Κάλεσμα Moscovici για ταχεία συμφωνία, αιχμές για ΔΝΤ, πλεονάσματα, χρέος

“Θέλουμε να καταλήξουμε σύντομα σε μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία” ανέφερε ο Επίτροπος Pierre Πιέρ Moscovici μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο για την πορεία των εργασιών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας (σ.σ. σε μία εκδήλωση που τελικά γίνεται χωρίς τον Πρόεδρο του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ).

Μίλησε για προσπάθεια μίας ταχείας συμφωνίας, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και κάνοντας σαφές ότι πρέπει να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από κάποια χρόνια, αλλά και να γίνουν πράξη οι παρεμβάσεις για το χρέος.
Ο Επίτροπος προανήγγειλε την συνάντησή ου σήμερα στις Βρυξέλλες με την ελληνική αποστολή υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Καταμέτρησε επίσης στα ανοικτά μέτωπα τα μέτρα για μετά το 2018, την αγορά ενέργειας, αλλά και το εργασιακό για το οποίο όμως αναφέρθηκε σε μία λύση με βάση τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων.
Προανήγγειλε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3% του ΑΕΠ το 2016, υπό την αίρεση της πιστοποίησης των στοιχείων που αναμένεται από την Eurostat μέσα στον Απρίλιο.

Τριγμοί στην οικονομία

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της οικονομίας, παρά τις αναταράξεις του 2015 και του 2016. “Έχουμε θετικά σημάδια αλλά και την επιστροφή της ανάπτυξης νωρίτερα από ότι περιμέναμε”, ανέφερε. Αλλά μίλησε και για μία ολίσθηση λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όσο οι διαπραγματεύσεις προχωρούν αυξάνεται και το ΑΕΠ και η εμπιστοσύνη βελτιώνεται, ενώ όσο καθυστερούν, όπως τώρα, συμβαίνει το αντίθετο, είπε ο Επίτροπος.
“Θα πρέπει να θέσουμε τέρμα στην αβεβαιότητα που είναι επιζήμια” είπε. Οι αρχές της Ελλάδος το αξίζουν, έχουν κάνει σημαντική πρόοδο, επισήμανε.
Επίσης ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει το ρόλο του έντιμου διαμεσολαβητή για μία δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία.
Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν θα παρουσιάσω νέες προτάσεις στο Eurogroup

Την πρόθεσή του να μην παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup που συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ερωτηθείς αν θα παρουσιάσει μια τέτοια λίστα, ο Βαρουφάκης είπε στην Bild, «Όχι,[…]

Περισσότερα »

Κομισιόν: Στο 2,2% ο πήχης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η ανάκαμψη παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζει η Επιτροπή. Οριακή μείωση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ κόντρα στο γενικευμένο κύμα καθοδικών αναθεωρήσεων στην ευρωζώνη. Σε οριακή αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2019 στο 2,2% από 2,3% προχώρησε η Κομισιόν, κόντρα στο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *