Ιός Δυτικού Νείλου: Τρεις νεκροί και 60 κρούσματα φέτος

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την επιδημιολογική επιτήρηση της συγκεκριμένης λοίμωξης.

Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13-89 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς και Ρεθύμνου.

«Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναττική στάση εργασίας στα Νοσοκομεία την Πέμπτη

Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτυρόμενη για την αξιολόγηση. Για την Πέμπτη προκήρυξε πεντάωρη παναττική στάση εργασίας από τις δέκα το πρωί,  ενώ προγραμματίζει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 έξω από το υπουργείο Υγείας. Bio Latest Posts Γεωργιάδης Γιώργος Latest posts by Γεωργιάδης Γιώργος (see[…]

Περισσότερα »

Μ. Βορίδης: Επέκταση των ελέγχων και στα δημόσια Νοσοκομεία

Την επέκταση των ελέγχων και στα δημόσια νοσοκομεία ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης. Αφορμή αποτέλεσαν τα στοιχεία του ελέγχου στις ιδιωτικές κλινικές για το 2013, κατά τον οποίο εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, πέντε εκατομμύρια ευρώ χρεώθηκαν στον ΕΟΠΠΥ απ΄τις ιδιωτικές κλινικές για[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *