«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του»

«Η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και η υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Εργασίας συνιστά σαφές βήμα υποβάθμισης του» αναφέρει, σε δήλωσή της, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας δεν αξιολογείται από τη νέα κυβέρνηση ως αρκετά σημαντική ώστε να διατηρήσει την αυτονομία του ΣΕΠΕ».
«Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν χάνει χρόνο όταν πρόκειται για την αναίρεση της θεσμικής προστασίας των εργαζόμενων και δείχνει ότι μια από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις που έχει αποφασίσει να τηρήσει είναι αυτή της αδρανοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών» τονίζει η πρώην υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε στη Βουλή όσα κάναμε για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την προστασία των εργαζομένων».

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το ΣΔΟΕ

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μετά από  24 χρόνια λειτουργίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή και πρώην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να τονίζει πως η συγκεκριμένη ενέργεια υποβαθμίζει τον αυτοτελή επιχειρησιακό ρόλο του ΣΔΟΕ αλλά και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών που επηρεάζονται από το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα.

 

«Το ΣΔΟΕ αποτελεί υπηρεσία ”πρώτης γραμμής”, την οποία φρόντισε η ΝΔ να δυσφημίσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της Υπηρεσίας, σχετικά με την καταπολέμηση του Οικονομικού εγκλήματος ήταν εντυπωσιακά μέσω και διεθνών συνεργασιών, για την  προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου και κατ’ επέκταση των πολιτών. Αντίστοιχα, η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος που συστάθηκε με νόμο, το 2018, είναι επιφορτισμένη με τη διενέργεια ελέγχων ειδικά για υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, με στόχο αφενός την πιο άμεση εξέταση υποθέσεων και αφετέρου τη συγκέντρωση υποθέσεων υψηλής φοροδιαφυγής σε μία υπηρεσία κάτω από την εποπτεία και την καθοδήγηση του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα της φορολογικής συμμόρφωσης και της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

Τέλος, στην ίδια Γενική Γραμματεία υπάγονται και οι διευθύνσεις της πρώην Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, υποβαθμίζοντας και δυσχεραίνοντας το ρόλο των Κτηματικών Υπηρεσιών της στην προστασία της Δημόσιας περιουσίας, αλλά και του Αιγιαλού.» τόνισε η Κ. Παπανάτσιου.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται, προσθέτοντας πως: «Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.

Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.

Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Όσον αφορά  στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ας κάνουν λίγη υπομονή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά  μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων

Euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλλειμμα πολιτικής προστασίας στην πράξη

Μπορεί να βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο Κίνημα Αλλαγής σταμάτησαν την κριτική στην κυβέρνηση για την εγχώρια πολιτική της. Κάθε άλλο! Στην Χαριλάου Τρικούπη ασκούν σκληρή κριτική στους κυβερνώντες, καταλογίζοντάς τους έλλειμμα πολιτικής προστασίας στην πράξη. «Παρά την τεράστια καταστροφή στο Μάτι, μέχρι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *