Οι περιττοί αριθμοί (στην αρχαιότητα) δίνονταν στους μεγαλύτερους θεούς

Γράφει η Μαΐρα

Η Μονάδα: Ο αριθμός ΕΝΑ έχει οριστεί από τον μαθηματικό Θέωνα της Σμύρνης σαν “η αρχή και η βάση των αριθμών, που ενώ όταν είσαι σε πλήθος μπορεί σε αφαίρεση να μειωθεί, η ίδια στερείται κάθε αριθμού και παραμένει αμετάβλητη και σταθερή”. Η Μονάδα, έχει δεχτεί πολυάριθμα νοήματα. Ο Φώτιος μας λέει ότι οι Πυθαγόρειοι της είχαν δώσει τα ακόλουθα ονόματα:

 * Αρσενικό – Θηλυκό

 * Στυλ

 * Λήθη

 * Απόλλωνας

 * Πυρ

Η Μονάδα που θεωρούνταν ως ο Πατέρας των Αριθμών είναι η αιτία για την μεροληψία υπέρ των μονών Αριθμών και κατά των Ζυγών που είναι απλά αντίτυπα του πρώτου Ζυγού. Οι Περιττοί Αριθμοί δίνονταν στους μεγαλύτερους Θεούς, ενώ οι άρτιοι στις κατώτερες γήινες Θεότητες.

Η Δυάδα: Όπως και στην περίπτωση της Μονάδας, έτσι και για τη Δυάδα έχει υποστηριχτεί ότι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο αριθμό ιδεών και αντικειμένων. Η Δυάδα είναι γενικά αντίθετη προς τη Μονάδα. Είναι η αιτία της ανομοιότητας και το ενδιάμεσο σημείο ανάμεσα στην πολλαπλότητα και στη Μονάδα. Πχ στην Αστρονομία μιλάμε για 2 δεσμούς, την Κεφαλή και την Ουρά του Δράκοντα και στην Αστρολογία για τις 2 όψεις των Πλανητών. Τις Ευεργετικές και τις Δυσμενείς. Επίσης οι δύο στήλες  ΙΚΙΝ και ΒΟΖ στην είσοδο του Ναού του βασιλιά Σολομώντα είναι αξιοσημείωτα σύμβολα της σταθερότητας και της ισχύος. Οι οπαδοί του Πυθαγόρα μιλούσαν για δύο είδη ικανοποίησης. Πρώτον, τη λαγνεία και τη λαιμαργία και δεύτερον τις έντιμες πράξεις. Ένα αξιοσημείωτο ιερογλυφικό της Αρχαίας Αιγύπτου σχηματιζόταν από δύο φίδια.

πηγή: maira.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Bodypainting στην Carinthia της Αυστρίας

Της Μαρίας Αγγελοπούλου… Από το 1998 το πιο πολύχρωμο φεστιβάλ λαμβάνει χώρα σε μια νότια περιοχή της Αυστρίας, την Carinthia. Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Bodypainting έχει μακρά παράδοση, καθώς ίδρυσε το σύγχρονο κίνημα της τέχνης του bodypainting. Καλλιτέχνες από τουλάχιστον 45 χώρες βάζουν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν κοινό και[…]

Περισσότερα »

Πως εξηγούναι οι φωτεινοί κύκλοι που εμφανίζονται σε μια φωτογραφία

Γράφει η Μαΐρα… Οι περισσότεροι από αυτούς τους φωτεινούς κύκλους εείναι σωματίδια σκόνης ή νερού πάνω στο φακό επαφής.  Όμως υπάρχουν και φωτεινοί κύκλοι στις φωτογραφίες που δείχνουν ότι είναι κάτι ιδιαίτερο.  Τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εικασία είναι τα εξής: Υπάρχει μία και μοναδική σφαίρα.  Άλλωστε οι πολλές[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *