Η Αθήνα τίμησε την 106η επέτειο της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Την 106η επέτειο της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου τίμησαν την Κυριακή 16/2 τα βορειοηπειρωτικά σωματεία της Αθήνας και πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.

Ήταν 17 Φεβρουαρίου 1914 όταν οι Έλληνες κάτοικοι των περιοχών της Ηπείρου, τις οποίες αναγκαζόταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις να εγκαταλείψει ο Ελληνικός Στρατός μετά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-΄13 (Αργυρόκαστρο, Δέλβινο, Χιμάρα, Πρεμετή, Κορυτσά κ.α.), διακήρυξαν ότι δεν δέχονται την προσάρτηση τους στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος και ξεκίνησαν ένοπλο αγώνα.

Η επικράτηση των Ηπειρωτών στα πεδία των μαχών κατέληξε στην αναγνώριση της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Αλβανία, τρεις μήνες μετά, στις 17 Μαΐου 1914, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.

“Η φλόγα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα καίει ακόμα”

Οι επετειακές εκδηλώσεις άρχισαν με την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και τρισάγιο υπέρ των ψυχών των ηρώων του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αμαλία Ρόντου, με καταγωγή από την Χιμάρα, διάβασε το ιστορικό του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, καλώντας σε ενότητα όλους τους Έλληνες για την δικαίωση του.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπος Καραθάνος κατά τον χαιρετισμό του είπε ότι, «Ο Αγώνας που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Αυτή η φλόγα που άναψε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 με αρχηγούς τον Γεώργιο Χρηστάκη Ζωγράφο και τον Σπύρο Σπυρομήλιο καίει ακόμα και θα σβήσει όταν θα έρθει η λευτεριά.

Μόνο τότε αυτός ο αγώνας θα δικαιωθεί, για αυτόν τον αγώνα είμαστε εδώ και για αυτόν τον αγώνα συνεχίζουμε, μέχρι η Βόρειος Ήπειρος να γίνει ελληνική».

«Δεν είμαστε φιλοπόλεμοι, ούτε θέλουμε να σκοτώσουμε κανέναν,  αγαπάμε την πρόοδο  και τον πολιτισμό.

Θέλουμε όμως εθνική δικαίωση, ώστε το αίμα και οι αγώνες χιλιάδων Ελλήνων που άφησαν τα κόκκαλα τους για αυτή την ιδέα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κομουνιστικής Αλβανίας, να μην πάνε χαμένοι.

Όσο η φλόγα αυτή καίει θα υπάρχει ελπίδα. Η σημερινή παρουσία όλων σας εδώ, δείχνει ότι αυτή η φλόγα καίει και με αυτήν θα προχωρήσουμε μέχρι την τελική δικαίωση», σημείωσε ο κ. Καραθάνος.

Παράλληλα έκανε αναφορά και στο θέμα των συντάξεων λέγοντας:

«Όλοι οι Βορειοηπειρώτες πρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς και με δικαιοσύνη. Τις τελευταίες ημέρες περάσαμε κάποιες δυσκολίες, όπου μία μεγάλη αδικία που προέβλεπε την μείωση των συντάξεων που δικαιούνται οι Έλληνες από την Β. Ήπειρο, με βάση τη εργασία που είχαν κάνει δυστυχώς με τον νόμο Κατρούγκαλου, τους αφαιρείται κάποιο μέρος γιατί δεν συμπλήρωναν τα 40 χρόνια μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα.

Έγιναν πολλές σχετικές παρεμβάσεις και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η αδικία θα διορθωθεί. Όσο οι Βορειοηπειρώτες είμαστε ενωμένοι σαν γροθιά, τότε θα έχουμε επιτυχίες».

“Η αλήθεια για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα θα λάμψει”

Η Ερμιόνη Κατσίφα, αδερφή του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, σε κλίμα έντονης συγκίνησης ανέγνωσε πατριωτικά ποιήματα τα οποία ενέπνεαν τον αδερφό της, καλώντας τους Βορειοηπειρώτες να αγωνιστούν ενωμένοι και με δυναμισμό για τα εθνικά τους δίκαια.

«Όση λάσπη και να προσπαθήσουν να ρίξουν, όσο και να προσπαθούν να αποκρύψουν ότι έχει συμβεί και να συγκαλύπτουν τους δολοφόνους, η αλήθεια θα λάμψει», είπε η κυρία Κατσίφα, με αφορμή τα αλβανικά δημοσιεύματα, τα οποία έκαναν λόγο για αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, επικαλούμενα εισαγγελικές πηγές.

 

Πορεία στον Άγνωστο Στρατιώτη

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέσω της οδού Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος υπό τους ήχους της μπάντας του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών.

Επικεφαλής ήταν η μεγάλη ελληνική σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ ακολούθησαν τα λάβαρα των βορειοηπειρωτικών σωματείων που κρατούσαν νέοι με παραδοσιακές ηπειρώτικες ενδυμασίες.

Η πορεία κατέληξε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Τέλος οι εκατοντάδες παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Σκιαδάς, ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, εκπρόσωποι κομμάτων και δεκάδων φορέων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914 χαιρέτησαν με μηνύματα τους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι σε μήνυμα του στο Twitter, o Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναρτώντας φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις έγραψε: “Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου 1914! Τιμούμε διαχρονικά τις προσπάθειες των Ελλήνων και των Βορειοηπειρωτών μας! Τελευταίος Ήρωας ο Κωνσταντίνος Κατσίφας! Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποφυλακίζεται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Αποφυλακίζεται ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.   Εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, ο τέως δήμαρχος είχε προσφύγει στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο και κάνοντας επίκληση στην πιστοποίηση που έλαβε, σύμφωνα με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *