Κατατέθηκε η τροπολογία για την Ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας

Στην σύσταση ενιαίας Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωράει η κυβέρνηση, με τροπολογία που υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

Την τροπολογία κατέθεσε σήμερα Πέμπτη στην Βουλή ο κ. Κουβέλης.

Η κατάθεση της τροπολογίας αποτελεί υλοποίηση μιας απόφασης της κυβέρνησης, που είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό και η οποία έχει στόχο την δημιουργία ενός θεσμοθετημένου μηχανισμού για μια ολιστική και όχι κατακερματισμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ενιαία Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (Υ.Ε.Υ.Σ.Α.), σύμφωνα με την τροπολογία, αποτελεί συγχώνευση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, η οποία έχει ήδη τον έλεγχο για θέματα διαφθοράς σε όλο τον δημόσιο τομέα και με μεγάλη εμπειρία σε αυτό και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Επίσης, καλύπτει και ένα κενό στην καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα, δεδομένου ότι ενσωματώνονται σε αυτήν και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και Ελέγχου του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία δεν έχει ακόμα συσταθεί.

Η Υ.Ε.Υ.Σ.Α. θα έχει έδρα την Αττική και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα παραμείνει και η υφιστάμενη υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ στην Θεσσαλονίκη, αλλά ως «Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος» πλέον, με την ανάλογη διάρθρωση.

Στόχος της νέας υπηρεσίας η πάταξη της διαφθοράς στους ένστολους και στο Δημόσιο

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, αποστολή της νέας υπηρεσίας είναι «η διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη των εγκλημάτων και ζητημάτων διαφθοράς των ένστολων και όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς και υποθέσεων που αφορούν σε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και πρόκλησης ναυτικών ατυχημάτων, που διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Η αρμοδιότητα της Υ.Ε.Υ.Σ.Α. εκτείνεται σε όλη την επικράτεια, όπως και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, ενώ αναλόγως διαμορφώνεται και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Η Y.Ε.Υ.Σ.Α. στελεχώνεται από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρ. Μητσοτάκης: Κανείς συγγενής μου στην κυβέρνηση

Την απόφασή του να μην περιλαμβάνεται κανένα μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο της Ν.Δ. ή σε άλλο πολιτειακό αξίωμα δημοσιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη[…]

Περισσότερα »

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα είναι ικανή να υπερασπισθεί την ιστορία της με ασπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις

«Η χώρα μας αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ακριβώς επειδή, με ασπίδα τις Ένοπλες Δυνάμεις της, για τις οποίες αισθάνεται υπερήφανη, είναι ικανή, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπισθεί την ιστορία της, το παρόν της αλλά και τις προοπτικές του μέλλοντος της». Αυτά υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την παρουσίαση της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *