Ιός Δυτικού Νείλου: Τρεις νεκροί και 60 κρούσματα φέτος

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την επιδημιολογική επιτήρηση της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13-89 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπαρούνα: Πλημμυρίζει τα λιβάδια και… “κυκλοφορεί” σε ενενήντα είδη

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου… Η παπαρούνα είναι από τα πιο παρεξηγημένα λουλούδια. Λίγοι γνωρίζουν πως μπορεί από τους χυμούς της να παρασκευάζεται το όπιο πλην όμως, χρόνια τώρα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Αγαπημένο θέμα ποιητών και ζωγράφων, πλημμυρίζει τα λιβάδια Μάιο και Ιούνιο “κυκλοφορώντας” σε ενενήντα είδη τόσο στην Ευρώπη και[…]

Περισσότερα »

(Νέα) Ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ καθώς ήδη εδώ και τρεις ημέρες έχουν προχωρήσει σε επίσχεση οι ιδιωτικές κλινικές, ενώ επίσχεση ξεκινούν και από τη Δευτέρα 8 έως και τις 12 Δεκεμβρίου, οι συμβεβλημένοι γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αρχικά, θα πληρώνουν τα χρήματα οι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *