Κ. Σημίτης: Επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Να ληφθουν μέτρα από την Ε.Ε.

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διασφαλιστούν μέτρα προστασίας για την χώρα, έναντι της τουρκικής κλιμακούμενης έντασης, εξέφρασε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, στα μέτρα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ο «ακόμη ανεκπλήρωτος όρος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι (1999), δηλαδή ο όρος προς την Τουρκία να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονες σε διμερές επίπεδο και σε περίπτωση αδιεξόδου επίλυσής τους, να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση».

«Ο κανόνας αυτός θα πρέπει να ισχύσει, κάτω από τις σημερινές συνθήκες οπωσδήποτε στις σχέσεις της Τουρκίας με τα μέλη της Ένωσης και θα πρέπει να συνοδεύεται και από περιοδικό έλεγχο, ώστε να ελέγχεται η πρόοδος της εφαρμογής του», σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικίνδυνη πορεία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου κυριαρχεί αντιπαλότητα και κλιμακούμενη ένταση, καθώς ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να προκαλέσει μία μη ελέγξιμη αναμέτρηση.

«Η ειρήνη στην περιοχή αφορά το σύνολο της Ένωσης. Μια χώρα υποψήφια, μέλος της Ένωσης, δεν μπορεί να αμφισβητεί τα σύνορα των μελών της Ένωσης και να ζητά την αναθεώρησή τους. Η ρύθμιση αυτή είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί η χώρα από κατασκευασμένες ή τυχαίες κρίσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Δεκτό από την Επιτροπή το ν/σ για πανεπιστήμιο σε Ιόνιο-Ιωάννινα

Δεκτό στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, έγινε και σε δεύτερη ανάγνωση, από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τις νέες ρυθμίσεις, που δίνουν τη δυνατότητα συνεργειών των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά τάχθηκαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ενώ[…]

Περισσότερα »

Στίγμα προθέσεων από Σκουρλέτη εν όψει αυτοδιοικητικών

Τον τρόπο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτεί προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης, έδωσε από την Πάτρα ο Γραμματέας της ΚΕ, Πάνος Σκουρλέτης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δοθούν χρίσματα παρά μόνο στήριξη σε προτάσεις που είναι κοντά σε αυτές του κόμματος. «Αν περιμένετε να ακούσετε χρίσματα, νομίζω ότι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *