Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ημερίδα ΕΒΕΠ: «Συμμετοχικές Μορφές Πρόληψης του Εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο – Ασφάλεια και Ελευθερία» (video)

0 σχόλια ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια ξεχωριστή ημερίδα με θέμα: «Συμμετοχικές Μορφές Πρόληψης του Εγκλήματος σε τοπικό επίπεδο: Ασφάλεια και Ελευθερία» διοργάνωσε το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας ( ΕΑστΕ ) του Παντείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure–FeelSecure (BSFS) με την υποστήριξη του επικεφαλής εταίρου, τον Δήμο Πειραιά.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και είχε ως κύριο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με τις συμμετοχικές πολιτικές πρόληψης του εγκλήματος στον αστικό χώρο όπως αυτές εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS). Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη για την ουσιαστική αξιοποίηση των θεσμών και των μέτρων που εντάσσονται στις πολιτικές αυτές, την ενίσχυση της διεταιρικότητας και την ενεργό και συντονισμένη συμμετοχή των πολιτών για την προαγωγή της ασφάλειας στην πόλη τους.

Εφαλτήριο για την υλοποίηση της αποτέλεσαν τα ερευνητικά πορίσματα της διαγνωστικής έρευνας για τη θυματοποίηση, την ανασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους κοινωνικούς θεσμούς, που διεξήγαγε το ΕΑστΕ στη 2η και 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Be Secure-Feel Secure και πραγματικά νιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση για τις έως τώρα υπηρεσίες, δραστηριότητες και λύσεις που έχει προσφέρει στην πόλη μας στα σχεδόν τρία χρόνια που υλοποιείται στον Δήμο του Πειραιά. Χαρακτηριστικά αναφέρω: την ανάπλαση 8 παιδικών χαρών στην 5η Δημοτική Κοινότητα με ασφαλέστερες εγκαταστάσεις, καλύτερο φωτισμό κ.α., την προμήθεια έξι νέων περιπολικών οχημάτων (τεσσάρων αυτοκινήτων και δύο μοτοσικλετών), οι οποίες ενίσχυσαν τον στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στον Πειραιά, τη σύσταση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας και τη σύσταση της Μονάδας Ενημέρωσης Θυμάτων Εγκληματικότητας, καθώς και την πραγματοποίηση σεμιναρίων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο και άλλες δράσεις.

Το πρόγραμμα αυτό είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες καινοτόμες υπηρεσίες και λύσεις, τις οποίες διαφορετικά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα ως φορείς αυτοδιοίκησης να τα υλοποιήσουμε από μόνοι μας. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους για την έως τώρα υλοποίηση του Be Secure – Feel Secure στον Δήμο Πειραιά» τόνισε ο κ. Μώραλης.

O Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας σημείωσε: «Η εγγύηση της ασφάλειας της πόλης και των πολιτών είναι αποστολή της Αστυνομίας. Η αίσθηση της ασφάλειας όμως είναι ζήτημα ψυχολογίας. Σε αυτό συμβάλλει η Αστυνομία, αλλά όχι αποκλειστικά. Κάθε οργανωμένη δημοκρατικά Πολιτεία μεριμνά ώστε οι Υπηρεσίες Αστυνομίας της να έχουν τη αναγκαία συγκρότηση, στρατηγική και μέσα που να τους επιτρέπουν να εξασφαλίζουν κατά τρόπο αποτελεσματικό συνθήκες προστασίας για τη ζωή και την περιουσία κάθε πολίτη. Κάθε οργανωμένη δημοκρατικά Πολιτεία οφείλει να αναπτύξει σε κεντρικό και περιφερειακό – αυτοδιοικητικό επίπεδο μια συλλογική κουλτούρα που να επιτρέπει στον κάθε πολίτη κάθε γωνιάς της χώρας να νιώθει ασφαλής».

Εξάρωντας μάλιστα τη συμβολή του εργαστηρίου υπό τον συντονισμό της κυρίας  Ζαραφωνίτου  αλλά και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Be Secure-Feel Secure» και αναφερόμενος στο ειδικό αντικείμενο της εν λόγω ημερίδας που είναι η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων και παραμέτρων που περιλαμβάνει σχετική έρευνα για τις συνθήκες στον Δήμο Πειραιά, ο κ. Οικονόμου εξήγησε: «Η αντιμετώπιση, η εξιχνίαση μιας εγκληματικής ενέργειας, η προανακριτική έρευνα και η συλλογή στοιχείων για την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, η λειτουργία δηλαδή του Κράτους Δικαίου που συνδέει δομικά την Αστυνομία με τη Δικαιοσύνη, είναι το ένα επίπεδο. Το άλλο επίπεδο όμως, η αίσθηση ασφάλειας και η πρόληψη του εγκλήματος, το περιβάλλον ασφάλειας εν ολίγοις, είναι ένα γενικότερο ζήτημα που εμπλέκεται η αυτοδιοίκηση, η τοπική κοινωνία, οι έμποροι, οι επαγγελματίες, ειδικευμένοι κοινωνικοί φορείς και οι ειδικοί επιστήμονες. Ειδικά όσοι σχετίζονται με τα γνωστικά αντικείμενα της Εγκληματολογίας, της Κοινωνιολογίας και της Ψυχολογίας».

«Η σημερινή Ημερίδα αποδεικνύεται απολύτως συνεκτική σε σχέση με τον στόχο που επιδιώκει. Την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας. Την πρόληψη του εγκλήματος, πέραν αλλά και παράλληλα με την παρουσία και το έργο της Αστυνομίας, ως δομής αλλά και ως λειτουργίας του κράτους» κατέληξε ο υφυπουργός.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη του BSFS, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» & του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, σε δήλωσή της, ανέφερε:

«Η σημερινή ημερίδα διοργανώνεται από το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και την ομιλούσα ως Διευθύντριά του και επιστημονικά υπεύθυνη για το πρόγραμμα BeSecure-FeelSecure, με σκοπό να αναδείξει τη σημασία του προγράμματος αυτού στην ανάπτυξη καινοτόμων χωρικών, κοινωνικών και τεχνολογικών δράσεων και παρεμβάσεων στον τομέα της αστεακής ασφάλειας καθώς και δομών όπως το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας και η Μονάδα Ενημέρωσης Θυμάτων Πειραιά, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.

Ωστόσο, για να είναι βιώσιμες οι εν λόγω δομές θα πρέπει να ενταχθούν οργανικά στις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες καθώς και στην κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας του Πειραιά μέσα από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Η σημερινή ημερίδα, εντάσσεται στην προοπτική αυτή, ευελπιστώντας να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση των επίσημων αρχών, των κοινωνικών φορέων και των πολιτών, με στόχο την εξοικείωσή τους με τη φιλοσοφία των συμμετοχικών πολιτικών πρόληψης του εγκλήματος και την κατανόηση των πολλαπλών θετικών αποτελεσμάτων τους για την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στη διαδικασία διαμόρφωσης θετικών συμμαχιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στην καθημερινή ζωή στην πόλη τους και την προάσπιση και διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών τους».

Η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠα) και Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας κα Κυριακή Μπουρδάκου, σε δήλωσή της, ανέφερε:

«Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα στην πολύ σημαντική εκδήλωση που διοργάνωσε  το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στην οποία είχα  την ευκαιρία να αναδείξω το έργο του Δήμου Πειραιά στον τομέα της αστικής ασφάλειας και τον ρόλο του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Be Secure- Feel Secure η δημοτική αρχή του Πειραιά αναπτύσσει και αξιοποιεί καινοτόμες μεθόδους και εργαλεία, σε έναν πολύ σημαντικό πυλώνα της ασφάλειας, αυτόν της πρόληψης.

Δε θα μπορούσα να μην αναφέρω τη σημαντική συμβολή της Διευθύντριας του ΕΑστΕ καθηγήτριας κυρίας  Ζαραφωνίτου καθώς με την επιστημονική της γνώση και εμπειρία συνέβαλε τα μέγιστα στην υλοποίηση των κοινωνικών παρεμβάσεων. Ως Δήμος Πειραιά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Αστυνομίας κ. Τάσος Μαρκαριάν, σε δήλωση του ανέφερε:

«Ευελπιστούμε και μέσα από αυτό το καινοτόμο πλαίσιο ασφαλείας του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeSecure-FeelSecure (BSFS) με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Πειραιά να συνεχίσει η πόλη του Πειραιά να είναι μια πόλη πρότυπο για την ασφάλεια».

Χαιρέτισαν επίσης ο Καθηγητής Ψυχολογίας και Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ του Παντείου κ. Γεράσιμος  Προδρομίτης, η Πρόεδρος Εφετών, Προϊσταμένη του Εφετείου Πειραιώς κα η Αγγελική Κόφα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Θεόδωρος Καπράλος και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης.

Ο κ. Προδρομίτης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην έγκυρη επιστημονική μελέτη ως έμπρακτη απόδειξη του δημόσιου ρόλου του Πανεπιστημίου και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία από την οποία εμπνέεται και αναδρά. Η κα. Κόφα εστίασε τη σημασία της πρόληψης ειδικά στην παραβατικότητα ανηλίκων, ενώ οι κ.κ.  Καπράλος και Κορκίδης αναφέρθηκαν στην ανάδειξη της συμμετοχικότητας των πολιτών, των φορέων προστασίας, της δημοτικής αρχής και των επιχειρήσεων, ως κύριο στόχο για την ασφάλεια, ιδιαίτερα όσον αφορά μια πόλη-λιμάνι, όπως ο Πειραιάς.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συμπεράσματα και προτάσεις από τις εκπροσώπους του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας (ΕΑστΕ) του Παντείου Πανεπιστημίου, Δρ. Ελένη Κοντοπούλου και Υπ. Δρ. Χαρά Βλαστάρη – Δυοβουνιώτου.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης και αναλυτικά τις δηλώσεις εδώ:

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες: