Ιδρύεται Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.).

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο ανθρωπιστικό και μεταρρυθμιστικό» καθώς ο στόχος του ΟΔΙΠΥ είναι «η ισότιμη πρόσβαση και η καθολική κάλυψη του πληθυσμού στις υπηρεσίες Υγείας».

Είμαι, τόνισε, «ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί οι μεταρρυθμιστικές δράσεις του υπουργείου Υγείας δεν έχουν σταματήσει εν μέσω κορονοϊού, αλλά αντίθετα, όλο το υπουργείο εργάζεται με ένα σκοπό: τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών Υγείας, με γνώμονα την ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών, των πολιτών».

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως «όλους αυτούς τους μήνες δώσαμε μια μεγάλη μάχη. Μια μάχη που τη δώσαμε όλοι μαζί. Και βάλαμε πάνω από όλα την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αποδεικνύοντας περίτρανα, ότι πολιτική δεν είναι η επικοινωνία και οι μεγαλοστομίες, αλλά τα μετρήσιμα αποτελέσματα και η ουσία σε ζωτικά θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας».

“Μετατρέψαμε το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο”

Μετατρέψαμε, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «το υγειονομικό πλεονέκτημα σε εθνικό κεκτημένο. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας είναι η ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού συστήματος υγείας, εκεί όπου βρίσκεται η έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και αυτό δεν είναι ένας αφηρημένος όρος, αλλά μπορεί να μετρηθεί».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι τα κριτήρια αξιολόγησης που θα έχει ο ΟΔΙΠΥ, είναι «η ασφάλεια με γνώμονα την ασφάλεια των ληπτών υπηρεσιών Υγείας.

Η αποτελεσματικότητα με μετρήσιμους δείκτες, που αποδεικνύουν ότι οι εφαρμοζόμενες θεραπείες των ασθενών βασίζονται σε βέλτιστες κλινικές πρακτικές που επιτυγχάνουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η ανταποκρισιμότητα – ασθενοκεντρική προσέγγιση, με στόχο, αφενός να ανταποκρίνονται οι υπηρεσίες Υγείας στις ανάγκες των ληπτών υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου η φροντίδα των ασθενών να παρέχεται με συμπόνια, σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η προσβασιμότητα, με την διερεύνηση και αξιολόγηση του κατά πόσο η φροντίδα Υγείας παρέχεται στον σωστό χρόνο και τόπο και είναι οικονομικά ανεκτή από τους λήπτες υπηρεσιών Υγείας.

Η χρηστή διοίκηση, καθώς οι δομές πρέπει να διοικούνται με τρόπο, ώστε να διασφαλίζονται η παροχή υψηλής ποιότητας και η ανθρωποκεντρική φροντίδα, η οποία βασίζεται στη διαφάνεια, στη συνεχή βελτίωση, στην καινοτομία και στην ισονομία. Και η διαχείριση πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, με τρόπο που διασφαλίζει την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του ΟΔΗΠΙ».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α.Τσίπρας: Σας το υπογράφω, δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη

Δριμύ κατηγορώ στο δίδυμο Βέμπερ-Μητσοτάκη και κάλεσμα-πρόκληση στον αρχηγό της ΝΔ να δεχτεί debate εν όψει ευρωεκλογών, «αφού οι συνεντεύξεις του δεν έχουν καλές τηλεθεάσεις». Νέο μήνυμα προς «βαρόνους και ολιγάρχες» ότι δεν θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις Η συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη απέναντι στον[…]

Περισσότερα »

“Σταδιακή η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας”

Επιμέλεια Κωνσταντίνα Πετούση… Για σωστούς χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, έκανε λόγο στο Κανάλι 1 και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» του Ν. Μπαρδούνια, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *