Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την αντιπυρική προστασία του όρους Αιγάλεω

0 σχόλια ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Του Νίκου Παρασκευά

Μια συνταρακτικό αποκάλυψη έκανε στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή Μένουμε Πειραιά που επιμελούνται και παρουσιάζουν καθημερινά οι Ντίνος Υφαντής και Νίκος Παρασκευάς, ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας  στους ορεινούς όγκους του Πειραιά, τονισε ότι σχεδιασμός υπάρχει αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί τον…φρενάρει η απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία. Εδώ και μήνες, υπογράμμισε, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου έκανε αποδεκτό το αίτημά μας να εγκατασταθουν σε επίκαιρα σημεία του όρους Αιγάλεω, η απόληξη του οποίου είναι το Σχιστο, τρεις υδατοδεξαμενες χωρητικότητας 200 κυβικών η καθεμιά, για να μπορούν εγκαίρως τα ελικόπτερα να ανεφοδιαζονται και να κάνουν ρίψεις αμέσως στους εστίες της φωτιάς.

Με τα 200 κυβικά νερού τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν γύρω στις 33 έως 35 ρίψεις.Δηλαδη με τις τρεις υδατοδεξαμενες θα μπορούσαν να γίνουν 100 ρίψεις νερού σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι και η πιο επικίνδυνη φωτιά θα μπορούσε να αντιμετωπισθει εν τη γενέσει της.Και όμως ,το καλοκαίρι μπήκε,οι φωτιές ξεκίνησαν και οι αρμόδιοι στα Δασαρχεία ακόμα ζητάνε υπογραφές και πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την εγκατασταση των υδατοδεξαμενών,κατέληξε ο κ.Γουρδομιχαλης. Παρ όλο που η Πυροσβεστική έχει υποδείξει τα σημεία που θα τοποθετηθούν και το κονδύλι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια.

Από κει και πέρα, συνέχισε, ο Σύνδεσμος έχει πολλά επανδρωμενα πυροφυλακια που ελέγχουν μέρα νύχτα το δάσος και εκμεταλλεύεται όλα τα σύγχρονα συστήματα, όπως τα drones για να διαπιστώνει κάθε στιγμή τι γίνεται στα σημεία που θεωρούνται…επικίνδυνα για την εκδήλωση φωτιάς. Αυτό πρέπει να γίνεται συστηματικά σε εθνικό επίπεδο γιατί οι συνεχείς πτήσεις θα αποθαρρύνουν κάθε επίδοξο εμπρηστή, αφού θα ξέρει πως υπάρχει το βίντεο με τις κινήσεις του και αργά ή γρήγορα θα συλληφθεί.

Εκείνο που υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου είναι πως η κάθε φωτιά έχει ολέθρια αποτελέσματα για την άγρια ζωή των βουνών της Αττικής ,όσο μικρή κι αν είναι,ανεξάρτητα από το αν εκδηλώνεται σε αμιγώς δασική η χορτολιβαδικη έκταση.

Επειδη οι δασικες εκτάσεις και οι θαμνώδεις είναι πολύ λίγες πλέον,όλα τα είδη της άγριας πανίδας έχουν καταφύγει σε αυτές και όποια φωτιά εκδηλώνεται κάνει ζημιά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε πρόσφατη μικρή φωτιά σε θάμνους που σβήστηκε εγκαίρως, τα μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ  γλύτωσαν δεκάδες χελώνες και σκατζόχοιρους, αλλά βρήκαν και πολλά τέτοια ζώα απανθρακωμένα, όπως και πολλές φωλιές από πεδινές πέρδικες που μάλιστα είχαν μέσα νεοσσους.

Τα είδη που δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν η να πετάξουν χάνονται με την παραμικρή φωτιά,γι αυτό δεν πρέπει   να θεωρούμε καμμία πυρκαγιά ήσσονος σημασίας.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες: