Η επιβράδυνση της Γερμανίας φέρνει πιο κοντά την χαλάρωση των στόχων

Η επιβράδυνση της Γερμανίας και η υψηλή πιθανότητα για ύφεση είναι πια γεγονός. Το παραδέχθηκε χθες εμμέσως πλήν σαφώς ο υπουργός οικονομικών της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης , ο ευρωσοσιααλιστής αντικαγκελάριος κ. Όλαφ Σόλτς. Η γερμανική επιβράδυνση έχει ως μοναδική αιτία το χτύπημα που έχουν δεχθεί οι εξαγωγές με τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το πιο ενδιαφέρον για όλη την Ευρώπη αλλά και για την χώρα μας είναι η λύση που έχει αποφασίσει να δώσει στο πρόβλημα η Γερμανία. Ο κ. Σόλτς παραδέχθηκε χθες ότι θα ξοδέψει ένα μέρος από τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση. Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία θα αναγκαστεί να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις χαλαρώνοντας την δημοσιονομική πειθαρχία που είχε υιοθετήσει και επιβάλλει εντός της Ευρωζώνης.

Εδώ έρχεται και η θετική ένδειξη για την Ελλάδα. Σε αυτήν την χρονική συγκυρία η Κυβέρνηση ζητά το ίδιο πράγμα : Μια λελογισμένη και αιτιολογημένη μείωση της πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ ( δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ) για να τονωθεί η ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών δείχνουν ότι οι προβλέψεις για το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης τους ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν πέρσι δείχνουν σήμερα εξαιρετικά συντηρητικές. Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει περισσότερο βιώσιμο το ελληνικό χρέος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ζητά περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να μειώσει φόρους και να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
News247.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ιταλία είναι πρόθυμη να περιορίσει τη λιτότητα…»

«Η Ιταλία είναι πρόθυμη να περιορίσει τη λιτότητα» γράφει η «Κοριέρε Ντέλα Σέρα», ενόψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη. Στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη Ρώμη την ερχόμενη Τρίτη, αναφέρεται με άρθρο γνώμης η εφημερίδα του Μιλάνου «Κοριέρε Ντέλα Σέρα». Στο άρθρο, με τίτλο «η Ιταλία είναι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *