Η χρήση της τεχνολογίας στη μάχη κατά της πανδημίας εγείρει θέμα προσωπικών δεδομένων

Η τεχνολογία επέτρεψε στον κόσμο να ανταποκριθεί γρήγορα στην πανδημία του κορoνοϊού.
Η χρήση της διευκόλυνε τη μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων, η οποία οδήγησε στην αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών και τη χάραξη εύστοχων πολιτικών για την αποτροπή της διάδοσης του ιού.
Πλέον, ωστόσο, εγείρεται το θέμα της παραβίασης της ιδιωτικότητας των πολιτών αλλά και του κινδύνου παραβίασης τέτοιων ευαίσθητων πληροφοριών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μάλιστα κάλεσαν τις κυβερνήσεις να σταματήσουν τη χρήση αυτών δεδομένων μόλις τελειώσει η πανδημία.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με το CNBC, έχουν αξιοποιήσει την τεχνολογία για την καταπολέμηση της πανδημίας χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους και με διαφορετικό βαθμό ελευθεριών, συλλέγοντας πληροφορίες για την τοποθεσία των πολιτών.
Η Κίνα στο ένα άκρο επιστράτευσε drones, τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες ασφαλείας τοποθετημένες μπροστά από τα διαμερίσματα των πολιτών ώστε να εξασφαλίσει την επιβολή της καραντίνας αλλά και την παρακολούθηση των δημόσιων χώρων.
Στο άλλο άκρο οι δυτικές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία έχουν υιοθετήσει πιο προσεκτικές προσεγγίσεις. Στις χώρες αυτές άλλωστε ισχύει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της Ε.Ε. για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.
Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η Νότια Κορέα, το Κατάρ και η Ινδία βρίσκονται κάπου στη μέση. Οι χώρες αυτές έκαναν χρήση εφαρμογών για κινητά, μεταξύ άλλων, για να βοηθήσουν την ιχνηλάτηση των επαφών και την εξασφάλιση της τήρησης των μέτρων απομόνωσης.
Η χρήση των εφαρμογών στις χώρες αυτές έγινε με διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας. Η εφαρμογή TraceTogether , για παράδειγμα, είναι εθελοντική στη Σιγκαπούρη ενώ η εφαρμογή Ehteraz είναι υποχρεωτική στο Κατάρ. Η αντίστοιχη εφαρμογή της Νότιας Κορέας και η εφαρμογή Aarogya Setu της Ινδίας χρησιμοποιούν στοιχεία πιστωτικών καρτών, αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων και πλάνα από συστήματα CCTV.
naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Brexit: «Αποφασιστικά αισιόδοξος» ο Ντέιβιντ Ντέιβις

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε τη Παρασκευή ότι αντιμετωπίζει με «αποφασιστική αισιοδοξία» τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον όπου θα προσπαθήσει να προωθήσει το όραμα της κυβέρνησής του για τη Βρετανία μετά το διαζύγιό της από την Ένωση. Ο Ντέιβις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες την[…]

Περισσότερα »

Ο Ντ. Τραμπ απέλυσε το διευθυντή του FBI διότι δεν «έκανε καλή δουλειά»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ διότι δεν έκανε καλή δουλειά. «Δεν έκανε καλή δουλειά, πολύ απλά. Δεν έκανε καλή δουλειά» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ενώ πόζαρε στον φωτογραφικό φακό έχοντας στο πλευρό του τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *