Κεφαλογιάννης: Η ΕΕ να διασφαλίσει τις περιουσίες των Ελλήνων της Αλβανίας

Διασφάλιση των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία ζητά με ερώτηση του στην Κομισιόν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθερότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αλβανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ερώτηση αναφέρεται στις αρνητικές πρακτικές της αλβανικής κυβέρνησης στο περιουσιακό που οδηγούν στον κίνδυνο να απομακρυνθεί οριστικά η Ελληνική Εθνική Μειονότητα από τις πατρογονικές της εστίες και ζητά από την Επιτροπή να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της σε ό,τι αφορά το περιουσιακό που άλλωστε αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία.

«Στις 25 Μαρτίου 2020 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Αλβανίας υπό την αίρεση της εκπλήρωσης εκ μέρους της υπό ένταξη χώρας κάποιων σημαντικών προϋποθέσεων. Μεταξύ των συγκεκριμένων προϋποθέσεων συμπεριλαμβάνεται και η επίτευξη προόδου στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων», αναφέρει συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης.

Και σημειώνει: «Οι νόμοι, όμως, που έχει ψηφίσει η αλβανική κυβέρνηση ήδη από το 2015 (π.χ. Ν.55/15, Ν.133/15, Ν.111/18 και Ν.20/20) και το αλβανικό σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που παρουσιάστηκε πρόσφατα δημιουργούν ερωτηματικά για την πρόθεσή της να επιτευχθεί πρόοδος στη διαδικασία καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων.

Με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον και την προσέλκυση επενδυτών δεν θίγεται απλά το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία αλλά προκαλούνται σοβαρές νομικές ανασφάλειες στους πολίτες της Αλβανίας καθώς παρέχουν υπερεξουσίες σε υπηρεσίες του αλβανικού δημοσίου οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις υποκαθιστούν ακόμη και τη Δικαιοσύνη με κίνδυνο να χαθούν πολλές ιδιωτικές περιουσίες.

Μεταξύ των περιουσιών αυτών βρίσκονται και αρκετές των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που με τις συγκεκριμένες ενέργειες οδηγούνται στην οριστική απομάκρυνση από τις πατρογονικές τους εστίες».

Τέλος, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως προτίθεται να διασφαλίσει την εκπλήρωση εκ μέρους της Αλβανίας των υποχρεώσεών της όσον αφορά το περιουσιακό;

– Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να προστατεύσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιοκτησία των Αλβανών πολιτών και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις πατρογονικές της εστίες;

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι εκλέγονται βουλευτές στη νέα Βουλή

Κατά το ένα τρίτο ανανεώθηκε η νέα Βουλή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι γνωστά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και υπουργικά στελέχη μένουν εκτός Βουλής. Από τη ΝΔ δεν επανεκλέγονται μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μιχελάκης, Αργύρης Ντινόπουλος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Άντζελα Γκερέκου, Γιώργος Ορφανός, Κατερίνα Παπακώστα, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος,[…]

Περισσότερα »

Νέο μέτωπο Μητσοτάκη με τη ΔΑΚΕ

Οι σχέσεις της ηγετικής ομάδας της ΝΔ με τη ΔΑΚΕ μπαίνουν σε νέα περίοδο δοκιμασίας με αφορμή τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για βαθιές αλλαγές στον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο. Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στο 2ο «Φόρουμ για την Απασχόληση» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και ο Τομέας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *