“Ιερή κόντρα” Τσίπρα – Μητσοτάκη για την Εκκλησία

Ο πρωθυπουργός τη βγαίνει από κέντρο στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος στρέφεται πια κατά Ιερώνυμου, ενώ όλοι αναμένουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή. Η ΔΙΣ θα κρίνει πέραν όλων των άλλων και την τύχη των 10.000 προσλήψεων, που έχουν εξαγγελθεί.

Εν αναμονή της απόφασης της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Βουλή με το βλέμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους. Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε πια στο στόχαστρο του τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο και επιχειρεί να θωρακίσει τα δεξιά πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον κ.Μητσοτάκη για… κωλοτούμπα στο θέμα της συμφωνίας με την Εκκλησία, υποστηρίζοντας ότι η θέση της ΝΔ είναι αλλοπρόσαλλη, καθώς αρχικά η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καλωσορίσει το deal υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τις δικές της θέσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι είναι θετικός επί της αρχής στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, επέμεινε όμως πως πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς με την Ένωση των οποιων είχε συναντηθεί νωρίτερα.

Ο πρωθυπουργός όμως εξαπέλυσε βέλη κατά του προέδρου της ΝΔ και για τα όσα είπε κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Κληρικών. Το Μαξίμου ειδικότερα υποστηρίζει ότι ο κ.Μητσοτάκης δημαγωγεί και προσβάλλει την Εκκλησία και τον ίδιο τον Ιερώνυμο. Αλλά και στην Αρχιεπισκοπή καταφανώς ενοχλήθηκαν από τις αιχμές Μητσοτάκη κατά Ιερώνυμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εκφράσει τη θλίψη του καθώς, όπως σχολίασε, η ηγεσία της Εκκλησίας χρησιμοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό, ενώ είχε διαβεβαιώσει τους ιερείς πως εκείνος δεν είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου πριν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Εκκλησιαστικές πηγές πάντως από την πλευρά τους ισχυρίζονταν ότι δύο ημέρες πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δει τον Ιερώνυμο και τον είχε παροτρύνει να μην κλείσει συμφωνία τώρα, αλλά να περιμένει μετά τις εκλογές και να διαπραγματευθεί με τον ίδιο ως πρωθυπουργό. Κάτι που βεβαίως είχε ήδη διαψεύσει ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος όμως προφανώς και έχει ενοχληθεί από τη σύμπλευση Ιερώνυμου με τον κ.Τσίπρα.

Το βέβαιο είναι πως Μοσχάτο και Αρχιεπισκοπή έχουν έλθει σε ρήξη, ενώ το Μαξίμου προσπαθεί να τη βγει από κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν τυχαίο ότι ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι παρά τις εξαγγελίες του για μικρό κράτος, ζητά να παραμείνουν οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και ότι προτιμά να μην αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών παρά να προσληφθούν γιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι και καθηγητές.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι χαρακτήρισε τη σημερινή ΝΔ ένα μείγμα Δράσης και ΛΑΟΣ. Το Μαξίμου θέλει να αναδεικνύει ότι ο κ.Μητσοτάκης ουσιαστικά σύρεται σε πιο συντηρητικές και λιγότερο κεντρώες θέσεις από τη σκληρή σαμαρική δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, σε μία σειρά θεμάτων από το Σκοπιανό μέχρι το ζήτημα των σχέσεων με την Εκκλησία. Και καθώς ταυτόχρονα ασκεί την ίδια κριτική και στο ΚΙΝΑΛ, ο κ.Τσίπρας στοχεύει στην πραγματικότητα στο να καταλάβει εκείνος όλο το χώρο του φιλελεύθερου κέντρου:

Ενώ η ΝΔ επιχειρεί να ανακτήσει ψηφοφόρους και να ανακόψει απώλειες από τα δεξιά της, καθώς και να χτίσει ένα αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει κενό πολιτικής κάλυψης στο κέντρο και επιχειρεί να συσπειρώσει όσους φοβούνται τις πολιτικές της ΝΔ στα εργασιακά και όσους δίνουν σημασία στα θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων. Διαβλέπει επίσης απογοήτευση στο χώρο των φιλελεύθερων και θέλει με τη σειρά του να χτίσει ένα “αντιδεξιό μέτωπο”.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ουσιαστικά “πουλά” τους ιερείς για να προσλάβει “κομματικούς του φίλους” ενώ προέβαλλε το επιχείρημα ότι ουσιαστικά δεν προκύπτει όφελος για το δημόσιο, αφού και πάλι η μισθοδοσία των κληρικών θα καλύπτεται από τον κρατικό κορβανά.

Σε αυτό η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως με τη συμφωνία, η οποία επιλύει ένα πρόβλημα 86 ετών, τα 210 εκ ευρώ θα διασφαλίζονται μέσω της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αν και αυτό βέβαια δε γίνεται μέσα σε μία ημέρα.
Στο Μαξίμου βεβαίως προσδοκούν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος την Παρασκευή θα εγκρίνει τελικά τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου παρά τις πιέσεις ορισμένων ιεραρχών, τους οποίους “σιγοντάρει” και η σαμαρική ΝΔ.

Οι 82 ιεράρχες θα κρίνουν πέραν όλων των άλλων και την τύχη των 10.000 προσλήψεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί ως απότοκο της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό. Βεβαίως σε αυτή την περίπτωση το Μαξίμου θα θελήσει να χρεωθεί πως εκείνο είχε την καλή πρόθεση, πλην η Ιεραρχία της Εκκλησίας για μικροπολιτικούς σκοπούς στράφηκε ουσιαστικά εναντίον της κοινωνίας.
247news.gr

Η Φώφη Γεννηματά

Παρουσιάζοντας τις 12 προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση δεν προσφέρεται για κομματικά παιχνίδια.

«Θεωρούμε απαράδεκτο η αναθεώρηση να γίνεται με FastTrack διαδικασίες. Αν οι εκλογές τελικά είναι κοντά, πείτε το να χαμογελάσει και ο ελληνικός λαός, γιατί αυτό περιμένει» κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Ακολούθησε άγρια κόντρα με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πάνο Καμμένο.

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Απαντώντας στην κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Γεννηματά τον κατηγόρησε ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε.

«Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο Πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Να συνεισφέρει στο ασφαλιστικό και η Αξ. Aντιπολίτευση”

Συνεπής στη δέσμευσή της να διασφαλίσει το ασφαλιστικό χωρίς καμία οριζόντια μείωση στις συντάξειςπαραμένει η κυβέρνηση, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να συνεισφέρει και η αξιωματική αντιπολίτευση στον σχετικό διάλογο. Όπως σημείωσε η κα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση επιδίωξε και εξασφάλισε την συγκατάθεση των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των[…]

Περισσότερα »

ΔΗΜΑΡ: “Καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για ΠτΔ”

Ως δεδομένη εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να θεωρείται η καταψήφιση οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την Προεδρική εκλογή όσο ακολουθείται η σημερινή πολιτική, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του 3ου συνεδρίου του κόμματος. Bio Latest Posts[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *