Η αποκωδικοποίηση της δήλωσης Τσίπρα

«Σηκώσαμε βαρύ πολιτικό φορτίο και σήμερα πληρώνουμε το κόστος», «Εστιάσαμε στις ευθύνες τις διακυβέρνησης και δεν μεγαλώσαμε το κόμμα», «Δεν υποστήκαμε στρατηγική ήττα», «Λάβαμε εντολή μετασχηματισμού», «Θα προετοιμαστούμε ώστε να επιστρέψουμε πιο ώριμοι».
Αποκωδικοποιώντας τη δήλωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο Μέγαρο, αυτές οι είναι οι πέντε φράσεις στις οποίες αξίζει να σταθεί κανείς καθώς δείχνουν ξεκάθαρα τη λογική στην οποία κινείται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την εκτίμησή για την ήττα αλλά και για την επόμενη ημέρα.
Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό για την ήττα, που σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα δεν ήταν «στρατηγική όπως κάποιοι ήθελαν», τόνισε πως το κόμμα του και η κυβέρνησή του ανάλαβε τη διακυβέρνηση σε μια κρίσιμη για τη χώρα στιγμή «ίσως και με άγνοια κινδύνου», όπως είπε, «και καταφέραμε πολλά με το κεφάλι ψηλά, όπως το κρατάμε και σήμερα».
Υποστήριξε πως η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή την άδειων ταμείων, της ανεργίας στο 35% και τις συνθήκες φτωχοποίησης των πολιτών που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2005. «Η χώρα είναι ελεύθερη ξανά με 37 δισ στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και με ένα ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού».
Το πολιτικό βάρος όμως, όπως είπε, που σήκωσε η κυβέρνηση ήταν μεγάλο, οι αποφάσεις δύσκολες και «αυτό πληρώνουμε σήμερα».
Αν και έκανε όμως λόγο για «καθαρή νίκη της ΝΔ» τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπέστη στρατηγική ήττα» τονίζοντας μάλιστα πως αυτή θα αποδειχθεί πρόσκαιρη.
Σε κάθε περίπτωση δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι παρόν για να ανακόψει πιθανές τάσεις ρεβανσισμού και διαθέσεις εκδικητικότητας σε σημαντικές κατακτήσεις για την προστασία της κοινωνίας και των εργαζομένων από την συντηρητική παράταξη.
Δεν μεγαλώσαμε το κόμμα γιατί ασχολούμασταν με την διακυβέρνηση της χώρας
Στη συνέχεια – και εδώ έρχεται ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας να ξεδιπλώσει το σχέδιο της επόμενης ημέρας – το ενδιαφέρον θα στραφεί στην οικοδόμηση της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης.
Όπως είπε, το δάνειο με τους δημοκρατικούς πολίτες που συνήφθη το 2015 για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας μετατρέπεται σε μια εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Κάτι που όπως εξήγησε, δεν μπόρεσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν όλοι απασχολημένοι με τις δυσκολίες της διακυβέρνησης της χώρας. «Δεν μεγαλώσαμε το κόμμα, δεν κάναμε τους πολίτες που μας ψήφισαν από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους».
Και αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος, που αναδειχθεί το πιο πιθανό μέσα από ένα συνέδριο, όπως έχει ήδη επισημάνει το Κανάλι Ένα, στο οποίο θα γίνει μια μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της ήττας, τις ευθύνες σε πρόσωπα και πολιτικές αλλά και θα μπουν τα θεμέλια για την διαμόρφωση της «μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης».
Ο μεγάλος εχθρός εδώ φυσικά είναι το κόμμα να  μην μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας όπως συμβαίνει συχνά με τα κόμματα εξουσίας που χάνουν στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τις δηλώσεις τους με τα λόγια του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές δεσμευόμενος πως το κόμμα έμαθε από τα λάθη του και το βασικό «είναι ότι πέφτουμε αλλά σηκωνόμαστε ξανά».
Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4fm, Κ.Πρίφτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΚΕ : Πτώση ποσοστών αλλά πρώτο στον δήμο Πατρέων

Σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του, “είδε” το ΚΚΕ στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε Περιφέρεια Αττικής, Δήμο Αθήνας και Δήμο Πειραιά με προφανείς τις διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ όμως κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο και να διεκδικούν με αξιώσεις τους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *