίνησε στο Βερολίνο και παράγει και διαθέτει εξελιγμένα λογισμικά, έχουν από καιρό μειώσει τις ώρες εργασίας αλλά και έχουν αυξήσει τις άδειες των εργαζομένων.

Η μικρότερης διάρκειας εβδομάδα εργασίας έχει ήδη καθιερωθεί και σε μια σειρά από μεγάλες πόλεις των χωρών της Σκανδιναβίας, όπου όλο και περισσότερες εταιρείες απομακρύνονται από άκαμπτα μοντέλα χρόνου εργασίας και αντ’ αυτού βασίζονται σε μεγαλύτερη ευελιξία.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο εμπειρογνώμονας της γερμανικής αγοράς εργασίας Αλεξάντερ Σπέμαν από την Κολωνία,  βλέπει επίσης μια ευκαιρία για εργασία τεσσάρων ημερών με πλήρεις αποδοχές.

Ωστόσο, όπως επιφυλακτικά αναφέρει «μια πιο περιεκτική εργασιακή εβδομάδα στη Γερμανία, πιθανόν να είναι λάθος». Η αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία που απαιτείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «ίσως είναι μια ψευδαίσθηση», δηλώνει χαρακτηριστικά…

«Εάν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών εισαχθεί με αμετάβλητο εισόδημα, οι άνθρωποι θα έχουν τρεις ημέρες την εβδομάδα για εγχώριο τουρισμό. Αυτό προϋποθέτει ότι θα εργάζονται υπερπαραγωγικά στις τέσσερις ημέρες, έτσι ώστε οι εργοδότες να τους πληρώνουν ακριβώς όσο και για πέντε ημέρες εργασίας. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα οδηγούσε σε υπερβολικό φόρτο εργασίας και θα αύξανε σημαντικά το εργασιακό άγχος».

Από την άλλη πλευρά πάντως, δηλώνει ότι «θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η ψηφιοποίηση και ο διεθνής καταμερισμός εργασίας κατέστησαν δυνατή τη μέχρι πρόσφατα αδιανόητη αύξηση της παραγωγικότητας, γεγονός που (γιατί όχι;) καθιστά εφικτή μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών στη Γερμανία».

Παραλλήλως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι με την τετραήμερη εργασία είναι δυνατόν να ενθαρρυνθούν οι δαπάνες στους τομείς του τουρισμού και των ξενοδοχείων των μεγάλων τουριστικών πόλεων της χώρας που με αφορμή την πανδημία επλήγησαν ιδιαίτερα από το lockdown.

Ο ειδικός στην αγορά εργασίας Αλ Χέρτζογκ – Στάιν, δεν πιστεύει ότι η εισαγωγή μιας εβδομάδας τεσσάρων ημερών θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στη ζήτηση για την τουριστική βιομηχανία. «Οι περισσότερες διακοπές με την έννοια του ταξιδιού συνήθως δεν αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά λόγω του ανεπαρκούς εισοδήματος των νοικοκυριών για τις πρόσθετες δραστηριότητες αναψυχής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καιρός να σκεφτούμε μοντέρνα μοντέλα χρόνου εργασίας, κάθε άλλο…». ανέφερε ο ίδιος στο γερμανικό Focus Online.

Ο Χέρτζογκ – Στάιν, αν και τονίζει ότι κατ’ αρχήν η ιδέα ενός τέτοιου σεναρίου 30 ωρών εργασίας την εβδομάδα σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη Γερμανία και κατ’ επέκταση για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, η γενική απαίτηση για μια μικρότερη εργασιακή εβδομάδα δεν ανταποκρίνεται στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας. “Ωστόσο, η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα αν γίνει κατανοητή με τέτοιο τρόπο, που να αφορά στην ιδέα μιας συντμημένης πλήρους απασχόλησης και όχι μόνο για μια -πιθανώς ακόμη και μη αμειβόμενη- πρόσθετη άδεια ως μέρος μιας εργάσιμης εβδομάδας”…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στο κέντρο του Παρισιού

Σε διαρροή αερίου οφείλεται η έκρηξη που συγκλόνησε νωρίτερα το μεσημέρι, τη γαλλική πρωτεύουσα. Η έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο του Παρισιού, στο 6ο διαμέρισμα, σε κτίριο, πολλοί όροφοι του οποίου κατέρρευσαν, ενώ υπάρχουν και πέντε τραυματίες. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, όπου σπεύδουν ασθενοφόρα. Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *