Και όμως… Κάποιους ενόχλησε η αξιοποίηση του πύργου!

Αυτές τις μέρες που ο Πειραιάς πανηγυρίζει γιατί επιτέλους το «σκιάχτρο» του Πύργου που επί 45 χρόνια αποτελούσε το μίασμα και την ντροπή της πόλης σε λίγο θα αποτελεί το σημείο αναφοράς της, γιατί, σύντομα, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του και θα γίνει ένα εμβληματικό κτήριο άξιο του Πειραιά που ονειρευόμαστε, κάποιοι φαίνονται … ενοχλημένοι από την εξέλιξη αυτή και προσπαθούν να βρουν ψεγάδια.

Κάποιοι που φαίνεται ότι επενδύουν στο τίποτα για να ακυρώνουν το έργο κάθε Δημοτικής Αρχής και να εμφανίζονται οι ίδιοι ως … σωτήρες, αλλά μόνο με προτάσεις, χωρίς έργα, χωρίς διάθεση και χωρίς ουσία.  Μόνο με παρατηρήσεις, υποψίες σκανδάλων και φανταστικές διεργασίες που δήθεν αμαυρώνουν τη σημασία του κάθε έργου.

Στην χθεσινή πανηγυρική εκδήλωση  που άνοιξε την πόρτα για να φανεί το φως στην άκρη του τούνελ που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση του Πύργου, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι τέτοια μεγάλα έργα γίνονται μόνο όταν υπάρχει ενότητα.   Και εννοούσε, φυσικά, την ενότητα των δυο μεγάλων δημοτικών παρατάξεων της πόλης και προφανώς εκείνων που είχαν συναινέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο με την επένδυση αυτή, την είχαν ψηφίσει και είχαν δηλώσει ότι την στηρίζουν!

Πριν όμως αλέκτωρ φωνήσαι τρις η τρίτη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου έσπευσε να διαψεύσει τα περί ενότητας, να αμφισβητήσει τις υπογραφές της και να εξηγήσει αυτό που με έκπληξη είχαμε παρατηρήσει όλοι στην χθεσινή εκδήλωση, δηλαδή την παντελή απουσία εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ είτε βουλευτών, είτε δημοτικών συμβούλων, είτε απλών παραγόντων.

Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», του οποίου επικεφαλής είναι ο Νίκος Μπελαβίλας, ανέφερε ότι η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του Πύργου έχει κενά, διότι λείπουν σημαντικά στοιχεία και ενημέρωση.   Κάνει λόγο για βάρη που θα φορτωθεί ο Δήμος του Πειραιά από την αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού του στοιχείου και αναφέρει ότι η μη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών λειτουργεί σε βάρος της διαφάνειας της Αυτοδιοίκησης και της αξιοπιστίας της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» αναφέρει:

 “Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας συνιστά σημαντικό κεφάλαιο. Απαιτεί, όμως, μια σύνθετη διαδικασία καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο η ανάπτυξη της πόλης όσο και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτήν για τον Δήμο και τους πολίτες.

Με αυτό το σκεπτικό ο «Πειραιάς για όλους» ψήφισε θετικά στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά (ΕΚΝ-Πύργος) για 99 χρόνια σε ανάδοχη εταιρεία, με υποχρέωση την ανακατασκευή του και την καταβολή ενοικίου ύψους 1.010.000€ ετησίως

Ζητήσαμε, ωστόσο, από τον Δήμαρχο στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και εγγράφως στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του Δήμου, αναλυτική ενημέρωση για τα οικονομικά βάρη που θα προκύψουν και θα φορτωθεί ο Δήμος Πειραιά από την αξιοποίηση του μεγαλύτερου περιουσιακού του στοιχείου για να υπολογιστεί το πραγματικό ετήσιο όφελος.

Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση  αλλά και καθήκον μιας υπεύθυνης δημοτικής αρχής να ενημερώνει άμεσα τόσο το δημοτικό συμβούλιο της πόλης όσο και τους δημότες για τα πραγματικά κόστη που θα επιβαρύνουν μια τέτοια μεγάλη επένδυση. Και συγκεκριμένα αν θα πληρώσει ο Δήμος ΕΝΦΙΑ και πόσο, συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο επένδυσης, κόστος μεταστέγασης και ενοικίασης χώρων για τις εγκαταστημένες εκεί υπηρεσίες κ.ά. Ήδη η πρωτοφανής για 99 χρόνια παραχώρηση, αντί των 30 ή 45 που είναι δόκιμη πρακτική, αποτελεί και αυτή ένα πρόβλημα.

Αυτά τα οικονομικά στοιχεία θα έπρεπε να είχαν γίνει γνωστά από την πρώτη στιγμή και με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Η μη δημοσιοποίησή τους, όταν μάλιστα κυκλοφορούν και σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές στην πόλη, λειτουργεί εις βάρος της διαφάνειας της αυτοδιοίκησης και της αξιοπιστίας της δημοτικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, που υπογράφεται πανηγυρικά η σύμβαση παραχώρησης του Πύργου, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα οι υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες και ο Δήμαρχος σιωπά.

Κύριε Δήμαρχε, δώστε την απάντηση: Πόσα καθαρά χρήματα θα βάζει στο ταμείο ο Δήμος Πειραιά από τον Πύργο;

Η απόφασή μας να μην παραβρεθούμε στη σημερινή τελετή υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης συνδέεται άμεσα με τα παραπάνω.”

Δεν θα μπαίναμε στον πειρασμό να αναφερθούμε στην ανακοίνωση αυτή, άλλωστε ο καθένας κρίνεται  και για τις πράξεις και για τα λόγια του από τον λαό. Όμως επειδή γεννηθήκαμε και ζούμε σε αυτή την πόλη και δεν έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα κανέναν που να μην θέλει την αξιοποίηση του Πύργου, η στάση του συνδυασμού που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, μας εξέπληξε.

Όχι επειδή κάποιοι δεν πανηγυρίζουν για τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης ενός έργου, που για χρόνια αποτελεί το αγκάθι της πόλης, αλλά γιατί προσωπικά τους είχαμε ακούσει στο Δημοτικό Συμβούλιο να τάσσονται υπέρ της αξιοποίησης του Πύργου με βάση τη συμφωνία που είχε έρθει στο Σώμα.

Μετά λίγους μήνες, οι ίδιοι άνθρωποι, που τότε έλεγαν ότι σίγουρα η αξιοποίηση του Πύργου αποτελεί θετική εξέλιξη για την πόλη, της γυρίζουν την πλάτη και δεν πάνε στην υπογραφή της σύμβασης την οποία έχουν αποδεχθεί και οι ίδιοι.   Αντίθετα, λένε ότι αυτή η σύμβαση είναι πρωτοφανής γιατί παραχωρεί το ακίνητο για 99 χρόνια αντί των 30 ή των 45 που είναι η δόκιμη πρακτική.   Μα όταν ψήφιζαν τα 99 χρόνια δεν ήξεραν ότι η δόκιμη πρακτική είναι 30 ή 45 χρόνια;  Τώρα το … θυμήθηκαν.

Επιπλέον, η ανακοίνωση υιοθετεί κάποιες απόψεις που είχε εκφράσει ο κ. Γκερλές στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχε πει ότι το ενοίκιο που θα εισπράττει ο Δήμος μπορεί να είναι λιγότερο από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνει κλπ.

Μα, όσα χρήματα και αν πληρώνει ο Δήμος, ή αν χάνει αν θέλετε από το ενοίκιο για να πληρώνει ΕΝΦΙΑ κλπ, δεν αξίζουν προκειμένου να απαλλαγεί η πόλη από το σημερινό έκτρωμα; Όσα  και αν είναι αυτά τα χρήματα δεν αξίζουν για την μεταμόρφωση που θα δώσει στον Πειραιά το εμβληματικό κτήριο;

Αλήθεια ο κ. Μπελαβίλας, που είναι και ειδικός σε αυτά τα θέματα, δεν γνωρίζει για τις υπεραξίες που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του Πύργου αλλά και την ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου; Δεν μπορεί να υπολογίσει τα τέλη που θα εισπράττει ο Δήμος από την λειτουργία και την απόδοση 20 χιλιάδων περίπου τετραγωνικών μέτρων σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης;

Πιστεύει άραγε κανένας πειραιώτης πως είναι καλύτερα να μείνει αυτό το «σκιάχτρο» όπως είναι για να μπορεί να λειτουργεί στο ισόγειό του το ΚΕΠ, το Ληξιαρχείο ή η Δομή των Αστέγων του Ομίλου UNESCO ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ;

Και κάτι ακόμα: τι υπολογισμούς μπορεί να κάνει κάποιος σε βάθος εννενηκονταετίας σε μια χώρα  που οι φορολογικοί κανόνες αλλάζουν μέρα παρά μέρα και ο ΕΝΦΙΑ έχει γίνει … ακορντεόν.  Ξέρουμε, άραγε, αν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ και μετά από ενενήντα χρόνια;

Άσχετα από όλα αυτά το ερώτημα παραμένει. Αυτοί που έχουν τόσες απορίες γιατί ψήφισαν υπέρ της αξιοποίησης του Πύργου τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Οικονομική Επιτροπή; Τη σύμβαση την είχαν, γνώριζαν τόσο το ενοίκιο όσο και τον χρόνο παραχώρησης του ακινήτου.  Γιατί δεν εξέφρασαν τότε τη διαφωνία τους;  Μήπως, είδαν ότι αρχίζει και παίρνει … πόντους στην κοινωνία με το έργο της η Δημοτική Αρχή και πάνε να την … κοντύνουν;

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι ο Πειραιάς γυρίζει σελίδα.  Όσοι το θέλουν και το επιθυμούν, το ενισχύουν και το παλεύουν με κάθε τρόπο γιατί αποτελεί και προσωπική τους δικαίωση, όσοι, όμως, μεμψιμοιρούν εξακολουθούν να θέλουν τον Πειραιά 45 χρόνια πίσω, όσα είναι και τα χρόνια που παραμένει και ο Πύργος γιαπί.

 

ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργασίες καθαριότητας στο λιμανάκι της πλατείας Αλεξάνδρας

Συνεχίζονται από τον  Δήμο Πειραιά οι στοχευμένες παρεμβάσεις καθαρισμού σε διάφορα σημεία, στο κέντρο και στις γειτονιές της πόλης. Συνεργεία των Διευθύνσεων Καθαριότητας και Πρασίνου

Περισσότερα »

Ημερίδα για τα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σαλαμίνα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Προγράμματα Αγροτικής Παραγωγής και Ανάπτυξης», την Δευτέρα 28 Απριλίου  στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. Η ημερίδα σκοπό έχει την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, που συγχρηματοδοτείται[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *