Η Αυθεντική Ακαδημία του Ιασίου

Η Αυθεντική Ακαδημία Ιασίου ή Ηγεμονική Ακαδημία ήταν πνευματικό ίδρυμα και εκπαιδευτήριο στο Ιάσιο της Μολδαβίας (σήμερα βορειοανατολική Ρουμανία), το οποίο λειτούργησε από το 1707 έως το 1821, και ιδρύθηκε αρχικά από τον Αντίοχο Καντιμήρη, και αναδιοργανώθηκε έπειτα από τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο ο οποίος ήταν ο ηγεμόνας της περιοχής υπό την οθωμανική διοίκηση.

Από το 1728 άρχισε να διδάσκεται ως μάθημα η ελληνική γλώσσα και από το 1776 καθιερώθηκε ως η γλώσσα διδασκαλίας όλων των μαθημάτων από τον Ιώσηπο Μοισιόδακα και τον Γρηγόριο Γ΄ Γκίκα.

Στο ίδρυμα δίδαξαν πολλοί άλλοι Έλληνες λόγιοι του 18ου και 19ου αιώνα όπως οι Θεόδωρος Τραπεζούντιος, Νικηφόρος Θεοτόκης, Νικόλαος Κεραμεύς, Γεώργιος Κλεόβουλος, Στέφανος Δούγκας και άλλοι.

Ήταν το άλλο μεγάλο πνευματικό ίδρυμα της διασποράς στην ευρύτερη περιοχή μαζί με την Ακαδημία του Βουκουρεστίου, με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης το 1821 όμως έκλεισαν και τα δύο ιδρύματα από τις οθωμανικές αρχές ως εστίες επαναστατικής δραστηριότητας.

Ο τελευταίος διευθυντής της σχολής ήταν ο Δημήτριος Γοβδέλας. Από αυτή την σχολή διδαχτήκαν μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους αλλά και μάρτυρες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *