Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κακή αρχή έκαναν ο νέος βασιλιάς Κάρολος με την πρωθυπουργό Λις Τρας

0 σχόλια ΚΟΣΜΟΣ

Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα παραστεί τελικά στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP27, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στην Αίγυπτο τον επόμενο μήνα, επιβεβαίωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετά από δημοσίευμα των Times του Λονδίνου σύμφωνα με το οποίο ήταν η πρωθυπουργός Λιζ Τρας αυτή που του ζήτησε να μην συμμετάσχει.

Στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο Κάρολος σκόπευε να εκφωνήσει μια ομιλία κατά την διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης στην οποία θα μετάσχουν ηγέτες  από όλο τον κόσμο. Η απόφαση βέβαια είχε ληφθεί πριν από ένα μήνα όταν η μητέρα του, Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν εν ζωή και ο ίδιος δεν ήταν μονάρχης αλλά πρίγκιππας της Ουαλίας και διάδοχος.

Η Τρας, που επίσης φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει στην Διάσκεψη,  αντιτάχθηκε στα σχέδια του βασιλιά κατά τη διάρκεια προσωπικής ακροατηρίου στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τον περασμένο μήνα.

«Η απόφαση είναι πιθανό να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και του νέου μονάρχη, αν και πηγή στην Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίστηκε πως η ακρόαση διεξήχθη σε εγκάρδιο και ‘‘δεν υπήρξε ένταση’’».

Το Παλάτι είπε ότι ο βασιλιάς συμβουλεύτηκε επί του θέματος την πρωθυπουργό και εκείνη του ανταποκρίθηκε ζητώντας του να μην παρευρεθεί.

Η είδηση ​​έρχεται εν μέσω φημών ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμη και να  εγκαταλείψει τον δηλωμένο στόχο της για επίτευξη «net zero», δηλαδή μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 ή έστω να επιβραδύνει την όλη διαδικασία προς την επίτευξη του. Κάτι τέτοιο θα εξηγούσε την απόφαση της Τρας να μην συμμετάσχει στην διάσκεψη και να μην θέλει εκφωνήσει ομιλία ούτε ο βασιλιάς.

Βέβαια, ο βασιλιάς Κάρολος είναι ευρέως γνωστό πως είναι παθιασμένος με τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Το ΒΒC μάλιστα ρώτησε το Παλάτι εάν είναι προσωπικά απογοητευμένος από το γεγονός πως η πρωθυπουργός ζήτησε να μην συμμετάσχει στην διάσκεψη δεδομένης της επί δεκαετίες αφοσίωσής του σε εκστρατείες για το περιβάλλον.

Το Παλάτι ωστόσο απάντησε διπλωματικά πως το θέμα δεν είναι εάν ο βασιλιάς αισθάνεται άβολα αφού έχει πάντα υπόψη του τον ρόλο του ως μονάρχης που ενεργεί βάσει των συμβουλών της κυβέρνησης.

Το όλο θέμα βέβαια παίρνει διαστάσεις.

Ένας εκ των κορυφαίων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος της Λις Τράς, ο Τομπάιας Έλγουντ είπε ότι ελπίζει ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική» και θα επιτραπεί στον βασιλιά να πάει στην Αίγυπτο.

Σε tweet του μάλιστα τονίζει πως ο  Κάρολος αποτελεί μια παγκόσμια σεβαστή φωνή» για το περιβάλλον, η παρουσία της οποίας θα προσέθετε κύρος στη βρετανική αντιπροσωπεία.

Ο Κάρολος πάντως φαίνεται πως ακόμη και εάν δεν παρευρεθεί, είναι αποφασισμένος «…να κάνει αισθητή την παρουσία του» όπως αναφέρουν οι Times με ανώτερη πηγή κοντά στον βασιλιά να σχολιάζει πως «Δεν θα έχει φυσική παρουσία» αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυτού Μεγαλειότητα δεν θα βρει άλλους τρόπους να εκφράσει την στήριξή του».

Η  27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως Cop27, πραγματοποιηθεί στο Σαρμ Ελ Σεϊχ από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Newsroom, Κανάλι Ένα 90,4fm, K.Π.

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες:, ,