Ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz: Ναι… είμαστε Έλληνες του Πόντου  

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Έρευνα εναντίον της ιστοσελίδας «Devrimcikaradeniz.com» ξεκίνησε ο Γενικός Εισαγγελέας της Τραπεζούντας με την αιτιολογία ότι «ενθάρρυνε τους ανθρώπους στο μίσος και την εχθρότητα».

Η κίνηση αυτή, όπως ενημερώνει ο Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης από το προσωπικό του ιστολόγιο, προκάλεσε το φόβο στους αρθρογράφους του ποντιακού ιστότοπου, μία εκ των οποίων είναι υπό κράτηση στη Σμύρνη.

Ο  Tamer Çilingir σε κείμενό του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Devrimci Karadeniz, η οποία ασχολείται με τα ζητήματα του Πόντου σε όλες τις εκφάνσεις τους (Γενοκτονία, πολιτισμός, πρόσωπα, σημερινές διώξεις από την Τουρκία, κλπ) απευθύνει συγκλονιστικά ερωτήματα προς τον εισαγγελέα:

«Κύριε εισαγγελέα είναι έτοιμες οι μουριές με τις κρεμάλες για τους θανάτους μας στην Αμάσεια;

Χρειάζεστε τώρα μερικούς Τοπάλ Οσμάν!

Μπορείτε να μας εκτελέσετε στην ακτή!

Θα αλλάξετε τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας;

Θα μας  ρίξετε και στους λέβητες των πλοίων κύριε Εισαγγελέα;

Θα μπορούσατε να  γεμίσετε στις εκκλησίες και να μας κάψετε, αλλά έχετε κλείσει τις εκκλησίες και τις κάνατε τζαμιά, ίσως να μας κάψετε στα τζαμιά…

Λέτε ότι είμαστε ένοχοι «υποκίνησης των ανθρώπων σε μίσος και εχθρότητα».

Τι έκαναν οι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, που τους γενοκτονήσατε, που τους δολοφονήσατε;

Θα μπορούσατε να εξηγήσετε πως εξορίστηκαν οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτά τα εδάφη για χιλιάδες χρόνια;

Έχουν περάσει εκατό χρόνια και εξακολουθείτε το ίδιο πράγμα, εξακολουθείτε να είστε εχθρικοί σε ανθρώπους που δεν σκέφτονται σαν εσάς.

Είμαστε η αλήθεια αυτών των εδαφών κύριε Εισαγγελέα.

Ναι είμαστε Έλληνες του Πόντου.

Ακόμη και αν αλλάξατε τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, αυτή η πραγματικότητα δεν άλλαξε ποτέ.

Για χιλιάδες χρόνια είμαστε οι διανοούμενοι του χώρου.

Όπως μπορείτε να δείτε είμαστε ακόμα εδώ, παρά τις γενοκτονίες, την εξορία, την αφομοίωση και θα συνεχίσουμε να είμαστε οι διανοούμενοι αυτών των εδαφών.

Ακριβώς όπως αυτό που κάνατε πριν από εκατό χρόνια και επαναλαμβάνετε σήμερα, αν συνεχιστεί τότε τα δικαστήρια, οι φυλακές, τα όπλα, οι βόμβες σας δεν θα είναι κέρδος.

Δεν είμαστε αυτοί που θα ερευνήσουμε, εσύ είσαι ο Εισαγγελέας.

Θα θέσουμε όμως υπό αμφισβήτηση και θα συνεχίσουμε να αποκρυπτογραφούμε ό, τι γίνεται».

H παραπομπή για το πρότυπο άρθρο εδώ…

« Η Γενοκτονία συνεχίζεται»

Ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των Γενοκτονιών, μίλησε πρόσφατα στο Κανάλι Ένα, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

«Η Γενοκτονία των άνω του ενός εκατομμυρίου Ελλήνων από τους νεότουρκους και τους κεμαλιστές στην Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη συνεχίζεται και σήμερα με την φυλάκιση των διασωθέντων απογόνων όπως είναι ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί.

Πρόκειται για μία περίπτωση Έλληνα του Πόντου, ο οποίος ανακάλυψε την ταυτότητα του και βρίσκεται στην απομόνωση πέντε ολόκληρους μήνες σε τουρκική φυλακή.

Η σιωπή πολλές φορές μπορεί να είναι χρυσός αλλά υποθέσεις όπως αυτή δείχνει πόσο δημοκράτης, πόσο ανθρωπιστής και πόσο προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είσαι», δήλωσε ο κ. Μαλκίδης.

Όπως είπε στη συνέχεια: «Πέρα από το ιστορικό καθήκον που έχει ένας άνθρωπος, πέρα από το χρέος που έχει ένας Έλληνας να αναδείξει αυτά τα εγκλήματα και να μνημονεύει, μην ξεχνάμε ότι η μνήμη είναι χαρακτηριστικό όχι μόνο του ανθρώπου αλλά κυρίως των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οφείλουμε να αναδείξουμε τις σύγχρονες διαστάσεις της Γενοκτονίας. Πάνω από 353.000 Ρωμιοί δολοφονήθηκαν στον Πόντο, άλλοι τόσοι στην υπόλοιπη Μικρά Ασία με ορόσημο την πυρπόληση της Σμύρνης, περισσότεροι από 250.000 στην Θράκη και άγνωστος αριθμός στην Καππαδοκία.

Όσον αφορά την Καππαδοκία, όπου και εκεί έγινε Γενοκτονία αλλά κανείς δεν μιλάει, υπάρχουν τρομερές ομοιότητες με όσα συνέβησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Νταχάου, στο Άουσβιτς, στο Μαουντχάουζεν, αλλά και στο Δίστομο και τα Καλάβρυτα. Επιβεβαιώνεται λοιπόν ότι ο κεμαλισμός είναι ναζισμός και ότι ο ναζισμός αντέγραψε τα εγκλήματα του κεμαλισμού. Άλλωστε ο Χίτλερ έλεγε ότι ο δάσκαλος του ήταν ο Κεμάλ».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η προσπάθεια ανάδειξης των εγκλημάτων αναγνωρίζεται από ξένες χώρες. Μόνο τον τελευταίο μήνα είχαμε πάνω από επτά αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων από Πολιτείες και Δήμους του Καναδά».

Μιλώντας για τον Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί είπε πως «Είναι ένας δικός μας άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε στην Πάφρα της Σαμψούντας, μη γνωρίζοντας αρχικά την καταγωγή του. Υπηρετώντας στον τουρκικό στρατό, αιχμαλωτίστηκε σε μάχη κατά των Κούρδων το 1994, ενώ στη συνέχεια έμαθε για την ταυτότητα του. Άλλαξε το όνομα του από Ιμπραήμ σε Γιάννης – Βασίλης και από τότε που αφέθηκε ελεύθερος διεξάγει έναν αγώνα για την ανάδειξη των εγκλημάτων που έγιναν κατά των προγόνων του με σειρά άρθρων και εκδηλώσεων.

Η δραστηριότητα του αυτή τον οδήγησε στην φυλακή από το καθεστώς Ερντογάν όπου βρίσκεται για πέντε και πλέον μήνες με ψεύτικες κατηγορίες. Πρόκειται ουσιαστικά για παράνομη κράτηση. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η ιστορία που κάποιοι νομίζουν ότι τελείωσε το 1922 συνεχίζεται και σήμερα».

«Η Ελλάδα δεν στηρίζει την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας»

Ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών μίλησε ασφαλώς και για την στάση του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα:

«Εκτός από τον πρώην υπουργό παιδείας της κυβέρνησης Τσίπρα που αμφισβήτησε τη Γενοκτονία, να μην ξεχνάμε ότι ένας πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός εξωτερικών κατέθεσαν στεφάνι στον Κεμάλ, αυτόν που δύο νομοσχέδια της Βουλής των Ελλήνων έχουν κατηγορήσει ότι ήταν ο πρωτεργάτης, ο φυσικός και ο ηθικός αυτουργός της Γενοκτονίας.

Ενώ υπάρχουν τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα και πολιτικές καταγραφές, είναι δυνατόν ένας Έλληνας πρωθυπουργός, ένας Έλληνας υπουργός εξωτερικών, ένας Έλληνας υπουργός παιδείας, να καταθέτουν στεφάνι στον σφαγέα μας και να αμφισβητούν την Γενοκτονία;

Μπορείτε να φανταστείτε έναν Αρμένιο υπουργό να καταθέτει στεφάνι στον Κεμάλ ή έναν πρωθυπουργό ή υπουργό του Ισραήλ να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο για τον Χίτλερ ή τον Άιχμαν;

Οι ομοιότητες λοιπόν όχι μόνο είναι τρομακτικές αλλά και μας θλίβουν, την ίδια στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχουν κράτη και έθνη τα οποία σέβονται την ιστορία τους, την μνήμη τους και τους προγόνους τους.

Κατά πόσο ένα έθνος που έχει υποστεί τέτοια εγκλήματα εις βάρος του μπορεί να βαδίσει σε ένα μέλλον ειρηνικό, έχοντας διαγράψει από την μνήμη του μαζικά ιστορικά εγκλήματα, μαζικές ιστορικές καταγραφές;

Αν σήμερα στο Σύνταγμα της Αρμενίας γράφει ότι καμία διπλωματική ή άλλη επαφή δεν μπορεί να γίνει με την Τουρκία αν αυτή η χώρα δεν αναγνωρίσει τα εγκλήματα της, την ίδια στιγμή εμείς έχουμε έναν πρωθυπουργό, τον σημερινό, ο οποίος έγινε επίτιμος διδάκτορας ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στη Σμύρνη, το οποίο δημιουργήθηκε με τη λεηλασία και το πλιάτσικο από τις δικές μας περιουσίες και τις δικές μας ζωές.

Η δική μου οικογένεια έχει θύματα και αγνοούμενους τόσο από τον κεμαλισμό όσο και από το ναζισμό.

Στην Ελλάδα μετράμε πάνω από 1.170 ολοκαυτώματα. Αυτά τα εγκλήματα που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους δεν θα γίνονταν αν τιμωρούνταν τα πρώτα εγκλήματα που έγιναν σε Σμύρνη και Πόντο. Δεν θα είχαμε τα θύματα σε Χορτιάτη και Καλάβρυτα.

Σε ένα ελληνικό χωριό της Καππαδοκίας, το Γκιουρούμτζε, με απόσταση περίπου 80 χλμ. από την Καισάρεια, κλείσανε τους άνδρες μέσα σε ένα χώρο και τους δολοφόνησαν ομαδικά. Κλείσανε τις γυναίκες στην εκκλησία και τις έκαψαν ζωντανές.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο Δίστομο. Υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν στην Τραπεζούντα, στη Σαμψούντα, στην Ανδριανούπολη, στην Σμύρνη, στην Προύσα, στο Αϊδίνι και αλλού που επαναλήφθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής κατοχής.

Πρέπει να αναδειχθεί η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής στην ολότητα και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε δίπλα μας το ελληνικό κράτος.

Στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου υπάρχει ένα κομμάτι για την Γενοκτονία το οποίο όμως κάθε χρόνο βγαίνει εκτός ύλης.

Στο βιβλίο της ΣΤ΄ Δημοτικού, στις 250 σελίδες υπάρχουν όλες κι όλες πέντε σειρές για αυτό το οποίο συνέβη στην Θράκη. Υπάρχουν επίσης και δέκα σειρές για την Γενοκτονία στον Πόντο όπου και αυτές είναι εκτός ύλης!  Αυτά δεν γίνονται τυχαία».

Ο κ. Μαλκίδης έκανε γνωστό ότι στις 28 και 29 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Νταχάου όπου θα γίνει τιμητική εκδήλωση για τους Έλληνες που υπήρξαν θύματα των Γενοκτονιών από τον κεμαλισμό και τον ναζισμό. Θα είναι μία συμβολική και σημειολογική παρουσία με ανθρώπους από τον Πόντο, από την Τουρκία, από τη Γερμανία και άλλες περιοχές, ως μία πρωτοβουλία ποντιακών, μικρασιατικών και θρακικών συλλόγων της διασποράς.

Στο ερώτημα αν θα έπρεπε να παρίσταται και κυβερνητικός παράγοντας ο καθηγητής αντέστρεψε την ερώτηση λέγοντας «Ποιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για αποζημιώσεις και για διεκδικήσεις από τη Γερμανία για τα θύματα της κατοχής;»

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «Πριν λίγες μέρες τιμήθηκε η επέτειος της Γενοκτονίας των Μικρασιατών, όμως στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής δεν έγινε καμία αναφορά σε Γενοκτονία αλλά σε ημέρα εθνικής μνήμης» και διερωτήθηκε «Γιατί δεν λέμε τη λέξη Γενοκτονία; Είναι τρομακτική; Φοβίζει κάποιον; Όταν μιλάς για την αλήθεια πρέπει να φοβάσαι;».

Τόνισε επίσης ότι «Στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας έχουμε συνομιλητές και συμπαραστάτες σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία και αλλού στον κόσμο.

Όσες αναγνωρίσεις έχουμε πάρει το έχουμε κάνει μην έχοντας δίπλα μας την Ελλάδα σε επίπεδο κυβερνητικό, κομματικό, διπλωματικό!

Έχουμε όμως δίπλα μας ανθρώπους είτε λέγονται γερουσιάστές, κυβερνήτες ή δήμαρχοι σε διάφορε χώρες του κόσμου γιατί ξέρουν ότι αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο».

Κλείνοντας ο Θεοφάνης Μαλκίδης σημείωσε: «Η αλήθεια που έρχεται από τη Σμύρνη, από την Τραπεζούντα ή από το Δίστομο δεν μπορεί να είναι κρυμμένη. Το μήνυμα από το Νταχάου στις 28-29 Οκτωβρίου είναι η διεκδίκηση της δικαίωσης και της αλήθειας για όλους όσους δολοφονήθηκαν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΔΕΔΥ: Παραλύει αύριο Πέμπτη στο Δημόσιο

Με 24ωρη απεργία αύριο και συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μηχανικοί, διοικητικοί[…]

Περισσότερα »

Αυξημένες οι ιδρύσεις επιχειρήσεων το 2018

Οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2018 έφτασαν σε πανελλαδική κλίμακα τις 32.379, ενώ αντίθετα, οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν μόλις 18.632, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) του ΕΒΕΑ. Συγκεκριμένα, το 2018 συστάθηκαν 5.441 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 2.459 επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο δρόμος μπροστά είναι κάθε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *