Η πρόωρη εξόφληση στο ΔΝΤ και η πρόβλεψη για το cash buffer

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 60% της συνολικής οφειλής προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει η έκθεση του Ταμείου. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει περίπου 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1,5 δισ. SDR) για όλη την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2023 (το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί στις αρχές του 2024).
Με βάση την έκθεση, η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεση να πληρώσει άμεσα περίπου τα 4,6 δισ. SDR ή 5,7 δισ. ευρώ, κίνηση που θα συνέβαλε στην εξοικονόμηση τόκων πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνεται η Ελλάδα λόγω της εκταμίευσης του δανείου από το ΔΝΤ φτάνει ακόμη και στο 4,9%, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστάει ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 318% της ίδιας συμμετοχής της στο «κεφάλαιο» του ΔΝΤ. Μείωση αυτής της αναλογίας θα επιφέρει αντίστοιχα και μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα γίνεται και από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, στην επιστολή του ιδίου, η οποία και ενσωματώνεται στην έκθεση του Ταμείου, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω ενέργειες για να βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων και η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόφαση θα ληφθεί σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους».

Άντληση κεφαλαίων

Το Ταμείο προχωρεί και σε συγκεκριμένες προβλέψεις όσον αφορά τα ποσά που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους από τις αγορές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Για φέτος υιοθετεί τον επίσημο στόχο της ελληνικής πλευράς, που είναι τα 7 δισ. ευρώ. Για το 2020 και το 2021 κατεβάζει πολύ χαμηλά τον πήχη, μόλις στα 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται η άντληση 2,6 δισ. ευρώ. Το 2023 ο πήχης ανεβαίνει στα 5,2 δισ. ευρώ και για το 2024 εκτινάσσεται στα 12,5 δισ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εκτίμηση για την εξέλιξη του αποθεματικού ασφαλείας. Το «μαξιλάρι» εκτιμάται στα 30 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή από το ΔΝΤ, ενώ προβλέπεται ότι θα περιοριστεί στα 22,9 δισ. ευρώ το 2019, στα 21,7 δισ. ευρώ το 2020 και στα 21 δισ. ευρώ το 2021.
Για το 2022 προβλέπεται περαιτέρω πτώση στα 17 δισ. ευρώ και για το 2023 στα 11,1 δισ. ευρώ. Το χαμηλότερο επίπεδο εκτιμάται για το 2024, στα 10 δισ. ευρώ.

Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγκλωβισμένη σε ένα ιδιότυπο τέλμα βρίσκεται η πραγματική οικονομία, όπως δείχνουν τα περισσότερα στοιχεία και όπως συνομολογούν οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς. Και, καθώς το 2016 πλησιάζει στο τέλος του, χρειάζονται τολμηρές κινήσεις για να αντιστραφεί η κατάσταση. Οι εκτιμήσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό, μοιάζουν[…]

Περισσότερα »

 Σε ισχύ αυξημένα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα τα νέα αυξημένα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων, τα οποία ανέρχονται κατά ελάχιστο σε 250 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο για επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικό σύστημα. Ειδικότερα, στην εγκύκλιο που υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *