Η καλύτερη στιγμή να κόψετε το κάπνισμα είναι… τώρα!

Του Νίκου Σηφάκη

Ειδικοί στον τομέα της Υγείας συνιστούν στους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, και στις καπνοβιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή και πώληση προϊόντων καπνού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η καπνοβιομηχανία για να καταπολεμήσει τον κοροναϊό, είναι να σταματήσει να παράγει, να διανέμει και να πουλάει καπνό», τονίζει ο Γκαν Κουάν, ειδικός στη δημόσια υγεία και διευθυντής της Διεθνούς Eνωσης κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών των Πνευμόνων.

Η Ενωση, που συσπειρώνει ειδήμονες, αξιωματούχους και Οργανώσεις Υγείας, τονίζει ότι «ανησυχεί ιδιαίτερα» για τις επιπτώσεις του COVID-19 στους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο, και ιδίως σε εκείνους στις πιο φτωχές χώρες, των οποίων τα συστήματα υγείας είναι σε ευάλωτη κατάσταση.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει μολύνσεις, ενώ οι καπνιστές μπορεί να έχουν ήδη πνευμονικά νοσήματα ή μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων, γεγονός που αυξάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο να εκδηλώσουν μια σοβαρή ασθένεια.

Ο Κουάν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν μία «ηθική επιταγή» να συμβουλεύσουν τους καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθεια τούτη: «Αυτή είναι ακριβώς η καλύτερη στιγμή να σταματήσει κάποιος το κάπνισμα».

Η Ενωση ανακοίνωσε επίσης ότι όλα τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες σε ασθενείς με COVID-19 στην Κίνα και αλλού, υποδεικνύουν πως οι καπνιστές προσβάλλονται από τον νέο κορωνοϊό πιο σοβαρά και υποφέρουν από πολύ βαρύτερες επιπλοκές, ιδίως στην αναπνοή τους.

Οπως τονίζει η εταιρεία, σε μελέτη 1.000 ασθενών με COVID-19, που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine τον Φεβρουάριο, βρέθηκε ότι οι παλαιότεροι και νυν καπνιστές πάσχουν βαρύτερα, με ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% εξ αυτών, τελικά να χρειάζεται αναπνευστική υποστήριξη, εισαγωγή σε ΜΕΘ ή πεθαίνει.

Ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Ελεγχο και Πρόληψη Ασθενειών, έχουν απευθύνει πάντως ρητές προειδοποιήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον κοροναϊό που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Του Αλέξανδρου Τσάκου… Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα εκτινάζει τις τιμές της βενζίνης και του diesel κίνησης στα ύψη επιβαρύνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ήδη αυτό είναι το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων που σε συνδυασμό με τη φρενήρη άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *