Εισαγγελία Πειραιά: Δεκάδες διώξεις για λαθρεμπόριο καυσίμων

Ποινική δίωξη εναντίον 75 τελωνειακών από 23 συνολικά τελωνεία της χώρας για εμπλοκή σε λαθρεμπόριο καυσίμων άσκησε προ μερικών ημερών η Εισαγγελία Πειραιά. Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό κατηγορουμένων κρατικών υπαλλήλων για υπόθεση διαφθοράς, και μάλιστα την περίοδο που έχει σημειωθεί η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, όπου υπάρχουν νέες ενδείξεις για μεθοδική δράση λαθρεμπόρων καυσίμων.

 Η αρχή της έρευνας

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει «Το Βήμα», έναυσμα αυτής της έρευνας ήταν η εξάρθρωση στις 18 Φεβρουαρίου 2014, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, κυκλώματος λαθρεμπορίας καυσίμων με τη συμμετοχή 15 ατόμων αλλά και την προσαγωγή άλλων 30. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους ήταν γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο των καυσίμων και δύο σημαντικοί κρατικοί υπάλληλοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στο Τελωνείο Πειραιά.

Οπως είχε προκύψει από τις αστυνομικές έρευνες, οι κατηγορούμενοι είχαν διαθέσει παράνομα στο εμπόριο την τελευταία διετία περίπου 4.500.000 λίτρα πετρέλαιο ναυτιλίας, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ξεπερνούν τα 3.500.000 ευρώ. Κατασχέθηκαν 8.000 λίτρα ναυτιλιακού καυσίμου (marine diesel), πέντε βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς καυσίμων και 18.400 ευρώ.

Στα έγγραφα που είχε παρουσιάσει τότε η ΕΛ.ΑΣ. μνημονευόταν ότι «όπως προέκυψε από την έρευνα, αρχικά οι οδηγοί βυτιοφόρων – υπάλληλοι της εταιρείας κατά τη μετάβασή τους στα σημεία ελλιμενισμού διαφόρων πλοίων ανά την επικράτεια (πλοία της ακτοπλοΐας, επαγγελματικά και ποντοπόρα) δεν παρέδιδαν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου η οποία αναγραφόταν στα παραστατικά.

Ακολούθως, το υπόλοιπο του πετρελαίου το επέστρεφαν στην εταιρεία και στη συνέχεια οι «εγκέφαλοι» το διέθεταν εκ νέου στο εμπόριο, μέσω «συνεργαζόμενων» πρατηρίων υγρών καυσίμων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το επαναδιέθεταν αυτούσιο στους πλοιοκτήτες. Μερικές φορές τμήμα των καυσίμων παρακρατούσαν και οι οδηγοί των βυτιοφόρων για ίδιον όφελος.

Και αυτό ακριβώς το σημείο της έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσε τη βάση για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον των στελεχών των τελωνείων. Οι αστυνομικοί είχαν κατασχέσει τότε παραστατικά και χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν στην κατοχή των οδηγών των βυτιοφόρων, ενώ συγκέντρωσαν στοιχεία από παρακολουθήσεις συνομιλιών των συγκεκριμένων ατόμων.

Σύμφωνα με δικαστικούς λειτουργούς, από αυτές τις σημειώσεις προέκυπταν στοιχεία για «παρακράτηση» μεγάλων φορτίων καυσίμων που θα έπρεπε να είχαν παραδοθεί σε 490 συνολικά πλοία, διαφόρων τύπων. Οπως και ότι οι υπεύθυνοι δεκάδων τελωνείων στην Αττική, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και αλλού τους υποβοηθούσαν σε αυτή την παράνομη ενέργεια. Μάλιστα υπήρξε και επίκληση μαγνητοφωνημένων διαλόγων μελών του κυκλώματος που μιλούσαν για τη βοήθεια που τους προσέφεραν σε αυτή την παράνομη ενέργεια ορισμένοι υπάλληλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Συνδρομής

Η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά σε σύμπραξη με τους Δήμους Πειραιά, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη και Περάματος, τις Μητροπόλεις Πειραιά & Νίκαιας και το ΤΕΙ Αθήνας υλοποιούν το πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD). Μέχρι[…]

Περισσότερα »

Ο πρωθυπουργός χαμένος στη μετάφραση αριστερού αφηγήματος

Του Χάρη Παυλίδη… Πριν από ένα χρόνο ίδια εποχή συζητούσαμε τις επιπτώσεις λόγω της αναπόφευκτης προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές έγιναν και τα αποτελέσματα αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή. Ανεξάρτητα από τους λόγους, τις αφορμές ή τις σκοπιμότητες που τις προκάλεσαν, είναι πανθομολογούμενο ότι απέβησαν καταστροφικές για τη χώρα. Παρ’[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *