Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ζωντανεύει στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη

Στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κάνει την πρώτη στάση της η Έκθεση «Τριήρεις τα ‘Ξύλινα τείχη’ της Ελευθερίας και των Αρχών της Δημοκρατίας’ του Ευάγγελου Ν. Γρυπιώτη, και συγκεκριμένα στο Village Shopping&more (Θηβών 228).

H Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε αυτή την ιδιαίτερη έκθεση ιστορικής μνήμης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας οι μαθητές των σχολείων της πόλης, αλλά και σχολείων από όλη την Αττική, θα έχουν την ευκαιρία να “συνομιλήσουν” με το παρελθόν.

Πρόκειται για μια έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σπάνια εκθέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις. Για πρώτη φορά οι επισκέπτες θα γίνουν οι ίδιοι ναυμάχοι  αφού έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις φάσεις και στην εξέλιξη της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

Η έκθεση αποτελεί μέρος της συλλογής «Ταξίδι στα κύματα της Ιστορίας» του υπό σύσταση Microshipbuilding Museum.

Πιο συγκεκριμένα τα εκθέματα φιλοξενούνται σε δυο αίθουσες:

Η πρώτη αίθουσα  περιλαμβάνει τη διαδραστική μακέτα της ιστορικής Ναυμαχίας αλλά και πίνακες με την εξέλιξη της Τρίηρους από την Άφρακτη πρώτη Τρίηρη του Κορίνθιου ναυπηγού Αμεινοκλή έως την κατάφρακτη Τρίηρη του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ακόμη υπάρχουν διατομές που δείχνουν αναλυτικά την εσωτερική δομή του πλοίου και χάρτες με τις φάσεις της Ναυμαχίας.

Στη μεγάλη διαστάσεων μακέτα 2,50 Χ 5,50 μέτρα απεικονίζεται τρισδιάστατα ο χώρος που εξελίχθηκε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Περισσότερες από 100 μινιατούρες πλοίων, «αφηγούνται» την αρχή, τις εξελίξεις «φάσεις», τη στρατηγική και τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών.

Η δεύτερη αίθουσα φιλοξενεί μικροναυπηγημένα μοντέλα πλοίων, πρωταγωνιστών εκείνης της περιόδου:

Μια Τριακόντορο, έργο της συλλογής που φιλοξενείται μόνιμα στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου, την περίφημη Τριήρη-πρωταγωνιστή της ιστορικής Ναυμαχίας, μια  Φοινική Διήρη-μοναδικό ίσως αντίγραφο σε ολόκληρο τον κόσμο, μακέτα με την κατασκευή της γέφυρας του Ξέρξη στον Ελλήσποντο, μακέτα ναυπηγείου της αρχαιότητας, έναν μνημειακό πίνακα (ελαιογραφία) 2,15 Χ 3,24 μέτρα που απεικονίζει ναυμαχία της Ελληνιστικής περιόδου, τη ναυμαχία στη Σαλαμίνα της Κύπρου μεταξύ του Πτολεμαίου και του Δημήτριου γνωστού και ως «Πολιορκητή».

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη των:

Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γενικού Επιτελείου Ναυτικού,

Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών,

Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη,

Δήμου Παλαιού Φαλήρου,

Village Shopping &more,

Eκδόσεις ΑΡΤΕΟΝ,

Libreria Espaniola Books-Νικολόπουλος,

Microshipbuilding.com.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση εκτός από τα σχολεία μπορεί να επισκεφθεί και το κοινό κάθε Τετάρτη από τις 6.00μ.μ.-8.00 μ.μ. και Κυριακή από τις 11.00 π.μ.-13.00 και θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου.

Για οργανωμένες επισκέψεις, τα σχολεία μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Παιδείας Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στο τηλ. 2132075334.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναβάθμιση 12 παιδικών χαρών του Δήμου Περάματος από την Π. Αττικής

Την ανάπλαση 12 παιδικών χαρών του Δήμου Περάματος, προϋπολογισμού 518.155,95 ευρώ με ΦΠΑ, αποφάσισαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης με την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης. Στόχος του έργου, που χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας, είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων παιδικών χαρών του Δήμου[…]

Περισσότερα »

Ν. Βλαχάκος: Είμαι πάντα δίπλα σε κάθε Πειραιώτισσα και κάθε Πειραιώτη

Μετά την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο Νίκος Βλαχάκος επισκέφθηκε περπατώντας με συνεργάτες του, το εκλογικό κέντρο του Συνδυασμού Πειραιάς Νικητής, όπου συνεχάρη τον Γιάννη Μώραλη για την επανεκλογή του.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *