Hyundai Merchant Marine: Παρήγγειλε είκοσι νέα πλοία

Του Νίκου Μπαρδούνια….

Σε παραγγελία 12 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρητικότητας 20.000 TEUs έκαστο  και 8 πλοίων, χωρητικότητας 14.000 TEUs έκαστο προχώρησε η νοτιοκορεάτικη εταιρεία Hyundai Merchant Marine (HMM)  σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.

Τα νέα  πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πρόκειται να εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές στις διαδρομές Ασίας- Βόρειας Ευρώπης και Ασίας- Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ ενώ, όπως ανακοινώθηκε, θα  είναι συμμορφωμένα με τους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. « Αυτό σημαίνει ότι  τα νέα πλοία της HMM θα είναι εφοδιασμένα είτε με σύστημα scrubber είτε θα καταναλώνουν LNG ως καύσιμο» αναφέρθηκε από διεθνείς ναυλομεσιτικούς κύκλους. Μέσα από τις νέες ναυπηγήσεις η HMM στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της παγκοσμίως, καθώς και στην απόκτηση οικονομιών κλίμακας.

Να σημειωθεί ότι η  απόφαση της νοτιοκορεάτικης εταιρείας να ανανεώσει τον στόλο της εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Ν. Κορέας προς ενίσχυση της ναυπηγικής και της ναυτιλιακής της βιομηχανίας, καθώς η HMM αποτελεί το νοτιοκορεάτικο θαλάσσιο μεταφορέα.

Bahri: Παρέλαβε ένα νέο VLCC

Με στόχο να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά των VLCCs η κρατική Σαουδαραβική εταιρεία  Bahri (National Shipping Company of Saudi Arabia) ανακοίνωσε την παραλαβή ενός νέου πλοίου  κατηγορίας VLCC, του «Khurais», το οποίο ναυπηγήθηκε από τα ναυπηγεία της Hyundai Samho Heavy Industries.

Το νέο VLCC  πλοίο της εταιρείας έχει χωρητικότητα 300.000 dwt, μήκος 330 μ. και πλάτος 60 μ ενώ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Απριλίου να εκτελεί πλόες. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία  από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και σήμερα η έχει παραλάβει άλλα τρία πλοία κατηγορίας VLCC, τα «Kassab», «Lawhah» και «Qamran».

Αυτό σημαίνει ότι με την ένταξη του νέου πλοίου στον στόλο της η κρατική σαουδαραβική εταιρεία  Bahri διαθέτει πλέον 92 πλοία, εκ των οποίων 45 VLCCs. Σημειώνεται ότι η Bahri αποτελεί την εταιρεία που κατέχει και διαχειρίζεται τα περισσότερα πλοία του συγκεκριμένου τύπου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεξαμενόπλοια: Στην ανακύκλωση χωρητικότητα 8 εκατ τόνων τους πρώτους τρεις μήνες του 2018

Προς ανακύκλωση έχουν σταλεί από τις αρχές του 2018 έως και τα τέλη Μαρτίου , δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 8 εκατ. τόνων αντιπροσωπεύοντας τα υψηλότερα επίπεδα από το 1982 !

Σύμφωνα με έρευνα  της εταιρείας Teekay, οι λόγοι που οδήγησαν στον υψηλό ρυθμό ανακύκλωσης δεξαμενόπλοιων ήταν οι χαμηλοί ναύλοι, οι υψηλές τιμές που προσφέρονται για ανακύκλωση πλοίων και η μεγάλη ηλικία των ποντοπόρων πλοίων σε συνδυασμό με τους επερχόμενους διεθνείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την σχετική έρευνα το α’ 3μηνο του 2018 η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων που εστάλησαν προς ανακύκλωση ήταν περίπου είκοσι ετών.

Στην έρευνα, σημειώνεται ακόμη, ότι  εάν «συνεχιστεί ο υψηλός ρυθμός ανακύκλωσης των δεξαμενόπλοιων μέχρι τα τέλη του 2018, τότε εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης του στόλου των συγκεκριμένων πλοίων θα είναι μηδενικός εντός του τρέχοντος έτους ή ακόμα και αρνητικός, κάτι που έχει να καταγραφεί από το 2001».

Ωστόσο, όπως τονίζεται από ναυτιλιακούς κύκλους, «τα υψηλά επίπεδα ανακύκλωσης δημιουργούν θετικές προσδοκίες για την αγορά των δεξαμενόπλοιων, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται να σημειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ιστορική” η 35η Γενική Συνέλευση των Μελών της HELMEPA

Ιστορικό χαρακτήρα είχε την Τρίτη 16 Μαΐου, η 35η Τακτική Γενική Συνέλευση της HELMEPA, καθώς φιλοξενήθηκε από την Εταιρεία-Μέλος CERES, στον ίδιο χώρο που έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση πριν από 35 χρόνια. Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Δρ Γ. Γράτσος, Πρόεδρος της HELMEPA, με Γραμματείς την Θ. Παπαεμμανουήλ της[…]

Περισσότερα »

Οι Έλληνες εφοπλιστές πρωταγωνιστές στις νέες παραγγελίες LNG

Μέχρι και τα 220.000 δολάρια έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες οι ημερήσιοι ναύλοι στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers), σημειώνοντας άνοδο πάνω από 180% σε διάστημα μόλις πέντε μηνών καθώς τον προηγούμενο Μάιο ο ημερήσιος ναύλος ήταν στα 38.000 δολάρια. Την ίδια στιγμή νέες παραγγελίες τοποθετούνται στα ναυπηγεία, με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *