Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Κανάλι Ένα 90,4 FM γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1988 στον Πειραιά με την απόφαση – σταθμό 552/31.10.1988 του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Ανδρέα Ανδριανόπουλου που ίδρυσε τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δήμου Πειραιά στους 90,6 μεγακύκλους στα fm εκείνη την εποχή.

Στον… αέρα πάντως, το Κανάλι Ένα 90,4 FM είχε βγει τον Ιούνιο του 1987. Τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η μεγάλη πορεία της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην χώρα μας. Μέχρι τότε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν μόνο κρατικοί.

Οι τρείς νέο-εκλεγέντες τότε δήμαρχοι της Αθήνας ο Μιλτιάδης Έβερτ, της Θεσσαλονίκης ο Σωτήρης Κούβελας και του Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, αποφάσισαν να λειτουργήσουν ελεύθερους Δημοτικούς Σταθμούς. Τον “Αθήνα 9,84”, το “Ράδιο Θεσσαλονίκη FM100” και το “Κανάλι Ένα του Πειραιά στους 90,6” τότε μεγακύκλους. Πρώτο βγήκε στον αέρα το πειραϊκό ραδιόφωνο. Λίγο αργότερα ακολούθησαν και οι άλλοι. Η άνοιξη στα ερτζιανά είχε έρθει… Από τότε έχουν περάσει 33 χρόνια.

Χρόνια δόξας αλλά και πέτρινα χρόνια για το Κανάλι Ένα 90,4 FM. Μια ολόκληρη διαδρομή που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της ελεύθερης ραδιοφωνίας στην χώρα μας, της αντικειμενικής και έγκυρης ενημέρωσης, του Πειραιά, του λιμανιού και φυσικά του Ολυμπιακού.

Από το Κανάλι Ένα 90,4 FM πέρασαν σπουδαίες προσωπικότητες της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και των τεχνών οι οποίοι έβαλαν την δική τους σφραγίδα μέσα από εκπομπές που είχαν.

Ποιός δεν θυμάται τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Αλέκο Σακελάριο, το Μάνο Ξυδούς, τον Αλκίνοο Μπούνια, την Άννα Παναγιώταρέα, τον Γιώργο Τράγκα, τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη κ.α. που έχουν σημαδέψει την ιστορία του Σταθμού με την παρουσία τους και τις παραγωγές τους;

Πολλοί οι πολιτικοί, οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί αλλά και οι πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα που φιλοξενήθηκαν κατά καιρούς στα στούντιο του σταθμού. Τα μεγαλύτερα ονόματα από τον κάθε χώρο έχουν… παρελάσει από το Κανάλι Ένα 90,4 FM ή έχουν εκφράσει τις απόψεις τους μέσα από την συχνότητα του.

Από το τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, μέχρι Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, εκατοντάδες βουλευτές όλων των αποχρώσεων και φυσικά όλους τους δημάρχους που έχουν περάσει από την περιφέρεια του Πειραιά και όχι μόνο.

Στo ξεκίνημα του σταθμού έκαναν εκπομπές μεταξύ άλλων, η Άννα Καλουτά και η Μαλβίνα Κάραλη. Επίσης το Κανάλι Ένα 90,4 FM αποκάλυψε τα μυστικά αρχεία για τους επιζώντες αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας που κρατούνταν σε φυλακές της Τουρκίας, όπως έβγαλε στον αέρα και τις τράπεζες που είχε υπό τον έλεγχο της η AL KAIDA σε Βοσνία και Τουρκία, θέματα που ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο και προβλήθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ.

Στο Κανάλι Ένα 90,4 FM, έχουν μιλήσει επίσης και σημαντικοί ιεράρχες όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ενώ συνεργάτης του επί σειρά ετών από τις πρώτες στιγμές που βγήκε στον αέρα ήταν ο σημερινός Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάντιος.

Παράλληλα στο στούντιο του Σταθμού φιλοξενήθηκαν μεγάλα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής όπως ο Ντέμης Ρούσσος, η Βίκυ Λέανδρος και η Silvi Vartan, ενώ πέρασαν και σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Μιμή Ντενίση κ.α. ενώ από το ίδιο στούντιο μίλησε για πρώτη φορά στο κόσμο του Ολυμπιακού ο Λάγιος Ντέταρι.

Στον τέταρτο όροφο του Δημαρχείου

Ήταν 6 Ιουνίου του 1987 όταν το Κανάλι Ένα με τη φωνή του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, γέμιζε τη μπάντα των FM με τα “Παιδιά του Πειραιά”. Η μελωδία του Μάνου Χατζιδάκι, διασκευασμένη για σήμα του σταθμού με τη φωνή του Πειραιώτη ηθοποιού αντιδημάρχου εκείνη την περίοδο, σκόρπισε τη συγκίνηση σε όλους τους ακροατές του Λεκανοπεδίου. Ήταν η αρχή ενός περιπετειώδους αλλά ωραίου ταξιδιού που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Από τις πιο γνωστές παρουσίες τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σταθμού, ήταν εκείνες του Γιώργου Τράγκα (που λίγο μετά αποχώρησε επεισοδιακά από την πρωινή ζώνη), του Αλέξανδρου Βέλλιου (πρώτου διευθυντή του σταθμού), του Δημήτρη Καπράνου (μετέπειτα επί σειρά ετών διευθυντή), αλλά και του Γιώργου Πολυχρονίου.

Αλλά μέχρι και σήμερα συγκινεί το σήμα του σταθμού, όχι απλά ως σημείο αναφοράς μιας ιστορικής στιγμής για την πόλη μας και την ελεύθερη ραδιοφωνία, αλλά γιατί εκείνο το σήμα με τη φωνή του αξέχαστου Δημήτρη Παπαμιχαήλ είχε πρωταγωνίστρια τη Μελίνα – “προστάτιδα Αγία” όλων των παιδιών του Πειραιά – που οδηγούσε το εγχείρημα.

Μετά από 2-3 μήνες το Κανάλι Ένα άρχισε να… ανδρώνεται.

Τον χειμώνα του ίδιου χρόνου γεννήθηκε η “Φωνή της Πόλης”, το πρώτο ραδιοφωνικό απογευματινό μαγκαζίνο με πρωτοποριακό για την εποχή περιεχόμενο, που πέραν των συνεντεύξεων και των αποκλειστικών θεμάτων από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού, είχε ανοιχτά τα μικρόφωνα στους ακροατές.

Ήταν πραγματικά τρείς ώρες ελεύθερης ραδιοφωνίας, χωρίς ακρότητες κάτι ιδιαίτερα δύσκολο για μια εποχή πολιτικής έντασης και φανατισμού.

Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του σταθμού, με τα προβλήματα που συνήθως συνοδεύουν κάθε τι καινούριο, είχε διδακτικό χαρακτήρα για τους περισσότερους από μας. Το ραδιόφωνο μέχρι τότε το ξέραμε ως ακροατές των κρατικών σταθμών, απ’ τις “πειρατικές” συχνότητες.

Πολλές φορές οι γκάφες ήταν παροιμιώδεις και κάποιες φορές η αμεσότητα στην πληροφόρηση και η σπουδή να βγάλουμε πρώτοι την είδηση στον αέρα -η πρωτιά που λέμε- γινόταν αιτία κάποιον λαθών. Παρ’ όλα αυτά η εμπιστοσύνη του κόσμου ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελεύθερης ραδιοφωνίας του Πειραιά. Το Κανάλι Ένα μάθαινε από τα λάθη του και προχωρούσε αυθόρμητα μ’ έναν “ερασιτεχνισμό” που άρεσε μια και ήταν μέρος ενός αφηγήματος που η κοινωνία είχε προετοιμαστεί για να ακούσει και να ταυτιστεί μαζί του.

Αυτός ο αυθορμητισμός βοήθησε να βγουν εκπομπές που κάτω από διαφορετικές συνθήκες δεν θα είχαμε ακούσει ποτέ. Αλλά μήπως αυτός ο αυθορμητισμός και η άγνοια δεν ήταν που έφερε στο στούντιο ηχηρά ονόματα του δημόσιου βίου;

Στο Κανάλι Ένα 90,4 -τουλάχιστον μέχρι το ‘92- σπανίως μεταδίδονταν ηχογραφημένες εκπομπές. Όλες οι εκπομπές, ακόμα και οι μεταμεσονύχτιες, μεταδίδονταν live και το κυριότερο οι προσκεκλημένοι- πέραν εκείνων που κυρίως στις πρωινές εκπομπές έβγαιναν τηλεφωνικά ήταν στο στούντιο.

Όλοι θυμόμαστε τον Αντώνη Τρίτση, ο οποίος ήρθε με τη κιθάρα του να αντιπαρατεθεί με τον Στέφανο Μάνο, με αποτέλεσμα η πολιτική μονομαχία να εξελιχθεί σε… διαγωνισμό τραγουδιού, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος ήταν υπέρμαχος της ελεύθερης ραδιοφωνίας μέχρι σημείου ανοιχτής διαφωνίας με συναδέλφους του στη κυβέρνηση- τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ και πολλούς άλλους.

Αξέχαστη θα μείνει και η εκπομπή που είχε γίνει με τον Μάνο Χατζηδάκη, χάρις στον Γ. Χάλαρη και τον Γ. Βασιλόπουλο που δυστυχώς έφυγε πρόωρα από κοντά μας. Τι να πρώτο-θυμηθεί κανείς. Από τα γεγονότα που σημάδεψαν την πτώση του Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω του σκανδάλου του Γ. Κοσκωτά μέχρι τον πόλεμο του κόλπου, το Κανάλι Ένα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή.

Μάλιστα στον πόλεμο του κόλπου ξεκινήσαμε εκπομπή στις 2 το πρωί και τελειώσαμε στις 10! Δύο εκλεκτοί δημοσιογράφοι βοήθησαν με τις συνεχείς ανταποκρίσεις τους. Ο ένας ήταν ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο άλλος-νεαρός τότε αλλά ταλαντούχος – ο Τάμι Έλλις, σήμερα στέλεχος της Καθημερινής.

Έτσι ήταν τότε το ραδιόφωνο και γι’ αυτό αγαπήθηκε από τους ακροατές, αλλά περισσότερο σε όλους όσοι είχαμε καταφέρει να εναρμονίσουμε το μεράκι με το καθήκον.

Με το Κανάλι Ένα συνεργάστηκαν δημοσιογράφοι, αδιαμφισβήτητου κύρους και εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι όμως δεν είχαν ουδεμία σχέση με το κόμμα στο οποίο τότε ανήκε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον Νικόλα Βουλέλη – ιδρυτικό στέλεχος του σταθμού – τον Γιώργο Βότση, τον Πάνο Κολιοππάνο, τον Στρατή Λιαρέλλη, τον Γιώργο Καρελιά κ.α.

Διακρίσεις

Το “Κανάλι Ένα 90,4” τιμήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 από το Ίδρυμα Μπότση -μαζί με τα άλλα Δημοτικά Ραδιόφωνα της χώρας- για τη συμπλήρωση 30 χρόνων ελεύθερης ραδιοφωνίας. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, παρουσία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Το βραβείο εκ μέρους των Δημοτικών Ραδιοφώνων, παρέλαβε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ελλάδας (ΕΔΗΡΤΜΜΕΕ), Μιχάλης Κυριακίδης, ενώ το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 εκπροσώπησαν ο τότε Πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Παναγιώτης Αβραμίδης και Αντιπρόεδρος Στέλιος Μπρατσόλης.

Σε φάση ανασύνταξης και ανανέωσης

Σήμερα το Κανάλι Ένα 90,4 FM, βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, ανανέωσης και τροχοδρομεί για μία καινούργια απογείωση φιλοδοξώντας να φτάσει και πάλι εκεί που ανήκει και που επιβάλει η ιστορία του. Με νέα διοίκηση που έχει διάθεση και όραμα και βέβαια την αμέριστη στήριξη του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη, με σημαντικές βελτιώσεις στην υλικοτεχνική υποδομή, με ένα άριστο ανθρώπινο δυναμικό και με ένα ανανεωμένο λειτουργικό και ιδιαίτερο πρόγραμμα, που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, επιχειρεί το νέο άλμα του τοποθετώντας το πήχη ψηλά και έχοντας την φιλοδοξία της επιτυχίας ώριμη και αναβαπτισμένη.