Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»… ξαναδολοφονεί τον Ιωάννη Καποδίστρια

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, μέλους της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο χαρακτηρίζει τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια ως «δικτάτορα».

Πρώτα ας παραθέσουμε τις αναρτήσεις που προκάλεσαν τις αντιδράσεις

Το επίμαχο απόσπασμα

«Για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν «ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού».

Ο Καποδίστριας φτάνει τον Ιανουάριο του 1828 στην Αίγινα ενώ έχει αποδεχτεί ήδη από τον Αύγουστο του 1827 τη θέση του Κυβερνήτη.

Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει και κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία καθώς συγκεντρώνει όλη την εξουσία στα χέρια του. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όμως οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Έλληνες δεν το έβαλαν κάτω.

Συνέχισαν να αγωνίζονται για δημοκρατία και δικαιώματα. Ούτε η εκσυγχρονιστική δικτατορία Καποδίστρια, ούτε οι Βαυαροί, ούτε οι ξένες δυνάμεις μπόρεσαν να τους αναγκάσουν να ανεχθούν ένα αυταρχικό καθεστώς.

Με αγώνες και αίμα κατόρθωσαν το 1844 να κάνουν την Ελλάδα το πρώτο κράτος στον κόσμο που καθιερώνει την καθολική ψηφοφορία των ανδρών και το 1864 μία από τις πρώτες φιλελεύθερες κοινοβουλευτικές δημοκρατίες της Ευρώπης».

Αριστείδης Χατζής

Η απάντηση της Επιτροπής

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την ανάρτηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σχετικά με τα σχόλια του Ι.Καποδίστρια για το Σύνταγμα της Τροιζήνας, διευκρινίζουμε τα εξής:

Για την Επανάσταση του 1821 έχουν γράψει πολλοί και έχουν αποδοθεί οι τιμές στους μεγάλους ηγήτορες εκείνης της εθνεγερτήριας περιόδου. Προφανώς, κάποιες από τις αποφάσεις όλων αυτών, ηχούν παράξενα μέσα στο ασφαλές σημερινό περιβάλλον.

Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής, γιατί, όπως έλεγε και ο Διονύσιος Σολωμός, «Εθνικό είναι το Αληθές».

Με πρόγραμμα και συνέπεια, από τον περασμένο Φεβρουάριο και για τους επόμενους 20 μήνες, τα social media και το site της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπηρετούν αυτόν τον σκοπό. Με την έννοια αυτή, οι συζητήσεις που γίνονται, στο βαθμό που είναι νηφάλιες, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά γόνιμες.

Αλίμονο, αν 200 χρόνια μετά, δεν μπορούμε να συζητάμε με ψυχραιμία για την περίοδο της Επανάστασης. Αρκεί, ο στόχος να παραμένει ένας: να την τιμήσουμε, γιατί αυτή, σε μεγάλο βαθμό, προσδιόρισε αυτό που είμαστε σήμερα.

H προσπάθεια διόρθωσης (;) από τον Αριστείδη Χατζή

«Παρά τις όποιες αδυναμίες του, παρά τα λάθη που έκανε, ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχε καλούς σκοπούς και θυσίασε τα πάντα για την Ελλάδα.

Ήταν ένας φωτισμένος άνθρωπος και πολλοί χαρακτηρίζουν, ορθά, τη διακυβέρνησή του ως πεφωτισμένη δεσποτεία. Αλλά πεφωτισμένη δεσποτεία, σημαίνει ότι ήταν και δεσποτεία».

Ένας επικίνδυνος αναθεωρητισμός

Από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε η σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με πρόεδρο την κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, υπήρξαν ενστάσεις, ως προς την καταλληλότητα των προσώπων που την απαρτίζουν.

Μετά όμως από την τοποθέτηση του κ. Χατζή για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας, αλλά και με την υποστήριξη της από την ηγεσία της «Ελλάδα 2021», έχουν αρχίσει να εκφράζονται και αμφιβολίες για τον σκοπό της σύστασης της εν λόγω επιτροπής.

Υποτίθεται (ή τουλάχιστον έτσι νόμιζαν πολλοί) ότι ο συγκεκριμένος φορέας δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τους πρωταγωνιστές της, δηλαδή τις προσωπικότητες που ηγήθηκαν στον ξεσηκωμό του Γένους, οδηγώντας ένα τμήμα του στην ελευθερία μετά την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού διάρκειας τεσσάρων αιώνων.

Όπως βλέπουμε όμως στην πράξη, η επιτροπή αυτή τελικά  είναι ένας «σύλλογος προβληματισμού» όπου το κάθε μέλος της, ιστορικός ή μη, μπορεί με την σφραγίδα «Ελλάδα 2021» να παραθέτει την προσωπική γνώμη του για την κάθε μία ιστορική φυσιογνωμία.

Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η φράση: «Το χρέος όλων μας, και συγκεκριμένα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, είναι να αναδειχθούν όλες οι απόψεις, όλες οι κριτικές, για τις δράσεις και τις αποφάσεις εκείνης της εποχής»;;;

Έτσι θα βλέπουμε – από μία επιτροπή που η δημιουργία της εγκρίθηκε από την κυβέρνηση – θέσεις και σχόλια όπως: Ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας, ο οπλαρχηγός Α ήταν κατσαπλιάς, ο πρόκριτος Β ήταν γυναικάς, ο καπετάνιος Γ ήταν πειρατής, ο δεσπότης Δ ήταν φιλάργυρος και πάει λέγοντας.

Από την «Ελλάδα 2021» περιμέναμε ότι θα διαβάζαμε για την προσφορά της κάθε προσωπικότητας στον Αγώνα για την Ελευθερία και την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους και όχι να βλέπουμε τον όποιο «ειδικό» να ασκεί κριτική για κάποιον που κυβέρνησε πριν δύο αιώνες, υπό δυσμενέστατες συνθήκες, με δεδομένα του 21ου (ή έστω και του 20ου) αιώνα.

Όπως πάει το πράγμα, θα ξαναβρούμε θέσεις που είχαμε να δούμε από το αλήστου μνήμης βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού της Μαρίας Ρεπούσης του τύπου «οι Κλέφτες εξαπέλυαν επιθέσεις σε κρατικούς λειτουργούς», δηλαδή τους τούρκους φοροεισπράκτορες.

Μην ξεχνάμε επίσης και το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Πέτρου Τατσόπουλου «1821 – Η γέννηση ενός έθνους».

Οι αλήθειες που «ξέχασαν» για τον Καποδίστρια

Όμως για να μην χαρακτηριστούμε για συναισθηματισμό, θα αποδημήσουμε με ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα την λάσπη που επιχειρούν κάποιοι να ρίξουν στην μνήμη του πρώτου εθνικού Κυβερνήτη.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας κλήθηκε από την Γ΄ Εθνοσυνέλευση να κυβερνήσει μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και να δημιουργήσει ένα κράτος από το μηδέν, το οποίο το 1828 δεν είχε καν ούτε σαφή σύνορα αλλά ούτε και συγκεκριμένο καθεστώς (αυτονομία ή ανεξαρτησία;)

Για να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά και για να μιλάει με σιγουριά με τις Μεγάλες Δυνάμεις έπρεπε να έχει τα χέρια «λυμένα» και όχι να περιορίζονται οι εξουσίες του, περιμένοντας για ζητήματα που απαιτούσαν αμεσότατες λύσεις πότε θα εγκριθούν από τους εθνικούς αντιπροσώπους.

Γι’ αυτό ζήτησε και εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση να αυτοδιαλυθεί προσωρινά εώς ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση και μπορέσει η νέα Ελλάδα να λειτουργήσει ως κανονικό κράτος.

Η ίδια η Εθνοσυνέλευση ήταν λοιπόν που ανέστειλε την λειτουργία της και έδωσε την απόλυτη εξουσία στον Ιωάννη Καποδίστρια, κανονικά και με τον νόμο.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι ο πρώτος Κυβερνήτης, πέραν του ότι θυσίασε την ασφάλεια και την πολυτέλεια της τσαρικής αυλής στην Αγία Πετρούπολη, ως υπουργός εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, όταν ήρθε στην Ελλάδα για να την κάνει κράτος υπό αφάνταστα αντίξοες συνθήκες, αρνήθηκε να λάβει έστω και μία δραχμή για τις υπηρεσίες του στο ύπατο αξίωμα.

Όμως αυτά τα λίγα και τα πιο βασικά «ξέχασαν» να τα πουν η επιτροπή και ο κ. Χατζής.

Προτίμησαν να μας πουν ότι ο πιο ανιδιοτελής (σε σημείο αυτοθυσίας) πολιτικός ηγέτης της νεότερης Ελλάδας ήταν «δικτάτορας»…

 

ΥΓ.: Ένας βασικός πολιτικός αντίπαλος του Καποδίστρια, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης (του οποίου ο γιος Γεώργιος και ο αδερφός του Κωνσταντής δολοφόνησαν τον Κυβερνήτη), ακούγοντας κάποιον να κατηγορεί τον «δικτάτορα» το 1840, ανέφερε: «Δεν μετράς καλά φιλόσοφε… Ανάθεμα στους Αγγλογάλλλους που ήσαν η αιτία κι εγώ έχασα τους δικούς μου και το Έθνος έναν άνθρωπο που δεν θα τόνε ματαβρεί και το αίμα του με παιδεύει ως τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επιβράβευση του Μπλάτερ και το θέατρο του παραλόγου  

Του Μιχάλη Κατσαφάδου… Το συναίσθημα που μου μένει από αυτή την ιστορία των τεσσάρων τελευταίων ημερών, για το σκάνδαλο της FIFA, είναι απέχθεια, αλλά και θυμός, για το θέατρο του παραλόγου που εκτυλίσσεται. Δηλαδή όταν βγαίνει ο υπεύθυνος ενός οργανισμού, όπως στην περίπτωσή μας, ο Γιόζεφ Μπλάτερ και λέει ότι,[…]

Περισσότερα »

ΟΤΕ – ΕΛΤΑ: Να κλάψεις ή να γελάσεις… (;)

Του Νάσου Πουλακίδα… Θέλεις να βοηθήσεις αυτό το «έρμο το δημόσιο» και δε σε αφήνουν κάποιοι από τους εργαζομένους του να αγιάσεις. Χτυπάει το τηλέφωνο και ο πωλητής του ΟΤΕ με ωραίο και καλοσυνάτο τρόπο (αφού πρώτα σου αναφέρει ότι η συνομιλία καταγράφεται) σου αναλύει γιατί έχεις οφέλη να επιστρέψεις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *