Ιωάννης Μελάς: Ο βουλευτής Πειραιά που έγινε ο “ανάδοχος” της Νίκαιας

του Στέφανου Μίλεση*

Στις 23 Ιουνίου 2004 έφυγε από την ζωή ο δικηγόρος και βουλευτής Ιωάννης Μελάς.

Είχε γεννηθεί στο Μεσοχώρι Νίκαιας της Μικράς Ασίας. Εξαιτίας του τόπου γεννήσεώς του μετονομάστηκε η Νέα Κοκκινιά του Πειραιά σε Νίκαια.

Ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς, ιδρύθηκε το 1923 σε συνέχεια της Παλαιάς Κοκκινιάς που ήδη αποτελούσε συνοικισμό. Το 1934 αποσπάστηκε από το δήμο Πειραιά και έγινε ανεξάρτητος δήμος, ενώ το 1940 (ΦΕΚ 271/10.9.1940) μετονομάστηκε σε Νίκαια ύστερα από διαγωνισμό που διενεργήθηκε στον οποίο νίκησε η πρόταση του Ιωάννη Μελά με την ονομασία Νίκαια.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1939 επί Ιωάννου Μεταξά και οι προτάσεις έπρεπε να υποβληθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Τα προτεινόμενα ονόματα έπρεπε να αναφέρονται σε ιστορικές πόλεις της Μικράς Ασία ή του Πόντου ή της Θράκης. Έπρεπε επίσης να είναι δισύλλαβα ή τρισύλλαβα το πολύ ενώ υπήρχε και χρηματικό βραβείο ύψους 2 χιλιάδων δραχμών.

Τον διαγωνισμό κέρδισε η πρόταση του Ιωάννη Μελά που αφορούσε στον τόπο καταγωγής του κι έτσι έχουμε σήμερα τον Δήμο Νίκαιας.

Ο Ιωάννης Μελάς υπηρέτησε ως δήμαρχος Νίκαιας το 1945, ενώ στον Πειραιά εργαζόταν ως δικηγόρος. Εξελέγη βουλευτής Πειραιώς και Νήσων το 1946 με την Εθνική Πολιτική Ένωση (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα – ΕΠΕΚ) και το 1950 με το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα και Β΄ Πειραιώς με την Ένωση Κέντρου (1961, 1963 και 1964).

Από το 1989 είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Ικαρία. Ανάμεσα στο μεγάλο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγεται η Ιστορία της πόλεως του Πειραιά και η ιστορία της Ικαρίας.

 

* Ο Στέφανος Μίλεσης είναι πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η προσφυγομάνα Νίκαια τίμησε τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Χιλιάδες λαού παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για την 95η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής που πραγματοποιήθηκαν στην Νίκαια την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, τιμώντας την μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου και όλων των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τα τουρκικά στίφη. Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *