Η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Ν. Αιγαίου στην εκπομπή “Ταχείας Δράσης”

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου

Στην εκπομπή “Ταχείας Δράσης” όπου κάθε Κυριακή  1-2μμ. φιλοξενούνται σύλλογοι και σωματεία με πολιτιστική και κοινωνική αποστολή, (παρουσίαση Κατερίνα Παπαγεωργίου-Τάκης Αβραμίδης πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ) καλεσμένη πριν λίγες μέρες στο στούντιο του Καναλιού Ένα ήταν η πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, Μάτα Κορναράκη – Φαρούπου.

Μαζί της, η Μαρία Κυδωνάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι δυο τους, ευγενικές και εγκάρδιες, με πραγματικό έρωτα για τον Σύνδεσμο που φέτος συμπληρώνει 31 χρόνια πορείας, αναφέρθηκαν στην ιστορία του, που γνωρίζουν από …πρώτο χέρι καθώς συμμετέχουν στην δράση του από  τα πρώτα σχεδόν χρόνια της ίδρυσης του.

31 χρόνια πολιτιστικής και φιλανθρωπικής δράσης

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1988 από γυναίκες που γεννήθηκαν η κατάγονται από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.  Στόχος τους η πολιτιστική, κοινωνική και πολιτική συνεισφορά. Πρώτη πρόεδρος η Βαρβάρα Μανέτα. Ακολουθεί, μετά από μια δεκαπενταετία η Χρυσάνθη Μουτσάτσου. Η τρίτη πρόεδρος, η Μάτα Κορναράκη-Φαρούπου, μπορεί να είναι “φρέσκια” του 2019, πλην όμως βρίσκεται στο Σύνδεσμο σχεδόν από την εποχή της ίδρυσης του, πάντα ευαισθητοποιημένη γύρω από θέματα τόσο κοινωνικά όσο και πολιτιστικά.

Έργα που έχουν “γράψει” στην ιστορία του Συνδέσμου

Πολλά τα έργα που έχει υλοποιήσει ο Σύνδεσμος από τότε που δημιουργήθηκε. Ανάμεσα τους: Ανέγερση και αποπεράτωση τρίτου ορόφου στο γηροκομείο “Άγιος Παντελεήμων” στην Δραπετσώνα.

Συγκρότηση χορωδίας με πλούσιο ρεπερτόριο και με διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. (Να σημειώσουμε, πως στις πρόβες η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ ανοιχτός είναι και ο δρόμος για συμμετοχές)

Δημιουργία χορευτικού παραδοσιακών και λαϊκών χορών από την Κρήτη, από τα νησιά του Αιγαίου και από άλλα μέρη της Ελλάδος.(ελεύθερη είσοδος στις πρόβες, δεκτοί οι …εθελοντές)

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου είχε επίσης εντυπωσιάσει καθιερώνοντας τις “Γιορτές της Ανοιξης” στο διάστημα 1998- 2001.

O Σύλλογος  στο Δημοτικό Θέατρο με άρωμα Ερωτόκριτου

Πολλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συνδέσμου, τα χορευτικά, η χορωδία τους, οι εκδρομές τους. Απόψε μάλιστα Τετάρτη 19 Ιουνίου, μια ακόμα εκδήλωση θα παρακολουθήσουμε  στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά σε συνεργασία με την ΧΕΝ Πειραιά.

Πρόκειται για μια μουσική και ποιητική αναδρομή στον Πειραιά με άρωμα Ερωτόκριτου, έργο που συμβολίζει την Κρήτη, αλλά και παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Συμμετέχουν συνεργαζόμενες η χορωδία του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Ν.Αιγαίου υπό την διδασκαλία της μαέστρου Λορένας Λευκοκοίλου, και η χορωδία της ΧΕΝ Πειραιά υπό την  διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Δέσποινας Σκουλάξενου.

Οι δυο χορωδίες θα εμφανιστούν στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού “Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά;” το βράδυ στις 8μμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.(είσοδος ελεύθερη). Να θυμίσουμε πως το 2019 έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού αφιερωματικό έτος Ερωτόκριτου μετά από πρόταση του περιφερειάρχη Κρήτης. Απώτερος στόχος η προώθηση του Ερωτόκριτου στην πολιτιστική κληρονομιά της Ουνέσκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερινό φεστιβάλ Γαλλικού κινηματογράφου

Μετά το Ciné-club, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ξεκινά, το θερινό φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου! Αυτό το φεστιβάλ θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό πέντε γαλλικές ταινίες στον ειδυλλιακό κήπο της Γαλλικής Σχολής, από την 1η Ιουνίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. 21.06. 21.30 Όλα τα πρωινά του κόσμου του Alain[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *