Η οικονομία «διατάσσει» άνοιγμα των καταστημάτων το αργότερο την Τρίτη, 16 Μαρτίου

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ανοίξει τουλάχιστον το λιανεμπόριο το αργότερο την Τρίτη, 16 Μαρτίου, όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε λίγη ακόμα υπομονή δύο εβδομάδων από τους πολίτες, ενώ τυπικά, οι αποφάσεις για μία ακόμα παράταση της αυστηρής καραντίνας θα ληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Με προεξοφλημένη, πλέον, την παράταση, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την υλοποίηση μιας απόφασης, η οποία είναι προφανές ότι λαμβάνεται με πολιτικά κριτήρια, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία της χώρας λόγω της πανδημίας.
Στην ερώτηση του iEidiseis σε πολύ καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή «πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση η καθημερινή εξέλιξη της πορείας κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία, η επάρκεια σε κλίνες Covid και κλίνες ΜΕΘ», η απάντηση ήταν ότι «προφανώς ανησυχούμε, αλλά πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαστε στη θέση που ήμασταν τον περασμένο Νοέμβριο».

Βεβαίως, τότε, τις μεγαλύτερες πιέσεις στο ΕΣΥ, τις δέχθηκε η Θεσσαλονίκη και όχι η πολυπληθής περιοχή της πρωτεύουσας.
Η ίδια πηγή, επιβεβαιώνει ότι αν δεν ανατραπούν δραματικά τα σημερινά δεδομένα ότι την επομένη της Καθαρής Δευτέρας, τα καταστήματα θα σηκώσουν ρολά και ότι αν υπάρξει δίλημμα μεταξύ λιανεμπορίου και σχολείων, είναι βέβαιο ότι θα προηγηθεί η ανάγκη επιβίωσης του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Η κυβέρνηση, βεβαίως, ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να ανοίξει ταυτόχρονα τα καταστήματα και τα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Αναγνωρίζει, όμως, ότι μία τέτοια επιλογή έχει σημαντικό ρίσκο και ως εκ τούτου αναδεικνύει ως πιθανότερο σενάριο το πρώτο κουδούνι στα δημοτικά να ακουστεί μία εβδομάδα αργότερα από το άνοιγμα των καταστημάτων. Κι αν όλα πάνε καλά, τότε την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, και συγκεκριμένα, στις 29του μήνα.

Αυτό που πάντως κυριολεκτικά τρέμουν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο τα μοντέλα των ειδικών να πέσουν έξω, όπως, συνέβη πρόσφατα με τις προβλέψεις να μιλούν για μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η πραγματικότητα να τις διαψεύδει και μάλιστα με τρόπο ηχηρό. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τις 915.000 πανελλαδικά, με τους πλέον υπέργηρους να έχουν θωρακιστεί.
iEidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα σχόλια των πολιτικών κομμάτων για τις γαλλικές εκλογές

Με διαφορετικές προσεγγίσεις σχολίασαν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα. Αυτό που προέχει είναι η δημοκρατική πανστρατιά για την ήττα της (σ.σ. προέδρου του Εθνικού Μετώπου) Μαρί Λεπέν, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 Fm”, ο ευρωβουλευτής[…]

Περισσότερα »

Νέοι κανόνες για το πολιτικό χρήμα

Δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων απευθείας από επιχειρήσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, καθώς περιλαμβάνεται και στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα, οι δωρεές αυτές προβλέπεται εκτός από δημόσιες, (σ.σ.: υπό[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *