Η διλογία «Σκουριά και Χρυσάφι» της Μαίρης Κόντζογλου στο Κανάλι Ένα

Ένα μεθυστικό άρωμα αναδύεται από την συναρπαστική διλογία «Σκουριά και Χρυσάφι» της Μαίρης Κόντζογλου, η οποία φιλοξενήθηκε στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 904 και την εκπομπή «Μένουμε Πειραιά» με την Κωνσταντίνα Πετούση και τον Νίκο Παρασκευά.

Η διλογία αποτελείται από τα βιβλία «Νεγρεπόντε» και «Πόρτο Λέονε» και αναφέρεται αλληγορικά στην ιστορία μιας εμπορικής δυναστείας που επεκτάθηκε και στον χώρο του ποτού στα τέλη του 19ου αιώνα, με σημείο αναφοράς της τον Πειραιά.

Από την ιστορία της δυναστείας αυτής προκύπτουν σημαντικές αναφορές στα ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά γεγονότα που συντάραξαν την χώρα μας από την εποχή του Όθωνα και μετά, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες απολήξεις και στην μυθολογία.

Πρόκειται για ένα ηθογραφικό αφήγημα με χαρακτήρες που συναντάμε στην καθημερινότητα μας, σμιλεμένους πότε με την φωτιά, πότε με τον πλούτο και πότε με την ηδονή, οι οποίοι χάραξαν την μεταπελευθερωτική ιστορία αυτού του τόπου.

Το λιμάνι του Πειραιά κυριαρχεί κατά την περίοδο αυτή καθώς από εκεί έφυγε διωγμένος ο Όθωνας και από κει ήρθε ο Γεώργιος Α΄. Στο λιμάνι επίσης ανδρώθηκαν οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες της εποχής που κυριάρχησαν με τα προϊόντα τους – τα οποία είχαν βάση τους το αλκοόλ – στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πως ξεκίνησαν οι πρώτες διαφημίσεις

Μέσα από τις σελίδες της διλογίας «Σκουριά και Χρυσάφι» αναδεικνύεται σε πρωτολιακή φάση η διαφημιστική καμπάνια, η οποία μέχρι τότε ήταν άγνωστο είδος για την Ελλάδα. Βλέπουμε πώς ξεκίνησε η πρώτη διαφήμιση, πού τυπώθηκαν οι πρώτες ετικέτες ποτών και ποιες ήταν οι πρώτες προωθητικές ενέργειες, σε μια κοινωνία που μέχρι τότε μάθαινε για το κάθε τι από στόμα σε στόμα.

Από τις αναφορές στην πορεία της οικογένειας, από την εμφάνισή της μέχρι την εκτόξευσή της στο ζενίθ του εμπορικού γίγνεσθαι, αποτυπώνεται η κοινωνική διαστρωμάτωση της Ελλάδας, αναδεικνύεται η δημιουργία της αστικής τάξης και σκιαγραφείται ο ρόλος της γυναίκας από την οικογενειακή εστία στο επιχειρείν.

Η διλογία «Σκουριά και Χρυσάφι» (πρώτο μέρος «Νεγρεπόντε», δεύτερο μέρος «Πόρτο Λέονε») της Μαίρης Κόντζογλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

 

Κ. Πετούση – Ν.Παρασκευάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Δημοτικό Θεάτρο Πειραιά

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά και τo Πρότυπο Μουσικό Κέντρο, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και την χορωδία Libro Coro,  καλωσορίζουν τα Χριστούγεννα με μια μεγάλη εορταστική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου

Περισσότερα »

Γούντι Άλεν και Αγκάθα Κρίστι… Τι άλλο για να ανοίξει ομαλά  η σεζόν;

Του Άκη Καπράνου… Γούντι Άλεν, αλλά και Αγκάθα Κρίστι κι ένα “Μούτρο” Τι άλλο για να ανοίξει ομαλά  η σεζόν; «Café Society» Δεκαετία του ’30. Ένας νεαρός φτάνει στο Χόλιγουντ για να  εργαστεί στην κινηματογραφική βιομηχανία. Εκεί, ερωτεύεται, και  εντάσσεται στην κοινωνία των café σύμφωνα και με το πνεύμα της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *