Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής: Η ενορία του Χατζηκυριακείου

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Πριν το 1924 οι λιγοστοί κάτοικοι του Χατζηκυριακείου εκκλησιάζονταν στην ενορία του Αγίου Νικολάου.

Το 1924 που κατέφθασε στον Πειραιά πλήθος προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και της ανταλλαγής πληθυσμών, παλαιοί και νέοι πλέον κάτοικοι αποφάσισαν να ανοικοδομήσουν νέα εκκλησία.

Στη συνέχεια ήρθαν να κατοικήσουν στη γειτονιά νησιώτες και οικογένειες ναυτικών.

Ο ναός θα έφερνε το όνομα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, μιμούμενος τον αντίστοιχο του Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε μεγάλο προσκύνημα και αγίασμα χάριν της ευλογίας των πιστών.

Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερες μαρτυρίες ηλικιωμένων ενοριτών η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω σε πηγάδι, επειδή θύμιζε στους πρόσφυγες το προσκύνημα της Πόλης.

Η Επιτροπή ανέγερσης αποτελούνταν από τους πιο δραστήριους κατοίκους του Χατζηκυριακείου με κυριότερο τον πρωτομάστορα Γεώργιο Κούρτζα, ο οποίος πρότεινε να πάρει ο ναός το όνομα της Ζωοδόχου Πηγής.

Η περιπετειώδης ανέγερση του ναού

Αρχικώς, ο ναός στεγάστηκε σε μία παράγκα. Επειδή όμως η πολιτεία δεν παραχωρούσε άδεια ανοικοδομήσεως ναού, οι κάτοικοι προσπαθούσαν να χτίσουν το ναό το βράδυ, αλλά η αστυνομία τον γκρέμιζε το άλλο πρωί και συνελάμβανε τους πιστούς.

Μετά από παρέμβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (στην οποία υπαγόταν τότε ο Πειραιάς εκκλησιαστικώς) δόθηκε επιτέλους λύση για τη σύσταση νέας ενορίας. Σύντομα, άρχισαν οι εργασίες ανοικοδομήσεως, στην οποία συνέβαλλε και παμπειραϊκός έρανος, χάρη στον οποίο προχώρησε το έργο.

Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στις 3 Αυγούστου 1930 από τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Άνθιμο.

Ο πρώτος ιερέας που λειτούργησε στη Ζωοδόχο Πηγή ήταν ο πατήρ Χρήστος του οποίου δεν διασώθηκε το επώνυμο.

Μετά την θεμελίωση του ναού οι ενορίτες προχώρησαν και στην ίδρυση του 23ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά το οποίο στεγάστηκε για κάποια χρόνια στο χώρο πίσω από την εκκλησία.

Οι ζημιές από τον γερμανικό βομβαρδισμό και οι προσπάθειες αποπεράτωσης

Ο ναός υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές στις 7 Απριλίου 1941 από την μεγάλη έκρηξη πυρομαχικών του αγγλικού πλοίου ΚΛΑΝ ΦΡΕΫΖΕΡ ύστερα από βομβαρδισμό της γερμανικής αεροπορίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1954 συστήθηκε σύλλογος αποκαταστάσεως και αποπερατώσεως του ναού με απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιώς υπ’ αρ. 9/070.

Το έργο της αποπερατώσεως ολοκληρώθηκε με τη μορφή και τις διαστάσεις που έχει σήμερα, αφού προστέθηκαν πρόπυλα, τα οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στον κυρίως ναό.

Από εκείνη την εποχή έμειναν στην ιστορία ο πατήρ Αντώνιος Παγιάτης ο οποίος διετέλεσε και δάσκαλος του 23ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά και ο πατήρ Συνέσιος, Αρχιμανδρίτης στην ενορία για είκοσι και πλέον χρόνια, ο οποίος εργάστηκε με ζήλο για την ανακαίνιση και τον εξωραϊσμό του ναού προσφέροντας χρήματα και προσωπική εργασία.

Αργότερα ο πατήρ Ανάργυρος Ευδαίμων φρόντισε για την αποπεράτωση του καμπαναριού και της γούρνας που υπάρχει για τον αγιασμό.

Το μεγαλοπρεπές πνευματικό κέντρο και το παρεκκλήσι του Αγ. Χριστοφόρου

Παραπλεύρως του ναού ανεγέρθηκε το 1996, με προϊστάμενο τον π. Παναγιώτη Σαχτούρη, μεγάλο πνευματικό κέντρο, ένα γωνιακό κτήριο σε δύο επίπεδα, στο οποίο εξυπηρετούνται οι λοιπές λειτουργικές και λατρευτικές ανάγκες του ναού (κατηχητικά σχολεία, γεύματα αγάπης, εκδηλώσεις κλπ.).

Το πρώτο επίπεδο διαθέτει πλην των άλλων μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας περίπου 300 ατόμων, ενώ στο κάτω επίπεδο άλλη μεγάλη αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ελευθερίου το οποίο διαθέτει και λείψανο του.

Ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Χατζηκυριακείου διαθέτει και λείψανο της Αγίας Μαρίνας, το οποίο και ευωδιάζει.

Το 2001 κτίστηκε δίπλα από το ναό, το παρεκκλήσιο του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών, δωρεά κάποιου κ. Χριστόφορου αγνώστων λοιπών στοιχείων, το οποίο είναι πλησίον της αφετηρίας των περισσότερων λεωφορειακών γραμμών που ξεκινούν από τον Πειραιά στις αρχές της Ακτής Ξαβερίου.

 

(με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και συνέντευξη από εφημέριους του ναού)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποτροφίες σε φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…Ειδική τελετή για την απονομή υποτροφιών σε φοιτητές του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο Ίδρυμα

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *