Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές

0 σχόλια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στη Λευκωσία.

Η συνεργασία των τριών χωρών είναι παράδειγμα συμπόρευσης τριών γειτονικών λαών που πορεύονται με πυξίδα το διεθνές δίκαιο και την ειρήνη, τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών ο Πρωθυπουργός.

«H χρονική συγκυρία αυτής της τριμερούς συνάντησης συμπίπτει με πρόσθετους κινδύνους που δυστυχώς προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ηγεσία της Τουρκίας. Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές με επιθετικές δράσεις, από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από τη Σομαλία μέχρι την Κύπρο, από το Αιγαίο μέχρι τον Καύκασο.

Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας έωλους εσωτερικούς νόμους για θέματα τα οποία ρυθμίζονται με διεθνείς κανόνες. Κυρίως όμως συνοδεύοντας όλα αυτά με απανωτές μονομερείς προκλήσεις πλαισιωμένες από μια ακραία, επιθετική, συχνά, ρητορική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως κατά την Τριμερή Σύνοδο συμφωνήθηκε ότι πρόκειται για μια συμπεριφορά η οποία κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο: «Αμφισβητεί δεσμευτικές διεθνείς συνθήκες αλλά ταυτόχρονα υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια, για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά.

Είναι μια συμπεριφορά η οποία συχνά, και αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό εδώ στην Κύπρο, προσβάλει αποφάσεις του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και την ΕΕ. Μια συμπεριφορά που δημιουργεί προβλήματα στην βορειοατλαντική συμμαχία και είναι μια συμπεριφορά που έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις σημαντικών χωρών, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, του Αραβικού κόσμου, όλων των γειτονικών χωρών».

Η Τουρκία, με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα με την εισβολή στη Συρία και την αποστολή μισθοφόρων στη Λιβύη, και βεβαίως τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες είτε της Κύπρου είτε της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, «οι τριμερείς μας συνεργασίες δεν στρέφονται εναντίον κατά καμίας χώρας παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα». Το αντίθετο: αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντα όμως στη βάση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας και της αρχής των καλών γειτονικών σχέσεων, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, οι τρεις χώρες καταδικάζουν με τον πλέον έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καλώντας την ίδια στιγμή την Τουρκία να σεβαστεί τα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε να προστατευτεί το status μιας περίκλειστης περιοχής, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Επίσης, καταδικάζονται οι παράνομες γεωτρήσεις και οι σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και οι απόπειρες διενέργειας παρανόμων ερευνών στην υφαλοκρηπίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

Επιπλέον, καταδικάζεται η υπογραφή νομικά άκυρων μνημονίων συνεργασίας με την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων στη Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και κ. Φάρατζ.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως χαιρετίζουν τις συνεχώς βελτιούμενες επαφές ΕΕ-Αιγύπτου, καθώς κοινή είναι η θέση με τον Κ. Μητσοτάκη πως η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Ένωσης και ταυτόχρονα σταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όπου διαπιστώθηκε ότι η υπογραφή και κύρωση της ιστορικής συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου παρουσιάζει πολλαπλά οφέλη.

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,