Καραμανλής: Άμεση ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών

To κρίσιμο ζήτημα των μεταφορών και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεταφορές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας, που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός ότι η χώρα μας έχει υποστηρίξει διαχρονικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ολιστική πολιτική της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως το έπραξε και στις προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα ελαφρά και βαρέα οχήματα.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Σημείωσε, δε, ότι προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ανανέωση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, τα όποια μέτρα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών από τις οδικές μεταφορές θα πρέπει να υλοποιηθούν με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ελληνική πλευρά αποσκοπούν στην αποτελεσματική λειτουργία των διαμετακομιστικών/πολυτροπικών μεταφορών (multimobility), δηλαδή τη διασύνδεση των λιμένων με τους σιδηροδρόμους και τους αυτοκινητόδρομους, και τη δημιουργία και λειτουργία εμπορευματικών κέντρων.

Οι εκπομπές στον τομέα των αερομεταφορών

Επίσης, ο έλληνας υπουργός τόνισε πως σε ό,τι αφορά τις εκπομπές στον τομέα των αερομεταφορών, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα συμβάλλουν στην επίσπευση της χρήσης των βιοκαυσίμων, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, εκτός από περιβαλλοντικό όφελος και νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, σημειώνεται πως στο πλαίσιο του Συμβουλίου, και πέρα από τις συνομιλίες που είχε με ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Αντριου Μακ Ντάουελ.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναι σε μέτωπο συνεργασίας, αλλά στη βάση αξιών

Το στίγμα της για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί στο εξής το Κίνημα Αλλαγής στον δρόμο προς τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές, έδωσε χθες η Φώφη Γεννηματά, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε και την ομιλία της στη συνεδρίαση της ΚΟ των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Έκανε λόγο[…]

Περισσότερα »

ΠΑΣΟΚ: Η διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα είναι παράκληση

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε, με αφορμή το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, που αποκαλύπτει επιστολή του κ. Τσίπρα στην Άγγελα Μέρκελ, στις 15 Μαρτίου, όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αν η Ελλάδα δεν ενισχυθεί βραχυχρόνια χρηματοδοτικά, θα βρεθεί[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *