Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε) του Δήμου Πειραιά

Ίδρυση και λειτουργία της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε) του Δήμου Πειραιά

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ειδική Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε.) που συστάθηκε με απόφαση του Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη, στις 25 Μαΐου 2021, στον Δήμο Πειραιά έχει ξεκινήσει και επίσημα τη λειτουργία της.

Η Μ.Ε.Θ.Ε ιδρύθηκε υπό την επιστημονική διεύθυνση του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecureFeelSecure (BSFS), το οποίο αποτελεί ερευνητικό πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και φορέας υποδοχής του είναι ο Δήμος Πειραιά.

Σκοπός της είναι να παρέχει ολιστική υποστήριξη σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος και στο περιβάλλον τους παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση ενός εγκλήματος, ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση και κατευθύνσεις προς άλλους αρμόδιους φορείς, καθώς και νομική συμβουλευτική.

Στελεχώνεται από μια έγκριτη διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από δύο (2) Κοινωνικούς Λειτουργούς, μια (1) Ψυχολόγο και μια (1) Δικηγόρο. Η δράση της Μ.Ε.Θ.Ε υποστηρίζεται επίσης από δύο εθελοντές.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν α) την ατομική αξιολόγηση από κοινωνικό λειτουργό, β) συνεδρίες µε ψυχολόγο ή και κοινωνικό λειτουργό, γ) παραπομπές σε αρμόδιους φορείς, δ) νομική συμβουλευτική, ενημέρωση και καθοδήγηση σχετικά µε τα δικαιώματα, τις διαδικασίες, τους νόμους,  καθώς και οποιεσδήποτε άλλες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με  το πλαίσιο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης (δεν θα παρέχονται νομικές υπηρεσίες).

Παράλληλα, δεδομένου ότι θα υπάρχει τροφοδότηση και ανατροφοδότηση μέσω αμφίδρομων παραπομπών, η δράση και η αποτελεσματική λειτουργία της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας στηρίζεται σε ένα σταθερό δίκτυο συνεργειών με τους θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου Πειραιά.

Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2021, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μια ευρεία συνάντηση με σημαντικούς θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου Πειραιά, ώστε να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες της Μ.Ε.Θ.Ε και να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωση του για τη Μ.Ε.Θ.Ε, ανέφερε:

«Το ζήτημα της αστικής ασφάλειας και η επιτυχής πρόληψη και αντιμετώπιση των κρουσμάτων παραβατικότητας αποτελεί πρόκληση, αλλά και προτεραιότητα για την πόλη μας. Με στόχο την εξασφάλιση μίας αστικής καθημερινότητας δίχως φαινόμενα βίας και παραβατικότητας και για να αυξήσουμε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών, ξεκινήσαμε και διεξάγουμε από το 2019 το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, “Be Secure Feel Secure”. Πρόκειται για ένα έργο που προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας ολιστικά, καθώς περιλαμβάνει χωρικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, χρησιμοποιεί την τεχνολογία ως δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολιτών, αρχών και φορέων και βασίζεται στη συμμετοχή άμεσων και ευρύτερων stakeholders για την πραγματοποίηση των στόχων του.

Παράλληλα, εκτός από την πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, είναι εξίσου σημαντικό να διαχειριστούμε και τις περιπτώσεις των συμπολιτών μας που θυματοποιήθηκαν και χρήζουν αρωγής και υποστήριξης.

Για τον λόγο αυτό, ιδρύσαμε την Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, η οποία έχει ως σκοπό να παρέχει στους ωφελούμενους πολίτες χρήσιμες πληροφορίες για την περίοδο αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος, νομική και ψυχολογική συμβουλευτική υποστήριξη, ενημέρωση και σωστή καθοδήγηση προς τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Το γεγονός ότι η Μονάδα λειτουργεί στο πλαίσιο του Δήμου, αλλά και το ότι απευθύνεται σε θύματα κάθε τύπου εγκλήματος, την καθιστά μία καινοτόμο δράση για τα ελληνικά δεδομένα».

 Η Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, με αρμοδιότητες της Δ/νσης Επικοινωνίας-Προβολής και Μέσων Ενημέρωσης, καθώς και του Τμήματος Αξιοποίησης Ευρωπαϊκών & Εθνικών Πόρων της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης  κα  Ανδριάνα Ζαρακέλη, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Το Ευρωπαϊκό έργο  Be Secure – Feel Secure προσεγγίζει το ζήτημα της αστικής ασφάλειας, με τρόπο καινοτόμο και σύγχρονο. Στόχος του, μέσω της πρόληψης, του συμβουλευτικού αλλά και ενημερωτικού του χαρακτήρα είναι η μείωση του αισθήματος φόβου, αλλά και η μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του παραβάτη, σε κάθε επίπεδο.

Με την ίδρυση της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων εγκληματικότητας (Μ.Ε.Θ.Ε), βάζουμε ακόμη ένα λιθαράκι στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μας για την υποστήριξη θυμάτων κάθε τύπου εγκλήματος, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο Δήμος Πειραιά αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, την ευαισθητοποίησή του σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, επενδύοντας στην ενημέρωση, την κατανόηση, την ενθάρρυνση προς αναζήτηση βοήθειας, αλλά και την ενεργή υποστήριξη των θυμάτων».

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,