Οι περιττοί αριθμοί (στην αρχαιότητα) δίνονταν στους μεγαλύτερους θεούς

Γράφει η Μαΐρα

Η Μονάδα: Ο αριθμός ΕΝΑ έχει οριστεί από τον μαθηματικό Θέωνα της Σμύρνης σαν “η αρχή και η βάση των αριθμών, που ενώ όταν είσαι σε πλήθος μπορεί σε αφαίρεση να μειωθεί, η ίδια στερείται κάθε αριθμού και παραμένει αμετάβλητη και σταθερή”. Η Μονάδα, έχει δεχτεί πολυάριθμα νοήματα. Ο Φώτιος μας λέει ότι οι Πυθαγόρειοι της είχαν δώσει τα ακόλουθα ονόματα:

 * Αρσενικό – Θηλυκό

 * Στυλ

 * Λήθη

 * Απόλλωνας

 * Πυρ

Η Μονάδα που θεωρούνταν ως ο Πατέρας των Αριθμών είναι η αιτία για την μεροληψία υπέρ των μονών Αριθμών και κατά των Ζυγών που είναι απλά αντίτυπα του πρώτου Ζυγού. Οι Περιττοί Αριθμοί δίνονταν στους μεγαλύτερους Θεούς, ενώ οι άρτιοι στις κατώτερες γήινες Θεότητες.

Η Δυάδα: Όπως και στην περίπτωση της Μονάδας, έτσι και για τη Δυάδα έχει υποστηριχτεί ότι αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο αριθμό ιδεών και αντικειμένων. Η Δυάδα είναι γενικά αντίθετη προς τη Μονάδα. Είναι η αιτία της ανομοιότητας και το ενδιάμεσο σημείο ανάμεσα στην πολλαπλότητα και στη Μονάδα. Πχ στην Αστρονομία μιλάμε για 2 δεσμούς, την Κεφαλή και την Ουρά του Δράκοντα και στην Αστρολογία για τις 2 όψεις των Πλανητών. Τις Ευεργετικές και τις Δυσμενείς. Επίσης οι δύο στήλες  ΙΚΙΝ και ΒΟΖ στην είσοδο του Ναού του βασιλιά Σολομώντα είναι αξιοσημείωτα σύμβολα της σταθερότητας και της ισχύος. Οι οπαδοί του Πυθαγόρα μιλούσαν για δύο είδη ικανοποίησης. Πρώτον, τη λαγνεία και τη λαιμαργία και δεύτερον τις έντιμες πράξεις. Ένα αξιοσημείωτο ιερογλυφικό της Αρχαίας Αιγύπτου σχηματιζόταν από δύο φίδια.

πηγή: maira.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Smart… tips για να γίνει το πακετάρισμα της βαλίτσας παιχνιδάκι

Της Μαρίας Αγγελοπούλου… Δεν χρειάζεται να αποχωρίζεστε τα αγαπημένα σας κοσμήματα και ρούχα στις διακοπές σας. Με τα παρακάτω τιπς θα κερδίσετε χώρο στη βαλίτσα σας και δεν θα ανησυχείτε πλέον για τις συσκευασίες των υγρών προϊόντων.  Χρησιμοποιήστε θήκες χαπιών για να οργανώσετε τα κοσμήματα σας  Για να μην χάσετε[…]

Περισσότερα »

Η καλλιτεχνική αξία των Καρτών Ταρώ όταν πρωτοεμφανίστηκαν

Γράφει η Μαΐρα… Οι κάρτες Ταρώ αποτέλεσαν πλούσιο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, όταν πρωτοεμφανίστηκάν. Ασχολήθηκαν πολλοί καλλιτέχνες για την εικονογράφηση τους, επιλέγοντας θέματα από την πολιτισμική ή μυθολογική ιστορία του κάθε πολιτισμού ή τόπου. Τις ζωγρράφιζαν στο χέρι μια-μια αποτυπώνοντας και την παραμικρή λπτομέρεια, χρησιμοποιώντας κάποιες φορές πινέλα με μία μόνο τρίχα.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *