Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ευρωπαϊκή επιστροφή στον άνθρακα και η αναγκαιότητα της πυρηνικής ενέργειας

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιστρέψει προσωρινά στον άνθρακα για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση των ρωσικών ροών φυσικού αερίου, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ σήμερα, καθώς η «στενή» αγορά φυσικού αερίου και οι εκτόξευση των τιμών πυροδοτούν έναν αγώνα δρόμου για εναλλακτικά καύσιμα.

Για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) είπε από τη πλευρά του ότι η Ευρώπη πρέπει να αντικαταστήσει τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό διπλασιάζοντας παράλληλα την απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Η Ευρώπη θα επιδιώξει προσωρινά, όπως αναφέρει το Reuters, εναλλακτικές λύσεις ορυκτών καυσίμων υπό το φως των ενεργειών του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν θα εκτροχιάσουν τους μακροπρόθεσμους στόχους για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην ΕΕ», είπε η Ελίνα Μπάρντραμ, αναπληρώτρια διευθύντρια Διεθνών Υποθέσεων και Οικονομικών για το Κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Africa Energy Forum.

«Μετά τις πολύ αδίστακτες και αιφνιδιαστικές κινήσεις που παρατηρούμε από την κυβέρνηση Πούτιν όσον αφορά τη μείωση της ροής από την Gazprom,  οφείλουμε να λάβουμε κάποια πολύ σημαντικά μέτρα, αλλά όλα αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη χρήση άνθρακα.

Οι χώρες έχουν αναφερθεί σε μια σειρά μέτρων για να αντέξουν μια κρίση εφοδιασμού για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις χειμερινές ελλείψεις ενέργειας και την άνοδο του πληθωρισμού.

Ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ είπε την Τρίτη το απόγευμα ότι υπάρχει κίνδυνος σοβαρής οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη για εναλλακτικές λύσεις για να ξεπεραστούν τρία ή περισσότερα χρόνια ενεργειακής έλλειψης.

Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και οι παραδόσεις μέσω Ουκρανίας παρέμειναν σταθερές την Τετάρτη, αλλά παρέμειναν επίσης σημαντικά χαμηλότερες από την περασμένη εβδομάδα όταν η Gazprom περιόρισε τη χωρητικότητα, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα.

Το αίτημα της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας ENI (ENI.MI) για φυσικό αέριο από την Gazprom την Τετάρτη επιβεβαιώθηκε μόνο εν μέρει.

Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για την Ευρώπη διαπραγματευόταν περίπου στα 127 ευρώ (133 $) ανά μεγαβατώρα (MWh), κάτω από το φετινό ανώτατο όριο των 335 ευρώ, αλλά εξακολουθεί να αυξάνεται περισσότερο από 300% σε σχέση με το επίπεδό της πριν από ένα χρόνο.

Η Ευρώπη προσπαθεί να γεμίσει τις αποθήκες της – τώρα στο 55% – ενόψει του χειμώνα, καθώς φοβάται περαιτέρω διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη αποκόψει ορισμένους πελάτες.

Η προειδοποίηση του Λίντνερ ήρθε αφότου η γερμανική ένωση βιομηχανίας BDI δήλωσε ότι η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα ήταν αναπόφευκτη μετά από μία διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και άνθρακα, αλλά απαγόρευσαν τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η ενίσχυση της γερασμένης πυρηνικής υποδομής θα μπορούσε να προσφέρει μια διακοπή στο ράλι των τιμών ενέργειας και στις περιορισμένες προμήθειες, ανέφερε ο IEA.

«Υπό το φως του ανανεωμένου ενδιαφέροντος για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις μεταβάσεις καθαρής ενέργειας, ο πόλεμος υπογράμμισε την ανάγκη να διερευνηθούν επιλογές για… επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις καθώς και την επαναλειτουργία των υφιστάμενων μονάδων μετατροπής (ουρανίου)».

Γενικότερα, 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρόκειται να επενδυθούν στην ενέργεια φέτος περιελάμβαναν δαπάνες ρεκόρ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά δεν μπορούσαν να καλύψουν το χάσμα προσφοράς και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ανέφερε η υπηρεσία.

Κανάλι Ένα, 90,4fm, Κ.Π.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Ετικέτες:, ,