Η Εισαγγελία ερυνά τα fake news για άρση των μέτρων

Ερευνα με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από μέσα του ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ζήτησε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται αναρτήσεις του ηλεκτρονικού τύπου, που επικαλούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες και μάλιστα εντός του μηνός Απριλίου, που δήθεν έχει αποφασιστεί η άρση των μέτρων για τον covid-19.

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για περιπτώσεις που εντοπίζονται σε ειδησεογραφικούς και άλλου περιεχομένου ιστότοπους που «προαναγγέλουν» σύντομο τερματισμό των περιοριστικών μέτρων.

Η εντολή του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα εντοπίζοντας εάν και από ποιους ενδέχεται να έχει διαπραχθεί το ερευνώμενο αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Τετάρτης από το υπουργείο Υγείαςο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διέψευσε τέτοιου είδους αναρτήσεις και φήμες, επικαλούμενος ποινικές κυρώσεις για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι με την δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι, ενώ καλούνται από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να παραμείνουν σε περιορισμό, με αυστηροποίηση μάλιστα κάποιων μέτρων ενόψει του Πάσχα, γίνονται παράλληλα αποδέκτες ανυπόστατων δημοσιευμάτων.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα των επίμαχων αναρτήσεων αξιολογείται ως σοβαρό, καθώς δημιουργεί στο κοινό στρεβλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επικινδυνότητα της ασθένειας και επιπλέον διαταράσσει την πίστη των πολιτών για την αναγκαιότητα των μέτρων και την κρισιμότητα της συνέχισής τους με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη πυρκαγιά στους Μολάους Λακωνίας

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται σε δασική έκταση  από το ξημερώματα στους Μολάους  Λακωνίας, δύο μέτρα από τους οικισμούς Φαρακλό και Καστανιά.  Οι πρώτες φλόγες ξεπήδησαν λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα και σύμφωνα με την πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή βρίσκονται ανοιχτά δύο μέτωπα, κοντά στον οικισμό Φαρακλό, ενώ το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται κοντά στον οικισμό Καστανιά.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *