Κάλεσμα Γιούνκερ σε Ερντογάν: Το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο

Χέρι βοηθείας στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με άρθρο του.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την επέτειο για τον έναν χρόνο από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο κ. Γιούνκερ καταδίκασε και πάλι όσα έγιναν το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

«Ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της. Πλέον, προσδοκώ ότι και η Τουρκία θα λάβει σαφώς ευρωπαϊκές θέσεις και θα ενστερνιστεί πλήρως τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες», επισημαίνει στο άρθρο του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Τουρκία

Θυμάμαι ακόμη ακριβώς τη στιγμή, πριν από έναν χρόνο, που, τις πρώτες πρωινές ώρες και ενώ βρισκόμασταν στο Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας για μια ευρασιατική σύνοδο, μάθαμε τα νέα από την Τουρκία.

Οι εικόνες του Κοινοβουλίου να δέχεται επίθεση και των τραυματισμένων πολιτών μού έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκείνης και πριν ακόμη διαφανεί το πώς θα εξελιχθεί η απόπειρα πραξικοπήματος, εγώ, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και την ύπατη εκπρόσωπο κ. Μογκερίνι, καταδικάσαμε εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επίθεση αυτή κατά των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας. Σταθήκαμε και εξακολουθούμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας, ιδίως σε δύσκολους καιρούς.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντική η γειτνίαση με μια χώρα δημοκρατική, σταθερή και ευημερούσα. Στο επίκεντρο όλων των πράξεών μας έναντι της Τουρκίας βρίσκεται ο τουρκικός λαός. Επιθυμία μου είναι να δω την Τουρκία να προσεγγίζει περισσότερο την Ευρώπη, αντί να απομακρύνεται από εμάς. Για τον λόγο αυτόν, πράξαμε ό,τι ήταν δυνατόν για να θέσουμε σε τροχιά την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων και την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, εφόσον η Τουρκία επιθυμεί να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Ωστόσο, ένα πράγμα πρέπει πάντοτε να είναι σαφές: Όποια χώρα επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενταχθεί σε μια Ένωση αξιών. Σε μια Ένωση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ελευθερίας του Τύπου και κράτους δικαίου. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η επί μήνες κράτηση δημοσιογράφων σε απομόνωση χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως του ανταποκριτή της «Die Welt» Deniz Yücel. Σε περίπτωση δε που η Τουρκία θεσπίσει τη θανατική ποινή, η τουρκική κυβέρνηση θα έχει κλείσει οριστικά την πόρτα για την προσχώρηση της χώρας στην ΕΕ.

Επιπλέον, έχουμε εκπονήσει έναν ρεαλιστικό χάρτη πορείας για τους επόμενους δώδεκα μήνες, στον οποίο έχουμε καταγράψει πώς θέλουμε να εξελιχθεί η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς. Είμαι πεπεισμένος ότι με μικρά βήματα μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα πράγματα. Ένα χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, το χέρι της Ευρώπης παραμένει απλωμένο. Η Ευρώπη, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη στις θέσεις της. Πλέον, προσδοκώ ότι και η Τουρκία θα λάβει σαφώς ευρωπαϊκές θέσεις και θα ενστερνιστεί πλήρως τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες.

Σημειώνεται ότι το άρθρο αρχικά δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Bild am Sonntag

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mεγάλη φωτιά στην Κύπρο – Εκκενώθηκαν χωριά

Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ευρύχου, στους πρόποδες του Τροόδους, η οποία καίει πευκοδάσος και απειλεί κατοικημένη περιοχή. Τα χωριά που εκκενώθηκαν, είναι Κούρδαλι , Σπήλια, Αγία Ειρήνη και Καννάβια. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έχει ζητηθεί βοήθεια και από την Ελλάδα, ενώ ήδη συνδράμουν και[…]

Περισσότερα »

Το μυστικό σχέδιο του Ερντογάν για ατομική βόμβα – Τι αποκαλύπτει Τούρκος δημοσιογράφος

Σύμφωνα με βρετανικό δημοσίευμα της express, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν ήδη έχει ένα μυστικό σχέδιο για την απόκτηση ατομικής βόμβας, τη στιγμή που οι σχέσεις του με την ΕΕ βρίσκονται σε κρίση. Ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, Τούρκος δημοσιογράφος και επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν αποκάλυψε τα «μυστικά σχέδια» της Άγκυρα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *