ΚΕΔΕ: καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές

Ανοιχτός «σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις» για το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» έως την κατάθεσή του στη Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους επικεφαλής των παρατάξεων. εκπροσώπους του ΔΣ και επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ.

Ωστόσο η ΚΕΔΕ δηλώνει ότι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία ουσιαστική αναφορά σε τροποποιήσεις και αλλαγές σε βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ότι η ΚΕΔΕ επιμένει στον ουσιαστικό διάλογο, αλλά το υπουργείο τον αρνείται.

«Για μια ακόμη φορά η ΚΕΔΕ προσήλθε με αίσθημα ευθύνης στο υπουργείο Εσωτερικών, για να παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της πάνω στο νομοσχέδιο που αφορά τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.

Έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, που σχετίζονται με τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια, αλλά και την προώθηση της αποκέντρωσης. Πάνω στα ερωτήματα αυτά δεν έλαβε η ΚΕΔΕ καμία απάντηση, ενώ επιπλέον δεν παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό οι αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου Κλεισθένης, στις οποίες προχώρησε μετά τη διαβούλευση που προηγήθηκε», τονίζεται σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης μετά την συνάντηση προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις που θα διασφαλίζουν το κύρος του θεσμού μας και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της τοπικής διακυβέρνησης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν τη διάθεση, ούτε και την πρόθεση να μας ακούσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας. Με τον κ. Σκουρλέτη έχουμε διαφορετική φιλοσοφία. Εμείς διεκδικούμε μια πραγματική μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων και μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων μας προς όφελος των πολιτών. Αντίθετα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος, προωθεί την απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης και προωθεί διατάξεις που οδηγούν δήμους και τοπικές κοινωνίες σε ακυβερνησία. Το νομοσχέδιο του υπουργείου δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Σε καμία χώρα η αλλαγή του  εκλογικού νόμου από μόνη της δεν αποτελεί λύση. Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών, έστω και αυτήν τη στιγμή να προβεί σε αλλαγές ουσίας του νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ο ίδιος προσωπικά την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση της Αυτοδιοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης δήλωσε στους εκπροσώπους των Μέσων ενημέρωσης:

«Καλέσαμε σήμερα εδώ στo υπουργείο Εσωτερικών την ΚΕΔΕ, για να μας καταθέσει -εάν το κρίνει και η ίδια σκόπιμο- τις προτάσεις της, καθώς πια βαδίζουμε στην τελευταία φάση της διαβούλευσης, του «Κλεισθένη 1». Και μόνο το γεγονός ότι η ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόσκληση, θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί αποτέλεσμα δεύτερων και πιο ώριμων σκέψεων και από την προηγούμενη φάση των καταγγελιών να πάμε έστω και τώρα στο διάλογο.

Κατατέθηκε και ένα πόρισμα εκ μέρους της ΚΕΔΕ, το οποίο θα το μελετήσουμε. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή είμαστε ανοιχτοί σε δημιουργικές και γόνιμες προτάσεις. Βεβαίως την ίδια ώρα που κατατέθηκε αυτό το πόρισμα συγκεκριμένων προτάσεων από την ΚΕΔΕ, υπήρξαν για άλλη μία φορά τοποθετήσεις πλήρως απορριπτικές. Αυτή την αντιφατική στάση θα την κρίνει ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή θα συζητάμε, έχοντας όμως αποσαφηνίσει ότι βάση της συζήτησης είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και επειδή φαντάζομαι ότι θα με ρωτήσετε, σας λέω εκ των προτέρων ότι για εμάς, η υπόθεση της απλής αναλογικής είναι αδιαπραγμάτευτη.

Καθώς έχουμε κλείσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών με αιρετούς, έχω καταγράψει γόνιμες παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήδη έχουν αρχίσει να ενσωματώνονται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και όπως σας είπα μέχρι τελευταία στιγμή -αυτό είναι το νόημα του διαλόγου- τέτοιου είδους γόνιμες παρατηρήσεις θα τις υιοθετούμε. Για παράδειγμα θα ξανασκεφτούμε -διότι θεωρούμε ότι παρουσιάζει πολλά λειτουργικά προβλήματα- να περάσει η υπηρεσία του Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Την επόμενη εβδομάδα θα έχετε στα χέρια σας το πλήρες κείμενο. Σας θυμίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε στις 27 Απριλίου όταν το τελικό νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια».

 

Οι κόκκινες γραμμές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η ΚΕΔΕ επισήμανε ότι το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί θα πρέπει να διασφαλίζει τέσσερις προϋποθέσεις, που αποτελούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αυτοδιοίκησης.

 1. Διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ανεξάρτητα από το εκλογικό σύστημα που θα υιοθετηθεί.
 2. Ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας κι ανεξαρτησίας των Δήμων.
 3. Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού
 4. Ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης πριν την οποιαδήποτε αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Τι αναφέρει το υπόμνημα που κατέθεσε η ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού «συμμετέχει με ευθύνη και συνέπεια στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο περίπου χρόνια». Ωστόσο επιμένει στην πάγια θέση της και διεκδικεί τα εξής:

 • Καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του μοντέλου λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
 • Ο διάλογος να διεξαχθεί πάνω σε «μηδενική βάση», με συγκεκριμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα πραγματικά προβλήματα της αυτοδιοίκησης, αλλά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
 • Στο διάλογο θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα υπουργεία κι όχι μόνον το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού η μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων αφορά το σύνολο του Κεντρικού Κράτους.
 • Το νέο σχέδιο νόμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλες τις αλλαγές που ήδη συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση και να τις ενσωματώνει.

Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα αφορούν:

 • Τη θεσμική ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, με στόχο τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας των τοπικών κοινωνιών
 • Την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής αυτοτέλειας των Δήμων
 • Την προώθηση της αποκέντρωσης
 • Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους
 • Την αποτελεσματικότερη υποστήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων
 • Την ενίσχυση του ρόλου των Δήμων με στόχο την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, μέσω της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης.

Τέλος, στο υπόμνημα υπογραμμίζεται ότι με ψηφίσματά τους 207 από 227 Δημοτικά Συμβούλια που συνεδρίασαν στη χώρα, το 92%, έκρινε ότι είναι ένα «κακό» νομοσχέδιο και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Παράλληλα με απόφαση που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο πρόσφατο κοινό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ΕΝΠΕ,  απορρίφθηκε  το νομοσχέδιο ως βάση συζήτησης με το αίτημα να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από μηδενική βάση. Επιπρόσθετα αποτελεί απόφαση των δύο Συνεδρίων της ΚΕΔΕ να μην γίνει αποδεκτή καμία αλλαγή του συστήματος ανάδειξης των αιρετών Διοικήσεων της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί προηγουμένως η μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και Γιάννης Καραγιάνης, ο γενικός γραμματέας του Δ.Σ.  Γιάννης Μουράτογλου, ο Απόστολος Κοιμήσης, επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο Γιώργος Ιωακειμίδης,  επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και η Ελπίδα Παντελάκη ως εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιχείρηση «σκούπα» κατά παραεμπορίου από το Δήμο Πειραιώς

Επιχείρηση από την Ελληνική Αστυνομία με στόχο την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στον περιβάλλοντα χώρο του Ηλεκτρικού Σταθμού στον Πειραιά και στους γύρω δρόμους της πλατείας Οδησσού, με τη συνδρομή του Δήμου Πειραιά και συγκεκριμένα της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Πειραιά. Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ.[…]

Περισσότερα »

Εγκαίνια του 16ου East Med Yacht Show στη Μαρίνα Ζέας

Τα εγκαίνια του 16ου East Med Yacht Show, μιας από τις σημαντικότερες εκθέσεις διεθνώς για τον θαλάσσιο τουρισμό πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στη Μαρίνα Ζέας.  Το 16ο  East Med Yacht Show, διεξάγεται για δεύτερη φορά στον Πειραιά,  θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 2017  και τελεί και υπό την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *