«Ιστορίες αντικειμένων» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τρεις ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν αφηγείται ψηφιακά από σήμερα, 27 Μαΐου, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, συνεχίζοντας τις διαδικτυακές δράσεις που το κρατούν ανοιχτό και ζωντανό στο κοινό του, όπως όλα τα μουσεία στις συνθήκες της πανδημίας.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου www.gasmuseum.gr φέρνει λοιπόν «Ιστορίες αντικειμένων» από τη συλλογή του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, που συνδέουν τα αντικείμενα τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων και σκιαγραφούν μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα.

Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια εμπλουτίζουν τις διηγήσεις: για τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση, τη συμβολή του φωταερίου στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης, τη σχέση του καλλιτεχνικού ρεύματος της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας.

Η Αργυρώ Μπατσή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Η Δέσποινα Ανδριοπούλου, cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου.

Η Γεωργία Λαζάρου, εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, με την αφήγηση της βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στην Ουάσινγκτον

Την ώρα που το αμερικανικό κοινό και ο τύπος υποδέχονται με ενθουσιασμό την έκθεση για τον Ελληνικό κόσμο τού Βυζαντίου, που εγκαινιάστηκε στις 8 Απριλίου στο Μουσείο Γκετί του Λος Αντζελες, μια νέα φιλόδοξη έκθεση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς δρομολογείται σε έναν κορυφαίο πολιτιστικό οργανισμό των ΗΠΑ. Σε συνάντηση που[…]

Περισσότερα »

Συμπλήρωσε 25 χρόνια η… περιπέτεια του Τάσου Πάλλα με την Rock Zone

Του Τάσου Πάλλα…Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, 9 Απριλίου του 1994, ξεκινούσαμε μια ραδιοφωνική περιπέτεια από την φιλόξενη συχνότητα του «πτωχού πλην τίμιου» και αδέσμευτου Καναλιού Ένα, του Δημοτικού

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *